Annons

C: Sänk bränslepriset på landsbygden med 3 kronor litern

Centerpartiet vill sänka företagens kostnader och säger samtidigt nej till regeringens höjning av a-kassan. Partiet vill sänka priset på drivmedel med 3 kronor litern för landsbygdsbor.

Kritiken var stundtals hård, när Centerns ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl presenterade sitt partis alternativ till regeringens budget.

I budgetmotionen utlovas flera skattesänkningar som riktar sig mot företagen.

Framför allt handlar det om sänkta arbetsgivaravgifter och insatserna summerar totalt till 15,8 miljarder kronor.

Martin Ådahl anklagar regeringen för att svika arbetslinjen och landets småföretag.

”Centerpartiet står för en annan väg, som innebär att man tror på jobb och företagande, att man tror på arbetslinjen och jobbskapande”, säger han.

Med sig till budgetpresentationen hade Martin Ådahl ett nytt förslag om en riktad skattesänkning på drivmedel till människor som bor på landsbygden.

Centerpartiet vill ta regeringens sänkta skatt på drivmedel, på 6,7 miljarder kronor, och helt rikta den till landsbygden.

”Många som bor i städerna har alternativ, de har kollektivtrafik, tunnelbana, spårväg och bussar på ett helt annat sätt, än de som är helt beroende av bilen”, säger Martin Ådahl.

”Vi vill sänka priset vid pump med tre kronor per liter för alla som bor på landsbygden. Det gäller vare sig man tankar diesel, bensin eller biobränsle”, fortsätter han.

När det gäller pengar till kommunerna och regionerna vill Centerpartiet höja de generella statsbidragen med 10 miljarder kronor nästa år, vilket är 4 miljarder mer än vad regeringen avsätter i sin budget. Samtidigt säger C nej till flera av regeringens riktade bidrag till kommunerna och regionerna.

Martin Ådahl är mycket kritisk till regeringens beslut att avskaffa klimatbonusen för elbilar. Partiet vill därför återinföra bonusen, fast i ny tappning, där taket för att få bonusen sänks till 500.000 kronor.

Centerpartiet säger samtidigt nej till regeringens beslut att behålla a-kassan på en högre nivå och riktar även kritik mot beslutet att skära ned på det internationella biståndet.

När det gäller Vänsterpartiets krav på att stoppa höjningen av brytpunkten för den statliga inkomstskatten säger Martin Ådahl bestämt nej.

”Vi tycker det är ett väldigt dåligt förslag och jag tror inte att det finns stöd för det i någon bredare mening”, säger han.

Innehåll från Tieto EvryAnnons

Nordens klimat idealiskt för energieffektiva datacenter

Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson.
Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson.

Digitalisering och teknisk innovation spelar en nyckelroll för att lösa de stora utmaningar som väntar Sveriges nya regering. I dag ligger makten över vår data och information i stor utsträckning utanför EU vilket hotar att förvärra ekonomisk osäkerhet, energikris, globala säkerhetshot och klimatutmaningarna.

Läs mer om digital suveränitet här

För att öka vår digitala suveränitet håller flera EU-initiativ på att skapa egna europeiska molnlösningar. Men det räcker inte, enligt Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson:

– Våren 2023 är Sverige ordförande i EU. Sveriges kommande EU-minister och digitaliseringsminister Erik Slottner bör inte bara arbeta för att driva på det redan pågående arbetet, utan också visa upp Norden som föregångare. En hållbar framtid kräver en självständig, ansvarsfull och säker digital ekonomi, med de nordiska länderna i täten.

Johan Torstensson konstaterar att det i dag är viktigare än någonsin att stärka den europeiska dataekonomin för att ge full kontroll över var data lagras, hur den hanteras och på så sätt hålla vårt öde i våra egna händer. 

– I dag behandlas så mycket som 92 procent av all data utanför EU, vilket gör det svårare att såväl klara av klimatmålen som att upprätthålla Europas och Nordens suveränitet och motståndskraft. 

Internationell drivkraft

Utöver klimatfrågor sträcker sig den digitala teknikens inflytande till människors privatliv, företagens verksamhetsvillkor, samhällets trygghet – även under exceptionella omständigheter. Med det i åtanke är det viktigt att överväga var datacenter finns och i vilka länder molntjänsterna hanteras.

Datacenter placerade på suverän nordisk mark innebär en lång rad fördelar, inte minst ur klimat- och geopolistiskt perspektiv. 

– Norden är och kan bli en ännu starkare internationell drivkraft och ledare i utvecklingen av den digitala ekonomin och molntjänster med fokus på miljö, energieffektivitet, datasuveränitet och cybersäkerhet. Nordiska värderingar i kombination med global kapacitet och teknisk kompetens ger en mycket robust grund för oss att på allvar leda utvecklingen av hållbar, rättvis och säker digital teknik.

It-branschens infrastruktur utvecklas snabbt, och dess miljöpåverkan är enorm. EU uppskattar att digital teknik står för 8–10 procent av den totala energiförbrukningen globalt. It-branschens utveckling är också en av de viktigaste nycklarna för att lösa problemen. De nordiska länderna är pionjärer, bland annat inom utvecklingen av modern molnteknik, vilket bidrar till att ytterligare stärka Europas position i framtidens dataekonomi.

– Vårt kalla klimat i Norden innebär också idealiska förhållanden för energieffektiva datacenter. Vi på Tietoevry har med hjälp av modern teknik och miljövänlig dataekonomi exempelvis kunnat minska våra kunders koldioxidutsläpp med uppskattningsvis 75 000 kilo bara under 2021.

Mer energieffektiva

Molntjänster som levereras i linje med gröna värden är enligt Tietoevry mest effektiva sättet att öka energieffektiviteten och minska dataekonomins negativa miljöpåverkan. 

– Molntjänster är 90 procent mer energieffektiva än konventionella serverrum och med smarta lösningar kan de vara en viktig pusselbit i hur vi hanterar dagens energikris. Spillvärme som återvinns från ett datacenter i Esbo, Finlands används redan idag för att värma upp 700 hushåll året runt, säger han och fortsätter:

Det är hög tid att vi tar tillbaka makten och kontrollen över vår data och information. Genom att låta de nordiska länderna dra nytta av den kompetens, den innovationskraft och de geografiska förutsättningarna som råder i Norden kan vi på allvar skapa en bättre och tryggare värld.

Läs mer om digital suveränitet här

 

Mer från Tieto Evry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tieto Evry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera