1515
Annons

C och L sågar regeringens och V:s skattehöjning

Centerpartiet och Liberalerna är extremt kritiska till Vänsterpartiet och regeringens senaste skattehöjning. ”Det slår mot barnmorskor, poliser och lärare”, säger Mats Persson, Liberalerna.

Bild:TT

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström betvivlar att regeringen får in några 2,7 miljarder på den sänkta skiktgränsen.

”Mycket talar för att de svenska marginalskatterna är så pass höga att i slutändan blir det inga nettointäkter.”

”Det här är inget som Magdalena Andersson är stolt över, utan det här är en solklar eftergift till Vänsterpartiet”, säger han vidare.

Den förra brytpunktshöjningen ledde till att ytterligare 100.000 personer fick betala statlig skatt. Denna gång är skatteintäkterna mer än dubbelt så stora – detaljerna offentliggörs efter lunch på måndagen.

”Det är strävsamma människor som utbildar sig, som tar ansvar på jobbet som ligger i det här inkomstskiktet som straffbeskattas”, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson som kallar förslaget ”hårresande”.

”Det slår mot barnmorskor, poliser och lärare. Det är ett dråpslag mot dem som gör stora insatser i välfärden varje dag”, säger han.

Både Liberalerna och Centern är samtidigt de två borgerliga partier som säger nej till att lägga en gemensam budget.

”Grundproblemet är att alliansen måste få förtroende att bilda regering.

De rödgröna har i beslut efter beslut och i budget efter budget efter budget genomfört sådana här negativa åtgärder för företag och jobb”, säger Emil Källström.

”Det är val om 18 månader. Om vi får förtroende kommer vi att riva upp den här skatten. SD har tidigare brutit ut den när frågan i riksdagen. SD är i den här frågan i polemik med oss och står bakom de rödgröna”, säger Mats Persson.


Nya Natosamtal väntar under helgen

Ytterligare försök att förhandla fram en lösning kring Turkiets motstånd mot Natomedlemskap för Sverige och Finland ska göras under helgen.

Men att lösa allt i tid till nästa veckas toppmöte lär bli svårt.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Wiktor Nummelin/TT

Efter midsommarens EU-toppmöte i Bryssel laddar statsminister Magdalena Andersson (S) för att nästa vecka vara med i Natos stora toppmöte i Madrid.

Och hon har ännu inte gett upp om att Sverige i tid till det ska ha fått status som ”invitee” – inbjuden eller blivande medlem – i militäralliansen.

”Det återstår att se. Vi har en dialog med Turkiet och den kommer att fortsätta nu under helgen så får vi se vad det leder till. Om vi inte når en invitee-status före eller vid toppmötet då kommer vi att fortsätta dialogen”, säger Andersson efter EU-mötet i Bryssel.

Att räknas som ”invitee” öppnar dörrarna till deltagande i fler möten under Natoveckan.

”Det har inte så stor praktisk betydelse. Men det finns ju många Natoländer som gärna ser att vi får invitee-status och också jobbar för att så ska bli fallet”, säger statsministern. 

I Turkiet har samtidigt utrikesminister Mevlut Cavusoglu upprepat tidigare krav på Sverige och Finland.

”Ni öppnar era dörrar och står värd för terroristorganisationer, tillåter alla typer av deras aktiviteter, blundar för deras finansiering”, säger Cavusoglu på ett möte i Malatya, enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

I samma framträdande tar han även upp hur Grekland i 15 år blockerade Nordmakedonien från medlemskapsförhandlingar med EU. Magdalena Andersson tycks dock inte vara orolig för att någon liknande ska drabba Sverige i Nato.

”Vi har hela tiden sagt från regeringens sida att man får förvänta sig att det tar lite tid från att man ansöker om medlemskap i en internationell organisation till det att man blir medlem. Det är ju därför viktigt att vi har sett till att vi har de här säkerhetsförsäkringarna från USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike bland andra. Vi har ju på så sätt förberett oss för en sådan här situation”, säger Andersson.

”Med det sagt så är det också så att 29 medlemsstater (av 30 i Nato) ser att Sverige och Finland skulle vara starka bidragsgivare för att öka säkerheten för hela Nato. Så det är klart att det finns poänger med att det inte tar för lång tid innan vi blir medlemmar”, säger Andersson.

Enligt Daily Sabah kritiserar Turkiets utrikesminister i sitt tal i Malatya även Sverige för intervjuer som SVT gjort med kurdiska företrädare.

”Vi har en självständig och oberoende public service i Sverige”, fastslår dock statsministern i Bryssel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?