ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Vårbudgeten

C och L lovordar samarbetet med S - ”Ingen svår förhandling”

Centern och Liberalerna lovordar det nya samarbetet med Socialdemokraterna, och pekar på stora framgångar i förhandlingarna om budgeten. 

Vårbudgeten är det första riktiga avtrycket från det nya mittensamarbetet i svensk politik, mellan S, C, L och MP.

Och den första förhandlingsomgången sedan januariavtalet slöts gick också bra om man ska tro de inblandade parterna.

Att förhandla med S var inte svårare än att förhandla inom alliansen, säger Liberalernas ledare Jan Björklund. 

”Jag har förhandlat budgetar två gånger om året i åtta års tid inom alliansregeringen, och det här var ingen svår förhandling”, säger han och fortsätter:

”Den tuffa förhandlingen var januariavtalet och det här blir mer ett utflöde av det.”

Även Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström är nöjd med hur förhandlingarna med S har varit.

”Det har varit bra, konstruktivt och med stor respekt för att vi kommer från lite olika ingångar”, säger han.

Jan Björklund pekar på ut satsningarna på skolan, LSS och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som viktigast i budgeten, men den stora L-framgången kommer träde i kraft först i och med höstbudgeten, menar han.

”Budgeten innehåller en rad viktiga satsningar som inte hade skett utan oss vid förhandlingsbordet. Men den enskilt viktigaste reformen i närtid är avskaffandet av värnskatten som genomförs den första januari”, säger Jan Björklund. 

Centerpartiet har i budgetförhandlingarna prioriterat företagens villkor och olika insatser när det gäller miljön, klimatet och landsbygden. Och partiet tycker sig ha vunnit flera viktiga segrar.

”Vi tycker att vi har fått god utdelning på de här prioriterade områdena”, säger Emil Källström, partiets ekonomisk politiska talesperson.

Han lyfter särskilt fram sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga, för 380 miljoner.

”För oss och för mig är det här en hjärtefråga”, säger Emil Källström.

”Det här är en kännbar reform för staten men det är väl värt att rusta så många unga som möjligt och det är väldigt bra att vi levererar på den punkten”, fortsätter han.

Budgeten innehåller också en rad skattehöjningar kopplade till den gröna skatteväxlingen, med bland annat höjda kemikalieskatter och höjda skatter inom gruvnäringen. De fyra samarbetspartierna är även överens att behålla flygskatten, som C och L tidigare lovade att skrota.

Men Emil Källström är nöjd med helheten.

”De här skattehöjningarna är i relation till de skattesänkningar vi genomför i samma budget och jag tycker att det är en klok prioritering”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer