1515

C nobbar även budgetinviten från V – vill se samarbete i mitten

Vänsterpartiet lovar att vara konstruktivt för att få till ett budgetsamarbete med Centerpartiet och därmed undvika extraval.

V är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan – men Centern vill inte dansa med.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson och V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.
Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson och V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.

”Det är ett svårt parlamentariskt läge. Nu behöver partierna lägga gamla käpphästar åt sidan”, säger V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson till TT.

Men C nobbar inviten.

”Det är uppenbart många som ser samsyn med Centerpartiet i många frågor. För oss visar det att det rimligaste i detta läge är samarbeten i den breda politiska mitten i svensk politik, inte genom budgetförhandlingar med V eller SD”, säger Anders W Jonsson, vice ordförande i Centerpartiet, i ett skriftlig kommentar till TT.

För att Stefan Löfven (S) ska kunna sitta kvar som statsminister är det viktigt att hans rödgröna regering kan få igenom sin budget i höst.

Efter att Liberalerna lämnat januarisamarbetet räcker det inte bara med stöd från S, MP och C för att vara säker på att en budgetproposition går igenom riksdagen.

Med V:s stöd skulle budgeten vara garanterad, men C har hittills inte velat budgetsamarbete med V. 

Därför kom nu Ulla Andersson med en invit till C om att V är redo att lägga budgetkrav som är svårsmälta för C åt sidan.

TT: Så ni är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan?
Det får vi göra i så fall och så får vi återkomma till dem efter ett ordinarie val”, säger Andersson.

”I det här läget så tycker jag att vi försöker hitta reformer vi kan vara överens och så får både vi och centern lägga käpphästar åt sidan och samlas kring det gemensamma.”

Andersson pekar på flera områden där V och C har ett gemensamt intresse. Till exempel satsningar på landsbygd i form av bättre vägunderhåll och utbyggnad av fiber. Satsningar på miljö och klimat i form av miljöteknik och järnväg.

Men även satsningar på exempelvis bättre arbetsvillkor i äldreomsorgen och på småföretag.

TT: Som att slopa sjuklöneansvaret för småföretag?
”Ja, det skulle kunna vara en bra reform att samlas kring. En viktigt reform för många småföretagare som skulle få möjlighet att våga anställa fler”, säger Andersson.

”Det finns många politiska frågor som vi skulle kunna samarbeta om och vi tycker att det är läge nu.”

Centerledaren Annie Lööf uppgav i förra veckan att man är redo att släppa kravet på fri hyressättningen i nyproduktion. I utbyte vill C ha lägre skatt på sparande och sänkt inkomstskatt för låg och medelinkomsttagare.

”Vi har också föreslagit sänkt skatt för låg och medelinkomsttagare, men då har vi samtidigt föreslagit höjd skatt för de med höga inkomster”, säger Andersson.

”Jag tänker att det kanske inte är C:s förslag. I det här läget så tycker jag vi försöker hitta reformer vi kan vara överens.

TT: Är det uteslutet att V röstar för en budget utan att ha fått vara med och budgetförhandla?
”Vi vill ha inflytande. Det vill väl alla partier”, säger Andersson. 

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi hoppas fortfarande på ett juniavtal mellan S, MP, V och C.

”Vänsterpartiet har närmat sig vårt förslag om ett juniavtal med Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet. Vi är övertygade om att det går att hitta samsyn kring det som behövs allra mest just nu”, skriver Stenevi i ett inlägg på sociala medier under söndagseftermiddagen.

Hon lyfter att de har samsyn kring bland annat 40 punkts-programmet mot mäns våld mot kvinnor, lägre skatt för de som tjänar minst, landsbygdsfrågor och klimatsmart industri.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?