ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

C:s förtroenderåd släpper fram Stefan Löfven som statsminister

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Centerpartiets förtroenderåd släpper fram Stefan Löfven som statsminister. Det meddelade partiledaren Annie Lööf på lördagseftermiddagen.

"Alliansen är, för mig, inte död."

”Vi gick till val på att stå upp för medmänsklighet, jämställdhet, tolerans. Vi lovade våra väljare att ta strid mot främlingsfientlighet, misstro, slutenhet. Med denna överenskommelse håller vi det löftet, samtidigt som vi kan få en fungerande regering på plats och ett mycket stort genomslag för vår politik", säger Annie Lööf.

Omröstningen slutade 56-2. De två rösterna mot var Centerstudenternas, vilket var känt sedan tidigare.

"Jag är glad och stolt över det starka stödet – att ha samtliga distrikt i förtroenderådet bakom den här rekommendationen", säger Annie Lööf.

Valet stod mellan en M/KD-regering som är beroende av Sverigedemokraterna och en S/MP-regering som är beroende av C och L, konstaterar hon, med tillägget att lösningen i fråga inte var partiets förstahandsval.

"Centerpartiet blir ett liberalt oppositionsparti som tar ansvar för Sverige. Det är viktigt att Sverige nu får en regering, och jag tror att många väljare inte vill att vi ska gå mot ett extraval. Vi kommer att vara en liberal nagel i ögat på Socialdemokraterna", säger partiledaren.

Hon betonar att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna nu hålls utanför inflytande, och att överenskommelsen hänger på att alla fyra partier ställer sig bakom det.

"Om Liberalerna inte ställer sig bakom så får vi ta ställning till det då", säger Annie Lööf.

Tiden framöver blir ett eldprov för Socialdemokraterna, betonar hon.

"Det är därför vi är så noga med att det ska stå i överenskommelsen att det blir utredningar, att de ska vara med i specifika budgetar och att de ska gälla år för år", säger hon, och fortsätter:

"Jag litar på Stefan Löfvens ord – att han håller vad han lovar", säger Annie Lööf.

Förhandlingar kommer att äga rum budgetår för budgetår.

"Därför finns ingen total prislapp, men vi vet vad vissa reformer kommer att kosta."

Alliansen är dock inte död, enligt C-toppen.

"Det finns fungerande och väldigt bra samarbeten runt om i hela landet. Jag tycker att det är synd att de uttryckte sig så drastiskt i går. Till mitt vidkommande kommer jag att vilja ha många och goda kontakter med mina allianskamrater de kommande åren."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies