1515
Annons

C-attack mot Bolund efter tips till företagare: ”ganska skrämmande”

Medan företag i krisbranscher går på knäna i väntan på stöd som dröjer, tipsar finansmarknadsminister Per Bolund om banken. Helena Lindahl C kallar det ”tondövt”. 

”Om inte insikten om företagarnas situation finns, vad säger det om Per Bolund som minister?”, säger hon. 

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Håll i, håll ut”, var finansminister Magdalena Anderssons (S) uppmaning till krisdrabbade företagare när hon nyligen intervjuades i Dagens industri om de förlängda stöden som dröjer innan de kan ansökas om och betalas ut. 

I samma intervju pekar finansmarknadsminister Per Bolund på att regeringens besked om de statliga krisstödens förlängning borde förbättra företagens möjligheter att ta hjälp av banken för att överbrygga krisen.

Helena Lindahl, Centerpartiets näringspolitiska talesperson, kallar Per Bolunds uttalande för ”tondövt”. 

”Företagare toppar upp med privata lån för att klara sina verksamheter i väntan på stöd. Att ansvarig minister i det läget tipsar om att gå till banken – det tycker jag är ganska skrämmande”, säger hon och fortsätter: 

”Det vittnar om en oförståelse. Ifall inte insikten om företagarnas situation finns, vad säger det om Per Bolund som minister?”

Hon påminner vidare om när Per Bolund hamnade i rejält blåsväder förra året efter förslaget om att lagstifta om buffertar i företag.

”Sverige är ett av de länder som har världens högsta skatter. Då borde man kunna vänta sig att få tillbaka i form av stöd från staten vid kriser. Samhällskontraktet ska inte bara fungera i en riktning”, säger Helena Lindahl.  

Di har tidigare rapporterat om att det kan dröja till april innan företag kan ansöka om korttidsstöd för december och framåt. Därtill har Tillväxtverket för närvarande ett snitt på två månaders handläggningstid. 

Liksom stödet för korttidsarbete väntar även det förlängda omställningsstödet på att klubbas igenom. Stödet har hittills bara kunnat ansökas om för månaderna mars till och med juli förra året. 

Vad gör Centerpartiet för att snabba på stöden?
”Det är otroligt frustrerande att ha varit med om att förhandla fram stödpengarna, men inte äga processen. Vi försöker på alla sätt att trycka på regeringen. Det är som en kvarn som bara mal runt, runt, runt.”

Syftet med krisstöden, att rädda företag och jobb, riskerar att falla på målsnöret om utbetalningarna dröjer till våren, eller till och med till sommaren, varnar Helena Lindahl. 

”Företag kommer att tvingas i konkurs. Vad har då samhället vunnit?”

Innehåll från Ports GroupAnnons

Experten: Skydda ditt varumärke – och bolagets värde

Varumärket är ett företags hjärta och kan stå för så mycket som 80 procent av bolagets värde. Ett starkt varumärke skapar relation, sätter företaget på kartan och skapar förutsättningar för att lyckas. Att skydda sitt varumärke är av dessa anledningar helt affärskritiskt.

En global marknad och ökad digitalisering bidrar ständigt till nya sätt för bedragare att göra varumärkesintrång och lura konsumenter. Alla bolag, såväl små som stora, riskerar att drabbas eftersom antalet dataintrång med största sannolikhet kommer fortsätta att öka. 

Företagets rykte och värde ligger i riskzon

Med ett genomtänkt varumärkesskydd säkerställer bolag den exklusiva ensamrätten. Det innebär att det är olagligt för andra aktörer att använda varumärket eller göra en allt för lik variant för sina egna varor och tjänster. 

– Trots alla uppenbara anledningar att skydda sina varumärken, så som rykte och bolagsvärde, är skydden förvånansvärt ofta eftersatta, säger Per Ahlström senior advisor på Ports Group som är experter på varumärkesskydd, domänhantering och webbsäkerhet.

Kunskapen kring hur bolag på bästa sätt bör skydda sina immateriella tillgångar är generellt sätt låg. Det här är oroväckande då det gör det enkelt för bedragarna att sabotera. För att ett varumärkesskydd ska vara bra, kräver det att bolagen arbetar proaktivt med såväl uppsättning av skydd, som en omfattande bevakning.

Många delar i varumärkesskyddet

För att få ett heltäckande skydd, krävs förutom själva varumärkesregistreringarna att man har en strategi kring sina domännamn och webbsäkerhet. Det här är ett arbete som kräver tid, resurser och rätt kompetens.

– Man behöver tänka på alla sidor av sitt varumärke. För att bygga ett starkt varumärkesskydd behövs flera delar. Bland annat domänhantering där företagets domäner samlas, förnyas och bevakas för största säkerhet. Webbsäkerhet är en annan viktig del för att skydda sig mot kostsamma cyberattacker, säger Per Ahlström.

Det är viktigt att vara proaktiv i sitt varumärkesskydd. Genom omvärldsbevakning och ett bra systemstöd kan företag hålla kolla på sina konkurrenter och över varumärkesregistreringar som ligger nära deras område. Domänbevakningar ger information om domäner som blivit lediga eller om någon sökt varumärkesskydd för någon närliggande produkt.

Helhetslösning ger trygghet

Bolag tenderar att ha hanteringen, förvaltningen och bevakningen av sina varumärken och domännamn utspridda. Men fler börjar se fördelen att samla dem med hjälp av en partner.

– Mitt jobb är att hjälpa bolag att se helheten i sitt varumärkesskydd och upptäcka vilka svagheter som finns. Jag arbetar fram en skräddarsydd paketlösning där mina kunder får ett aktuellt och uppdaterat skydd som håller över tid, förklarar Per Ahlström.

Om Ports Group:

I en global och digital värld krävs en samlad varumärkesstrategi. Ports Group skyddar och bevakar allt som rör ditt varumärke. 

Ditt varumärke må vara registrerat men är det tillräckligt skyddat mot intrång? Låt oss göra en gratis analys av ert varumärkesskydd och identifiera de brister som finns.

 

Mer från Ports Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ports Group och ej en artikel av Dagens industri

Indiskas vd efter förluståren: ”Vi har en extrem revanschlust”

Efter ett fem år långt stålbad ser Karin Lindahl, vd Indiska, en ljusare framtid för kedjan som varit farligt nära att gå i graven. Med ett nytt sortiment gör bolaget debut på Stockholms modevecka – och ser möjligheter att norpa kunder i en lågkonjunktur. 

Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).
Karin Lindahl, vd och ägare av Indiska som snart gör debut på Stockholms modevecka (31 augusti–2 september).Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera