1515
Annons

C i Finland svänger om Nato-medlemskap

Centern i Finland svänger i Nato-frågan. Ett enhälligt fullmäktige har beslutat att ge ledningen fullmakt att godkänna en ansökan.

Annika Saarikko, ledare för Centern i Finland.
Annika Saarikko, ledare för Centern i Finland.Foto:Francisco Seco

De historiska Nato-skeptikerna i Centern är nu för ett medlemskap i försvarsalliansen.

Regeringspartiet har traditionellt varit för militär alliansfrihet.

Partiledaren Annika Saarikko hade sin uppfattning klar redan i det tal hon höll på lördagsförmiddagen:

”Om statsledningen anser att steget och tiden är rätt, så är jag som Centerns ordförande, med ert stöd, beredd att sätta kursen mot ett finländskt medlemskap i försvarsalliansen Nato”, säger hon enligt svenska Yle.

Hon talade inför partiets fullmäktige på lördagen och möttes av stående ovationer.

Beslutet innebär att partistyrelsen och C:s representanter i regeringen får mandat att gå vidare med en Nato-ansökan.

Under talet bytte Saarikko språk till svenska för att understryka vikten av att Sverige och Finland går hand i hand.

”Jag vet att våra vänner i Sverige för en liknande debatt om säkerheten. Naturligtvis ska båda länder fatta sina beslut med sina egna utgångspunkter. Men jag vågar uttrycka min förhoppning: I samma takt med Sverige, så långt som möjligt”, säger hon enligt Hufvudstadsbladet.

Centern i Finland innehar försvarsministerposten i form av Antti Kaikkonen, som säger att han har daglig kontakt med svenskarna.

”Det är värdefullt att känna till varandras avsikter, och att vi går samma väg.”

 


Hyllade konstmässan ställer ut i Skärholmen

60 gallerier från hela världen är på väg till Skärholmen, för den hyllade konstmässan Supermarket – Stockholm Independent Art Fair. 

Med bas vid en tidigare lekplats utanför Ica och Coop ska tillställningen visa konst för en ny publik och locka besökare till ett köpcentrum i ekonomiskt pandemi-tillfrisknande.

Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.
Sanna Sultan, centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum.

”Kulturen blir lite mer tillgänglig och det här lockar många människor till oss”, berättar Sanna Sultan som är centrumchef på köpcentret Skärholmen Centrum. 

Under Kristi himmelsfärdshelgen kommer hon därmed inte bara att agera hyresvärd åt köpcentrets 160 butiker, restauranger och serviceinrättningar – utan även åt ett 60-tal gallerier från när och fjärran.

Los Angeles-baserade Durden and Ray och Garage 33 Gallery-Shelter från Kiev är ett par exempel på de konsthandlare som besöker Stockholmsförorten under veckoslutet. 

”De kommer naturligtvis att visa och sälja konstverk. Men det blir också diskussioner, nätverkande och performancekonst”, säger Sanna Sultan. 

Bland de många inslagen kan nämnas den värmländska musikduon Lerin/Hystad som i projektet Electronic Flora använt sensorer för att spela in bioelektriska signaler från växter, som omvandlas till musik för att ackompanjera teckningar. 

KX Space, en plattform för belarusisk konst och konstnären Tasha Katsuba från samma land, är också representerade i Skärholmen. 

Konstmässan Supermarket skapades under 2006 under namnet Minimarket, då som en reaktion på den mer etablerade och kommersiellt inriktade konstmässan Market Art Fair. Alternativmässan har sedan dess växt i omfång, bytt namn och lockar nu omkring 6.000 besökare. Tillställningen har tidigare företrädesvis hållits i Stockholms innerstad, senast i Stadsgårdsterminalen 2021. 

”Det är första gången som den hålls i Skärholmen och det känns förstås spännande att få ge tillgång till konsten åt människorna här”, säger Sanna Sultan och fortsätter: 

”Det här är en väldigt stor konstutställning, med över 60 gallerier.” 

At the Supermarket, av Alberte Skronski.
At the Supermarket, av Alberte Skronski.

Stort är också Skärholmens centrum. 

”Den utbytbara ytan är på över 98.000 kvadrat”, berättar Sandra Sultan om köpcentret, som invigdes redan 1968, under högtidliga former av prins Bertil. 

Flera in- och ombyggnationer har skett genom åren och Sandra Sultan berättar att verksamheten också är bredare än den rent kommersiella biten. Här finns inte bara affärer, utan även en kyrka, en konstateljé och en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. 

”Vi jobbar med ett brett utbud som hjälper människor med vardagspusslet.” 

I den paletten passar en stor konstmässa extra bra, påpekar centrumchefen. 

”Vi vill stärka Skärholmen som Stockholms södra stadskärna.” 

SKHLM, Skärholmen Centrum, som gallerian kallar sig i dag, ägs av brittiska fastighetsbolaget Grosvenor, som i sin tur kontrolleras av hertigen av Westminster, 31-åriga Hugh Grosvenor. Satsningar på svenska köpcentrum som Haninge och Väsby Centrum föregås bland annat av utbyggnaden av några av Londons dyraste områden, som Eaton Square och Belgravia, där den adliga familjen ägt stora markarealer ända sedan 1600-talet. 

Grosvenor Group vände under 2021 till en vinst på 437,5 miljoner pund före skatt, rapporterar brittiska The Times, efter ett coronatyngt förlustår 2020. 

”Det går bra skulle jag säga”, säger Sanna Sultan om sin del av det brittiska fastighets-imperiet. 

”Skärholmen drabbades hårt av pandemin. Fysiska mötesplatser av den här typen har varit utmanade. Men nu är vi på väg åt rätt håll.” 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?