1515

C-Rad: positiv respons på nytt produktkoncept

C-Rad presenterar konceptet C-Connect för att öka kundernas drifttid på bolagets system genom att undvika oplanerade driftstopp. 

SAN Medicinteknikbolaget C-Rad, med produkter för positionering i samband med strålbehandling, presenterade under strålbehandlingskongressen Astro ett nytt koncept under namnet C-Connect som går ut på öka sina kunders drifttid på bolagets system genom att undvika oplanerade driftstopp. Om allt går enligt planerna kommer C-Rad att ha produkten ute på marknaden under 2019.

"Det vi säljer är högre drifttid. Förutsägbara servicekrav hjälper kunderna att öka drifttiden", säger C-Rads vd Tim Thurn till Nyhetsbyrån Direkt.

Feedback från strålbehandlingskongressens besökare uppges ha varit positiv.

En trend i strålbehandlingsområdet, inte minst i USA, är en konsolidering av cancercenters. De existerande grupperna av kliniker växer med mer center under förvaltning.

"Det finns säkert en situation där ledningen för gruppen har ett intresse av att se drifttiden för systemen och även hitta möjligheter för optimisering", säger Tim Thurn.

Affärsmodellen för C-Connect bygger på årliga betalningar enligt kontrakt vanligen tecknade på tre till fem år.

"Det är ganska bekvämt att veta den 1 januari om en bestämd andel intäkter över året", säger Tim Thurn.

C-Rad har under den senaste veckan annars varit i fokus med tanke på bolagets styrelseordförande Lars Nyberg som står åtalad för korruption under sin tid som vd i Telia med teleoperatörens verksamhet i Uzbekistan.

Tim Thurn påpekar att Lars Nyberg ännu inte är dömd för något brott. Han bekräftar vidare vad bolagets huvudägare gick ut med i ett pressmeddelande i början på veckan där de klargjorde att de utallar sitt fulla stöd och förtroende för Lars Nyberg.

"Jag tror inte att många är bekymrade över det", säger Tim Thurn.Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?