ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

C vill skrota kritiserad elreform – Ygeman håller dörren öppen

  • Energiminister Anders Ygeman (s).

Den stora reformen av elmarknaden, den elhandlarcentriska modellen, är hotad. Energiminister Anders Ygeman uppger att reformen som planerats i många år inte är prioriterad, medan centerpartiet vill skrota den helt.

”Den så kallade elhandlarcentriska modellen ska enligt senaste beskedet från infrastrukturdepartementet lanseras 2023. Den innebär den största förändringen på elmarknaden sedan avregleringen 1996”, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för centerpartiet.

”Men vi anser att den aldrig bör genomföras utan kräver att den skrotas.”

Förslaget om en så kallad elhandlarcentrisk modell väcktes för över tio år sedan. Den nya marknadsmodellen innebär att elhandlaren blir kundens huvudsakliga kontaktpunkt. Syftet är bland annat att förenkla och stärka kundernas roll. Och att lösa problemet med att många elkunder betalar för mycket för sina elavtal. Det handlar främst om så kallade anvisningsavtal som de kunder som inte själva aktivt väljer elleverantör automatiskt kan hamna i. Dessa avtal är ofta betydligt dyrare än andra avtalsformer på elmarknaden.

”Starkt förenklat ska kunderna, som i dag har kontakt med både elhandelsföretaget och elnätsbolaget, bara få en faktura och i fortsättningen bara ha kontakt med elhandelsbolaget”, säger Rickard Nordin. 

Men reformen, som ännu inte införts trots åratal av utredningar och remissrundor, har fått hård kritik från både myndigheter och energibranschen. Elnätsföretagen har bland annat varit starkt kritiska för att de kommer att förlora kontakten med sina egna kunder. Och många elbolag är också oroade för att reformen ska leda till stora kostnader utan större nytta för kunderna. Även centerpartiet sågar reformen och flaggar nu för att det kommer att ta politiskt initiativ för att helt avblåsa reformen.

”Vi föreslår i stället ett handslag mellan politiken och elnätsbranschen. Om elnätsföretagen går samman och garanterar att de inte kommer hänvisa kunder till dyra anvisningsavtal, så läggs förslaget om elhandlarcentrisk modell i byrålådan”, säger Rickard Nordin, som i stället anser att partierna borde prioritera andra reformer inom energipolitiken.

Enligt energiminister Anders Ygeman så är arbetet med att införa den elhandlarcentriska modellen inte prioriterat för närvarande, bland annat med hänvisning till regeringens fokus på att hantera coronapandemin och dess effekter. 

”Arbetet med reformen är vilande. Det är inte det mest prioriterade just nu. Jag kan i dagsläget inte säga något om tidsplanen.”

Och energiministern stänger inte dörren för centerns förslag. 

”Jag tycker att det ligger en del i kritiken mot reformen. Jag diskuterar gärna denna fråga både med c och andra partier”, säger Anders Ygeman.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer