1515

C säger nej till stoppat vinstuttag – vill ändra köer till friskolorna

Centerpartiet ska driva på för att ändra kösystemet till friskolorna, men det interna kravet på att stoppa vinstuttagen fick nej – den här gången.

Samtidigt visar partiets stämma att en boll nu är i rullning som kan få långtgående konsekvenser för hela friskolesektorn.

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf.

Under helgen formade Centerpartiet sin politik inför valet 2022 och den kommande mandatperioden. Otaliga ställningstaganden till partimedlemmarnas motioner tröskades i gemytlig takt.

Men när frågan om utbildning och friskolor kom upp på agendan brände det till.

Starka delar av partiet försöker nu dra Centern i en ny riktning som går hårdare åt friskolesystemet och inom partiet bubblar missnöjet mot den egna skolpolitiken.

Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen stod bakom förslag om att begränsa friskolekoncernernas vinstuttag. Vinst ska bara kunna plockas ut om skolan når specifika kvalitetskrav, enligt förslaget.

”Jag hör de rop som kommer från vänsterhåll och ser de orosmoln som finns över systemet. Vi som då är riktiga frihetsälskare måste komma med vettiga svar på de problem som finns”, säger han.

Försvararna av dagens friskolesystem, ledda av partisekreterare Anders W Jonsson, kastade glosor om att partiet går ”Socialdemokraternas ärenden” och ”öppnar Pandoras ask” på den fallang i partiet som kräver förändring.

Även partiets skolpolitiske talesperson Fredrik Christensson försvarade dagens system med emfas.

”Vi tror att det skulle påverka valfriheten och det är också väldigt svårt att genomföra och då är det mycket bättre att ställa tydliga och höga kvalitetskrav på alla huvudmän att leverera”, säger han.

Stämman gick på partitopparnas linje och förslagen om vinstuttagsbegränsningar och slopat kösystem röstades ner.

Nu ska Centern istället arbeta för att kösystemet ska begränsas så att högst hälften av platserna fylls genom kö. Föräldrar ska inte heller kunna ställa sina barn i kö förrän tidigast tre år innan skolstart.

Dessutom vill partiet att skolor som inte håller måttet ska kunna stängas snabbare än i dag.

”Jag tycker stämman landar i kloka beslut för att utveckla valfriheten och stärka den och samtidigt säkerställa seriösa aktörer”, säger Fredrik Christensson.

Centerpartiet var arkitekten bakom punkt nio i januariavtalet, som hindrade Socialdemokraterna från att lägga fram förslag om vinstförbud eller någon typ av vinstbegränsningar i välfärden.

Nu är januariavtalet brutet och Socialdemokraterna annonserade i tisdags att de kräver totalstopp för vinster i skolan.

Academedias aktie föll rejält på S-beskedet och har inte hämtat sig sedan dess.

Enligt analytiker kan börsreaktionerna knytas till investerares osäkerhet om var politiken landar. Det kompakta motståndet mot några som helst förändringar i friskolesystemet som funnits inom borgerligheten är nu i svängning.

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har en samsyn om att vinstuttagen ska stoppas.

Sedan tidigare har Liberalernas partiledning pratat om att riskkapitalister inte ska äga i svensk skola och Centerpartiets öppning för att peta i friskolesystemet pekar på att det nu kan finnas spelrum för förändringar, som kan påverka skolkoncernernas långsiktiga ägande.

Investeringsbolaget Mellby Gård är med drygt 21 procent största enskilda ägare i Academedia. Vd Johan Andersson välkomnar beslutet om att Centern ska verka för att alla ska göra ett skolval, men ställer sig frågande till nya köregler.

Han anser på det stora hela att Centerpartiet står stadigt i skoldebatten.

”Självklart är det givande och tagande i politik. Men jag bedömer att Centern står upp för rätten att välja och att det ska finnas privata aktörer inom välfärden”, säger han.


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?