1515

C vill skrota kritiserad elreform – Ygeman håller dörren öppen

Den stora reformen av elmarknaden, den elhandlarcentriska modellen, är hotad. Energiminister Anders Ygeman uppger att reformen som planerats i många år inte är prioriterad, medan centerpartiet vill skrota den helt.

Foto:JONAS EKSTRÖMER / TT
Energiminister Anders Ygeman (s).
Energiminister Anders Ygeman (s).

”Den så kallade elhandlarcentriska modellen ska enligt senaste beskedet från infrastrukturdepartementet lanseras 2023. Den innebär den största förändringen på elmarknaden sedan avregleringen 1996”, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för centerpartiet.

”Men vi anser att den aldrig bör genomföras utan kräver att den skrotas.”

Förslaget om en så kallad elhandlarcentrisk modell väcktes för över tio år sedan. Den nya marknadsmodellen innebär att elhandlaren blir kundens huvudsakliga kontaktpunkt. Syftet är bland annat att förenkla och stärka kundernas roll. Och att lösa problemet med att många elkunder betalar för mycket för sina elavtal. Det handlar främst om så kallade anvisningsavtal som de kunder som inte själva aktivt väljer elleverantör automatiskt kan hamna i. Dessa avtal är ofta betydligt dyrare än andra avtalsformer på elmarknaden.

”Starkt förenklat ska kunderna, som i dag har kontakt med både elhandelsföretaget och elnätsbolaget, bara få en faktura och i fortsättningen bara ha kontakt med elhandelsbolaget”, säger Rickard Nordin. 

Men reformen, som ännu inte införts trots åratal av utredningar och remissrundor, har fått hård kritik från både myndigheter och energibranschen. Elnätsföretagen har bland annat varit starkt kritiska för att de kommer att förlora kontakten med sina egna kunder. Och många elbolag är också oroade för att reformen ska leda till stora kostnader utan större nytta för kunderna. Även centerpartiet sågar reformen och flaggar nu för att det kommer att ta politiskt initiativ för att helt avblåsa reformen.

”Vi föreslår i stället ett handslag mellan politiken och elnätsbranschen. Om elnätsföretagen går samman och garanterar att de inte kommer hänvisa kunder till dyra anvisningsavtal, så läggs förslaget om elhandlarcentrisk modell i byrålådan”, säger Rickard Nordin, som i stället anser att partierna borde prioritera andra reformer inom energipolitiken.

Enligt energiminister Anders Ygeman så är arbetet med att införa den elhandlarcentriska modellen inte prioriterat för närvarande, bland annat med hänvisning till regeringens fokus på att hantera coronapandemin och dess effekter. 

”Arbetet med reformen är vilande. Det är inte det mest prioriterade just nu. Jag kan i dagsläget inte säga något om tidsplanen.”

Och energiministern stänger inte dörren för centerns förslag. 

”Jag tycker att det ligger en del i kritiken mot reformen. Jag diskuterar gärna denna fråga både med c och andra partier”, säger Anders Ygeman.  


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?