C och L i möten om regeringsfrågan: ”Stödet är starkt”

Med drygt en vecka kvar till statsministeromröstningen om Stefan Löfven (S) riktas ljuset återigen mot Centern och Liberalerna.

Partierna måste rucka på sina nuvarande ståndpunkter för att eventuellt kunna släppa fram Löfven.

Smusslandet är stort när partierna ska sätta sig ned internt med regeringsfrågan inför omröstningen om Löfven den 5 december.
Smusslandet är stort när partierna ska sätta sig ned internt med regeringsfrågan inför omröstningen om Löfven den 5 december.Foto:TT

Smusslandet är stort när partierna ska sätta sig ned internt med regeringsfrågan inför omröstningen om Löfven den 5 december.

Sedan Annie Lööf (C) misslyckats med att bilda en regering har vågmästaren tvingats tillbaka till ritbordet. I dagarna förväntas Centerpartiet samla till partistyrelsemöte och träff i riksdagsgruppen. Vad som står på dagordningen vill man från partiets sida inte gå in närmare på, men Lööf måste få partiets välsignelse för att närma sig någon typ av samarbete med Stefan Löfven.

Bortsett från att Lööf även fortsättningsvis kan räkna med medlemmarnas support råder stort hemlighetsmakeri inom partiet.

”Stödet är starkt, men mer än så vill jag inte kommentera”, säger Centerns presstalesperson Hannes Hervieu.

Även för Liberalerna har alternativen blivit färre och nu väntas partiet samlas under söndag förmiddag, enligt en källa till TT.

Trycket på partiledaren Jan Björklund är stort sedan man röstat ned Moderaternas regeringsförslag, samtidigt som ett samarbete med Löfven fått nobben av minst ett partidistrikt.

För att Liberalerna ska kunna göra något annat än att rösta nej till Löfven behövs ett nytt mandat i regeringsfrågan från partiet, uppger pressekreteraren Adam Alfredsson. Det sker i så fall genom ett partiråd där ombud, partistyrelse, riksdagsgrupp och EU-parlamentariker möts. Och kallelsen dit skulle i teorin redan kunna komma på måndag.

”Vi har nämnt den 30 november samt 7 och 14 december som potentiella datum för ett partiråd. Vi har samtidigt lovat att kalla med fem dagars varsel”, säger Alfredsson.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?