1515
Annons

Valet 2022

C-ledaren Annie Lööf säger nej till S vinstförbud i skolan

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda friskolornas vinster. Men Centerpartiet, som statsminister Magdalena Andersson (S) hoppas få med i sitt regeringsunderlag, säger nej.

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C).Foto:Jack Mikrut

Partierna till höger är kritiska till förslaget att helt förbjuda skolföretagens vinster, som Magdalena Andersson presenterade i Almedalen på söndagen.

Även Centerpartiet, som var med och stoppade regeringens tidigare försök att begränsa skolvinsterna, avvisar förslaget.

”Vad gäller vinsterna så vill vi höja kvalitetskraven genom att skärpa tillsynen, införa krav för vinst­utdelning till skolor som ålagts åtgärder från Skolinspektionen och stärka rättssäkerheten i betygssystemet. Men vi vill inte se något generellt förbud mot vinster”, skriver partiledaren Annie Lööf i en kommentar till Di.

Enligt Annie Lööf är det viktigt att skapa stabila förutsättningar för skolan, som håller över tid.

”Just nu förs en politisk debatt om driftsformer, skolval och vinster. Samtidigt finns en insikt om att skolan behöver långsiktighet och dess medarbetare behöver känna politikens och samhällets stöd. Vi vill därför se breda överenskommelser för skolpolitiken”, skriver hon.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Miljöpartiet vill dela statens budget i två

Miljöpartiet går till val på att staten ska investera 100 miljarder kronor per år fram till 2030 för att Sverige ska bli ett ”fossilfritt välfärdsland”. Partiet vill också att statens budget delas upp i två delar, där stora investeringar ska finansieras genom ökad statsskuld.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund.Foto:Joey Abrait

Med bara veckor kvar till valet går Miljöpartiet nu ut med en rad nya förslag för att locka väljare under valkampanjens upplopp.

Partiet föreslår 100 miljarder kronor årligen i statliga investeringar fram till 2030.

Språkröret Per Bolund ser framför sig att de största utgiftsposterna blir infrastruktur, omställning av industrin och ökad energiproduktion.

”Vi står inför vår generations stora investeringsvåg för att bygga det fossilfria Sverige”, säger han.

För att kunna genomföra investeringarna vill MP att överskottsmålet ersätts av ett balansmål. Men det kommer inte att kunna täcka kostnaderna helt, medger partiet.

Resterande pengar, och mer därtill, ska hämtas genom att öka statsskulden.

MP förordar en separerad statsbudget, där en del innehåller en underhållsbudget och en annan del en investeringsbudget. Den senare kan finansieras genom lån.

”Vi tror att det vore en stor fördel just i ett tillfälle när vi kan se så tydligt att vi nu behöver göra den kraftfullaste investeringen som åtminstone vår generation någonsin sett”, säger Per Bolund.

”Jag har respekt för att den här typen av förändringar måste förhandlas fram och vi måste försöka hitta en enighet kring det, men min förhoppning är att det inte bara är Miljöpartiet som ser behovet av att göra de investeringar som kan modernisera vårat land”, säger han vidare.

I MP:s valmanifest, som presenterades på torsdagen, finns dock inte bara morötter i form av stora statliga investeringar. 

Piskan kan skönjas i förslag som höjd flygskatt, en så kallad ”omställningslag” som ska tvinga industrin att fasa ut kol, olja och fossilgas senast 2030 och målet att minska bilåkandet i storstäder. Alla fossila subventioner ska också fasas ut.

Partiet gör samtidigt klart att man bara kan stödja en regering som för en politik som faktiskt sänker utsläppen.

”Utsläppen måste ner nästa mandatperiod och det kommer att vara vårt absoluta krav för nästa regering”, säger språkröret Märta Stenevi.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera