1515

C och L slår tillbaka efter ministerns sågning: ”Ska genomföras”

Bråket mellan Januariavtalets partier bubblar nu upp till ytan. När förslagen om ny arbetsrätt presenterades på måndagen haglade utspelen och nu sätter C och L press på regeringen att genomföra förslagen – om inte parterna lyckas komma överens.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl.Foto:TT

Centerpartiet och Liberalerna slår tillbaka mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efter ministerns sågning av förslag i utredningen om arbetsrätten.

Utredningen och dess resultat är en öm tå för Socialdemokraterna, som genom att gå med på en utredning också kan tvingas genomföra förändringar i arbetsrätten som facken avskyr.

Eva Nordmark sa i en intervju med Dagens Nyheter på måndagen att utredningen ”inte lever upp till kravet på att balans mellan parterna ska upprätthållas” och att man inte kommer gå vidare med förslaget som det är utformat av utredaren.

”Vi kommer att behöva justera det”, säger Eva Nordmark i intervjun.

Men det faller inte i god jord hos de två borgerliga partierna vid Januariavtalets förhandlingsbord.

”Eva Nordmark kan vara ute i medierna och prata för att tillfredsställa LO, bara hennes tjänstemän på departementet jobbar med att bereda den här lagen så är vi nöjda, att den kommer på plats 2021”, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

Några rum för justeringar finns inte, enligt Nyamko Sabuni.

”Vi räknar med att det här ska genomföras, därför att det här är överenskommet i januariavtalet. Vi avser att hedra och hålla vår del av avtalet och jag räknar med att även Socialdemokraterna och regeringen gör det”, säger hon.

Även Centerpartiet är glasklart i beskeden om hur partiet ser på förslagen.

”Det är smärtsamt för Socialdemokraterna att reformerna i Januariavtalet ska genomföras. Lyckas inte parterna, vilket jag tror att de gör, så ska vi genomföra utredningens förslag”, säger Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl.

I Januariavtalets punkt 30, om arbetsrätten, framgår att politikerna bara ska gå in och lagstifta om arbetsmarknadens parter inte kommer överens.

Både C och L framhåller att bollen nu ligger hos parterna att faktiskt komma överens.

”När vi går tillbaka till den verkliga svenska modellen, där parterna har ett större eget ansvar, är det bra om de själva inleder det genom att komma överens i en stor kris”, säger Martin Ådahl.

Hittills har förhandlingarna mellan parterna kantats av kontroverser där främst arbetstagarsidan har haft problem att samla sig kring en linje.

Jätteförbundet Kommunal har varit högljudda om att man inte accepterar försvagningar för arbetstagarsidan och förbundet har bland annat gått ur LO:s förhandlingar, som man sagt att man inte står bakom.

Det sätter än hårdare press på S som i och med Januariavtalet lovat att genomföra lagstiftning som inte backas av en enig arbetstagarsida.

Förslaget går ut på remiss 15 juni och ny lag, om parterna inte kommer överens, ska finnas på plats första januari 2022.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?