Bonus malus-systemet ser ut att få sig en rejäl uppdatering till nästkommande höstbudget. Inför förhandlingarna skramlar partierna med vapen för att försöka få igenom de ändringar man önskar av systemet.
Januaripartierna är överens, enligt punkt 35 i 73-punktsprogrammet, om att bonus malus-systemet ”förstärks och förenklas” under mandatperioden.
Samtidigt svävar Moderaternas hot om att skrota hela systemet över bonus malus-förhandlingarna. Det är dock tveksamt om partiet får med sig hela oppositionen i frågan.
Dagens industri kunde under onsdagen rapportera om Miljöpartiets planer för bonus malus-systemet; med bland annat höjd skatt på malus-bilar, återbetalningskrav på bonus om bilen exporteras innan tre och ett halvt år och en rejäl översyn av förmånsbeskattningen.
Även Centerpartiet är positivt till att staten håller lite längre i pengarna när det kommer till utbetalningen av bonusen.
Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson, säger att han gärna ser en förlängning av bonusutbetalningen. Partiet vill också den delas upp i två delar.
”Vi vill dela upp betalningen i ett tillfälle efter ett år och ett efter fyra år för att bilarna ska stanna i Sverige.”
Centerpartiet kommer också driva på för en höjning av bonusen från dagens maxbelopp på 60.000 kronor till 100.000 kronor. En ståndpunkt partiet haft under en längre tid.
En höjning av bonusen innebär att skatten på klimatvådliga bilar kan komma att behöva höjas, för att systemet ska vara självfinansierat, medger Rickard Nordin.
”Malusen måste finansiera bonusen. Höjer vi bonusen och fler köper miljösmarta bilar så kan man behöva justera malusen, så är det ju”, säger han.
Precis som Miljöpartiet föreslår vill C också förlänga malus-tiden, exakt hur länge vet man inte än. Miljöpartiet har varit inne på upp till sju år.
”Det har funnits en diskussion om att förlänga malus-tiden för att göra det mer attraktivt med bra bilar på andrahandsmarknaden. Det är en av de saker vi tar med oss in i förhandlingarna. Det är viktigt att vi stoppar exporten av miljöbilar till Norge, Nederländerna och Tyskland så att bilarna blir kvar hos oss och gör nytta här”, säger Rickard Nordin.