Annons

C och L lovordar samarbetet med S - ”Ingen svår förhandling”

Centern och Liberalerna lovordar det nya samarbetet med Socialdemokraterna, och pekar på stora framgångar i förhandlingarna om budgeten. 

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L).
Liberalernas partiledare Jan Björklund (L).Foto:Claudio Bresciani/TT
Centerns ekonomiske talesperson Emil Källström ( C)
Centerns ekonomiske talesperson Emil Källström ( C)Foto:Claudio Bresciani/TT

Vårbudgeten är det första riktiga avtrycket från det nya mittensamarbetet i svensk politik, mellan S, C, L och MP.

Och den första förhandlingsomgången sedan januariavtalet slöts gick också bra om man ska tro de inblandade parterna.

Att förhandla med S var inte svårare än att förhandla inom alliansen, säger Liberalernas ledare Jan Björklund. 

”Jag har förhandlat budgetar två gånger om året i åtta års tid inom alliansregeringen, och det här var ingen svår förhandling”, säger han och fortsätter:

”Den tuffa förhandlingen var januariavtalet och det här blir mer ett utflöde av det.”

Även Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström är nöjd med hur förhandlingarna med S har varit.

”Det har varit bra, konstruktivt och med stor respekt för att vi kommer från lite olika ingångar”, säger han.

Jan Björklund pekar på ut satsningarna på skolan, LSS och de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som viktigast i budgeten, men den stora L-framgången kommer träde i kraft först i och med höstbudgeten, menar han.

”Budgeten innehåller en rad viktiga satsningar som inte hade skett utan oss vid förhandlingsbordet. Men den enskilt viktigaste reformen i närtid är avskaffandet av värnskatten som genomförs den första januari”, säger Jan Björklund. 

Centerpartiet har i budgetförhandlingarna prioriterat företagens villkor och olika insatser när det gäller miljön, klimatet och landsbygden. Och partiet tycker sig ha vunnit flera viktiga segrar.

”Vi tycker att vi har fått god utdelning på de här prioriterade områdena”, säger Emil Källström, partiets ekonomisk politiska talesperson.

Han lyfter särskilt fram sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga, för 380 miljoner.

”För oss och för mig är det här en hjärtefråga”, säger Emil Källström.

”Det här är en kännbar reform för staten men det är väl värt att rusta så många unga som möjligt och det är väldigt bra att vi levererar på den punkten”, fortsätter han.

Budgeten innehåller också en rad skattehöjningar kopplade till den gröna skatteväxlingen, med bland annat höjda kemikalieskatter och höjda skatter inom gruvnäringen. De fyra samarbetspartierna är även överens att behålla flygskatten, som C och L tidigare lovade att skrota.

Men Emil Källström är nöjd med helheten.

”De här skattehöjningarna är i relation till de skattesänkningar vi genomför i samma budget och jag tycker att det är en klok prioritering”, säger han.

 

 

 


Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?