1515

C inleder uteslutningsärende mot nämndemän efter kritiserad dom

Centerpartiet inleder ett uteslutningsärende mot de två nämndemän som i en kritiserad dom friade en man, bland annat med argumentet att han var "av bra familj".

Centerledaren Annie Lööf kallar på Twitter skrivningarna för "hårresande" och "förfärliga".

"Det finns skrivningar som generaliserar om hur kvinnor beter sig, det finns resonemang om man tillhör en tillräckligt fin familj eller inte, och att man i stället för att gå genom rättssystemet borde ha ordnat det här genom någon slags annan process med familjerna", säger partisekreteraren Michael Arthursson till TT, och fortsätter:

"Det här tillsammans visar på en syn som inte alls är förenligt med hur vi ser på människors lika värde och hur rättssystemet bör fungera."

Nu inleder Centerpartiet ett uteslutningsärende mot de två nämndemännen som representerar C, och som ansåg att mannen borde frias.

Ärendet handlar om ett par där en man stod åtalad för att ha misshandlat en kvinna 2015. Fallet togs upp i Solna tingsrätt som friade honom, vilket sajten The Local, som rapporterar om Sverige på engelska, var först att skriva om.

I domskälen står bland annat att mannens familj "verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan". Det faktum att kvinnan först anmälde misshandeln till polisen, i stället för att berätta om saken för mannens släkt, "minskar hennes trovärdighet ytterligare", enligt domen.

Tre nämndemän och en juristdomare dömde i fallet. Juristdomaren och en nämndeman för Moderaterna ville fälla mannen. När det är lika ska rätten döma till den åtalades fördel.

Formuleringarna i domen har upprört många. De får nu också Lena Egelin, cheflagman i Solna tingsrätt, att inleda ett ärende, rapporterar Aftonbladet. Domen föll den 19 februari, och hon själv fick se den i fredags.

"Jag fick det först beskrivet för mig som en bevisvärderingsfråga och man får värdera bevis hur man vill, det är det som ingår i den självständiga domarrollen. När jag sedan läser domen och ser att man har värderat om man kommer från en fin familj eller inte – det är ingen bevisvärderingsfråga. Då vill jag höra med dem hur de tänker", säger Lena Egelin till TT.

Lena Egelin ska ha ett samtal om domen med nämndemännen på torsdag, där de ska få möjlighet att redogöra för vad som hänt. Efter det kommer en bedömning av deras lämplighet att göras.

En av de centerpartistiska nämndemännen försvarar domen:

"Jag har dömt i många mål. Jag har dömt för mannen i vissa mål och för kvinnan i vissa mål. I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag", säger hon till Aftonbladet.

Nämndemannen har tidigare sagt att hon vill anpassa svenska lagar för muslimer, exempelvis när det gäller skilsmässor och arvsrätt.

"Jag tycker att Centerpartiet borde ha agerat tidigare, det finns anledning för oss att vara självkritiska varför hon har kunnat fortsätta representera Centerpartiet", säger Michael Arthursson i dag.

Åklagaren Josefine Dahlqvist har överklagat till hovrätten. Hon anser att domen är grundad på "antaganden och fördomar".


Innehåll från SenzaGenAnnons

Säkrare kemikalier utan djurförsök

Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.
Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Som innovativt bolag har SenzaGen utvecklat en teknologiplattform för att utvärdera om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på hud eller i luftvägarna. Genom testerna kan företag i en rad olika branscher undvika allergiframkallande ämnen och sätta säkrare produkter på marknaden samtidigt som antalet djurförsök kan minskas. Metoden har rönt stort intresse och SenzaGen är mitt i en intensiv kommersialiseringsfas med fokus på marknadsföring och försäljning.

SenzaGen grundades 2010 som en avknoppning från Institutionen för immunteknologi vid Lunds universitet. Sedan dess har SenzaGen använt modern teknologi för att utveckla världens för närvarande mest träffsäkra tester i sin kategori och fokuserar på att skapa ett kunddrivet, lönsamt bolag. Ambitionen är att först etablera GARD®-teknologin i Europa och Nordamerika, för att därefter stegvis expandera till utvalda marknader i resten av världen, där intresse redan finns i Asien. Utvecklingen inom testindustrin går mot att ersätta djurförsök med djurfria testmetoder, vilket skapar stora marknadsmöjligheter för bolaget.

– Vår testmetod kombinerar genomiska data från mänskliga celler med maskininlärning vilket ger mycket bättre resultat än djurförsök. För närvarande kommer den största delen av våra intäkter från direktförsäljning men vi distribuerar även våra tester via samarbetspartners i Europa och USA, säger Axel Sjöblad, vd på SenzaGen.

Lär dig mer om GARD®-teknologin här 

Snabb och kostnadseffektiv testmetod

SenzaGens primära marknader är läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin, kemikalieindustrin och den kosmetiskaindustrin. Inom alla dessa fyra industrier har stora globala kunder använt testmetoden, bland annat läkemedelsbolaget H. Lundbeck A/S och det medicintekniska bolaget Sonova.

– En av våra främsta konkurrensfördelar är att vår testmetod kan hantera de ämnen som traditionellt anses vara svårbedömda och därmed kan tillämpas på alltifrån kosmetika och rengöringsmedel till material såsom tyger, plaster och metaller. Testmetoden är dessutom snabb och kostnadseffektiv jämfört med djurförsök, vilket innebär att vi har ett väldigt attraktivt erbjudande, säger Axel Sjöblad.

Utökat erbjudande 

SenzaGen har fått positivt gensvar från kunder i många branscher då bolagets

tester hjälper dem att fatta rätt beslut redan tidigt i produktutvecklingsprocessen.

– På grund av marknadens efterfrågan och som komplement till GARD® med tester för hud- och luftvägsallergi, utökar vi vårt erbjudande med tester för irritation och korrosion från och med den 1 juli 2021. Det ökade testutbudet är en del av vår kommersialiseringsstrategi och i linje med vår mission att erbjuda de absolut bästa alternativa testerna till djurförsök inom ett antal olika områden. Redan i höst har vi för avsikt att ytterligare öka vårt testutbud, säger Axel Sjöblad.

Om SenzaGen:

SenzaGen är ett svenskt bioteknikbolag som erbjuder den senaste teknikens djurfria tester för att bedöma om kemikalier kan vara allergiframkallande. Med enastående hög träffsäkerhet möter GARD® behoven inom flera industrier och bidrar till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter. GARD®-testerna utförs i SenzaGens GLP-godkända laboratorium samt hos utvalda partners i Europa och USA. SenzaGen har sitt huvudkontor i Lund och dotterbolag i USA. SenzaGen är listat på Nasdaq Stockholm First North. Läs mer om SenzaGen här 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?