“Vi kommer också att lägga en budgetmotion”, säger Emil Källström, Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson.
Och han anger två skäl till beslutet:
“Dels tycker vi att det under en politiskt både svår och intressant höst är viktigt att vara tydliga med vad Centerpartiet har för ingångar i den ekonomiska politiken och vad vi prioriterar i det här läget. Sedan är det självklart så att det spelar in att övriga allianspartier också ämnar att lägga budgetmotioner”, säger han.
Partiet kommer också att agera enligt praxis och lägga ned sina röster i den avgörande budgetomröstningen, så länge inte regeringsfrågan är löst innan:
“Vi följer alltid praxis och tycker att det är viktigt. Lägger man en motion så röstar man på den och faller den så faller den”, säger Emil Källström.
Beskedet är precis det samma som Liberalernas ledare Jan Björklund gav tidigare under fredagen. Eftersom både M och KD vill gå samman om budgeten, och SD gjort klart att det är "mycket sannolikt" att man röstar för en sådan budget, går nu regeringens budget mot nederlag i riksdagen.
M, KD och SD har nämligen fler mandat än de rödgröna, och så länge C och L håller fast vid sina besked kommer den "alliansbudget" som Ulf Kristersson utlovat därmed att vinna.
Beskeden från C och L ökar sannolikt Ulf Kristerssons chanser att också vinna kampen om statsministerposten.
Men enligt Emil Källström är det för tidigt att redan nu slå fast att M- och KD-budgeten går igenom:
“Det återstår att se, det är ett scenario men det beror på hur andra partier agerar. Där kan man konstatera att det varit olika besked från till exempel Sverigedemokraterna”, säger han.
Ni röstade nej Ulf Kristersson som statsminister för att ni inte ville ge SD inflytande, men här får SD ett avgörande inflytande över den ekonomiska politiken. Hur går det här ihop?
“Det är en väldigt stor skillnad mellan en statsministeromröstning och en budgetomröstning. I en budgetomröstning är det inte bara att säga ja eller nej utan där finns det flera olika alternativ och vi kommer att följa upp vårt eget”, säger han.
Emil Källström anger en rad sakpolitiska skäl till partiets agerande.
“Vi ser stora reformbehov i det här landet. Det är bostadsmarknaden och arbetsmarknaden som måste liberaliseras och det är skattetrycket som måste sänkas och ett skattesystem som måste moderniseras”, säger han.
“Där kommer vi att vara tydliga med att det är våra ingångar, när vi väl får en ny och effektiv regering på plats”, fortsätter han.