Annons

Bytte hyresrätter mot högfjällshotellet

193 rum, sju liftar, 23 nedfarter, en backrestaurang och lite till. När Sundsvallskoncernen Sidsjö fastigheter AB bytte hyresrätter i hemstaden mot ett högfjällshotell i Storlien var det inte bara en turistanläggning man köpte. En växande by behöver fler hyresrätter och i framtiden kanske också en skola.

Leif Engblad ansvarar för längdskidssystemet och har jobbat i Storlien sedan 1982, här tillsammans med den nye hotellägaren Hans Bark.
Leif Engblad ansvarar för längdskidssystemet och har jobbat i Storlien sedan 1982, här tillsammans med den nye hotellägaren Hans Bark.Foto:Malin Palmqvist

Storliens högfjällshotell har länge sökt efter nya ägare. Hösten 2019, innan pandemin slog till med full kraft, lades hotellet återigen ut till försäljning. Orten är beroende av norska gäster och gränshandel och drabbades därför hårt av stängda gränser under Covid-19. Men nu sker en renovering av det 193 rum stora hotellet där kristallkronorna fortfarande lyser upp matsalen. 

”Jag känner mig som en Godot”, säger Hans Bark, och refererar till Samuel Becketts klassiska pjäs ”I väntan på Godot”. Men med skillnaden att Godot, till skillnad från i pjäsen, faktiskt dök upp till slut. 

Hans Bark är nämligen vd för Sundsvallskoncernen Sidsjö fastigheter AB som sommaren 2022 blev nya ägare till Storliens högfjällshotell AB. Själv besökte han Storlien för första gången för två år sedan och tyckte mycket om platsen, men förstod att byn förde en tynande tillvaro. Våren 2020 invigdes handelsplatsen Fjellhandel med sina 10.200 kvadratmeter. Starten med stängda gränser blev tuff, men handelsplatsen tände ändå ett hopp om utveckling av byn. I fjol öppnade även barnomsorg i byn och föräldrarna slapp köra fem mil enkel väg till Duved. 

”Ju mer jag var här desto mer tänkte jag att det här verkligen är en oslipad diamant”, säger Hans Bark om högfjällshotellet och Storlien som destination. 

Tillsammans med Linus Andersson grundade han 2005 Sidsjö fastigheter. Basen i bolaget, som med åren vuxit till en koncern, är det tidigare sjukhusområdet Sidsjön i utkanten av Sundsvall. Det senaste året har byggnader i Sundsvall sålts för att frigöra kapital för köpet i Storlien. 

”Vi har sålt av hyresrätter och satsat i hotellet och det tycker ju folk är vansinnigt. Men jag tror att om tre-fyra år kommer folk att tycka att det var en bra investering.”

Just nu satsar man, enligt Hans Bark, 300 Mkr på Storliensatsningen. Han tror att den totala satsningen i Storlien kommer att landa på 500 Mkr. Här finns stora behov även av hyresbostäder. 

”De erfarenheter vi har gjort de sista 17 åren flyttar vi hit.”

I koncernen ingår också en friskola i Sundsvall med närmare 500 grundskoleelever. Viljan finns att starta en skola även i Storlien om Åre kommun skulle vara intresserade. I dag finns närmsta grundskola i Duved. Samtidigt omvandlas ett äldre hotell i byn, strax nedanför högfjällshotellet, till hyreshus med 50 lägenheter. Många anställda på Fjellhandel pendlar tio mil till jobbet, från Järpen eller norska Stjördal.

”Vi tänkte att vi skulle bygga 150 lägenheter. Det är det som är problemet på sådana här orter, det finns hus men de är upptagna av rika norrmän eller svenskar. Det finns inte hyresrätter för vanliga människor.”

På högfjällshotellet har renoveringen pågått intensivt sedan i somras. I bottenvåningen skapas utrymme för en lanthandel där den lokala kocken Lena Flaten, som driver ansedda Restaurang Flamman, är en av aktörerna.  Den äldre miljön är välbevarad. Övre barens takmålning i dova färger, stolar prydda med snidade fåglar och det mäktiga trapphusets stora rymd som alla berättar om byggnadens långa historia. 

Byggår är 1932, men tillbyggnader har skett i omgångar. Under åren 1972-1995 var industrimannen Matts Carlgren störste delägare, 1999 köptes anläggningen av Lars Nilsson, vars arvingar i fjol sålde den till Sidsjö fastigheter AB. 

Periodvis har hotellet drivits av den lokale entreprenören Ronny Juhlin som också driver hotell och restaurang Le Ski på orten. Hans Bark vill inte säga vad förhandlingarna landade i för summa, men prisidé för hotell och skidanläggning med sju liftar och 23 nedfarter hösten 2019 var 20 Mkr, enligt mäklarens prospekt. Förutom hotellet med sina 193 rum och backrestaurangen Rödluvan ingår också mark som möjliggör aktiviteter, både vintertid och sommartid.

”Ska man få fart på den här anläggningen så är det ju också cykel och vandring sommartid. Då klarar man sig inte utan mark. Vi satte igång redan i juni i år och skapade nya leder.”

Tanken var att öppna hotellet till jul, men öppningen fick flytta fram till februari månad och i mitten av mars öppnas även poolen. En avgörande del i renoveringen är den sprinkleranläggning som ska installeras på hotellet. 

”Vartenda litet utrymme är sprinklat. Det är viktigt när man har mycket folk på påsk eller nyår att det inte utbryter en brand och flera hundra dör, det kan ju bli en katastrof.” 

Nere i en kakelbeklädd källarlokal tronar de gigantiska vattentankar som är kopplade till sprinklersystemet. Det var när en dörr skulle tas upp till källaren som man upptäckte asbest, vilket var en anledning till att renoveringen tog längre tid.

”Är man inte född optimist då ska man inte hålla på med det här, det är väl sanningen. Men det är helt hanterbart, vi har flyttat fram öppningen.” 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera