1515
Annons

C sågar Anderssons skatteutspel: ”Driver företagande och jobb ur Sverige”

Centerpartiet dömer ut Socialdemokraternas förslag om en ny miljonärsskatt och beskriver skatten som skadlig för Sverige. ”Jag ser det här som finansministerns fria fantasier”, säger Emil Källström (C), ekonomiskpolitisk talesperson.

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström och finansminister Magdalena Andersson (S).
Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström och finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Amanda Lindgren; Joey Abrait

Förslaget på en ny miljonärsskatt förs fram i en artikel på DN Debatt på lördagen och en av undertecknarna är finansminister Magdalena Andersson.

Enligt henne behövs den nya skatten för att minska inkomstklyftorna i Sverige. 

Men Emil Källström är kritisk.

”Den driver kapital, investeringar, företagande och jobb ur Sverige, det är dåligt”, säger han.

Han slår också fast att det i dag inte finns några förutsättningar för Socialdemokraterna att få stöd för sitt förslag i riksdagen. 

”Det finns ingen majoritet bakom att kraftigt höja skatten i Sverige, allra minst kapitalskatterna”, säger Emil Källström.

”Socialdemokraterna borde lägga sin värdefulla tid på annat, på områden där det faktiskt finns en väg till majoritet och att kunna genomföra politiken”, fortsätter han.

Emil Källström konstaterar att förslaget om en ny miljonärsskatt bara är ett av flera som förts fram från S-håll på senare tid.

”Man försöker väl hålla rent vänsterut, jag kan inte tolka det på annat sätt, och gör då slutsatsen att kraftfulla slag i luften är rätt väg”, säger han och fortsätter:

”Det är inte min roll att tipsa Socialdemokraterna om politikutveckling, men jag tror i grunden att om man lägger sin tid och energi på förslag som faktiskt kan genomföras så är det någonting som långsiktigt skapar mer trovärdighet.”

Enligt Emil Källström är det för tidigt att svara på hur ett eventuellt framtida samarbete skulle påverkas om Socialdemokraterna håller fast vid sitt förslag efter valet.

”Men Socialdemokraterna har gått på den här niten förut. Förra mandatperioden la man väldigt mycket tid på att reglera välfärdssektorn på ett mycket oklokt sätt och där körde man bara in i en betongvägg”, säger han.

”Och den där betongväggen som Reepalu-utredningen körde in i, den står där och väntar också på förslag om förmögenhets- eller arvsskatt eller liknande”, fortsätter han.

 


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?