ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Byggtakt nära regeringens mål

  • Nybyggen i Stockholm. Foto: TT

Sverige närmar sig för första gången regeringens mål om minst 70.000 nya bostäder per år. Men glädjen blir kortvarig, spår Sveriges byggindustrier. Statliga Boverket däremot, ser fortsatt acceleration som ”fullt möjlig”.

Efter ett explosivt första halvår med närmare 33.000 påbörjade bostäder tvingas Sveriges byggindustrier (Bi) återigen att skriva upp sina prognoser. Nu räknar branschorganisationen med 61.000 påbörjade bostäder 2016. Det innebär ett lyft på hela 30 procent bara från i fjol och nivåer som inte skådats sedan miljonprogrammets dagar.

Bostadsbyggandet har överraskat mest utanför de allra hetaste storstäderna, enligt Johan Deremar, chefsekonom på Bi.

”Örebro och Linköping har exempelvis dubblat bostadsbyggandet på två respektive ett år. Sedan omkring 2014 har det bara rusat i höjden även utanför storstäderna.”

Regeringen anammade 2015 Boverkets analys att 700.000 nya bostäder behövs fram till 2025 för att bygga bort bostadsbristen. Håller Bi:s prognos närmar sig Sverige den byggtakten i år.

Men redan 2017 bromsar byggtakten igen till strax över 50.000, bedömer Bi. Efterfrågan på nybyggt svalnar när amorteringskrav och eventuellt fler åtstramningar dämpar drivkrafterna att flytta, samtidigt som boräntorna har bottnat och inkomstökningarna växlar ned, resonerar branschorganisationens analytiker.

Då spelar det mindre roll att köerna in på bostadsmarknaden ringlar sig långa.

”De som behöver en första bostad har inte den finansiella förmågan. Flertalet unga och nyanlända har svårt att få råd att köpa”, säger Johan Deremar.

Vad krävs för att bygga 70.000 bostäder per år fram till 2025?
”Att nå dit ett enskilt år är fullt möjligt. Men ska vi hålla minst den takten i tio år samtidigt som konjunkturen viker, då krävs kraftfull strukturpolitik. Främst bättre infrastruktur och ökad rörlighet. Det senare hämmas av flyttskatter och hyresreglering.”

Boverkets analytiker Bo Hansson, är dock mer optimistisk. Han tror inte på någon inbromsning nästa år.

”Jag delar inte alls den uppfattningen. Bostadspriserna och lönsamheten i byggandet är rekordhög och det etableras nya företag i ganska snabb takt.”

Viljan att bygga växer så länge priserna hålls uppe, och det gör de med stöd av fortsatt låga boräntor, bedömer Bengt Hansson. Varken amorteringskravet eller ytterligare en bolånebroms i form av ett skuldkvotstak från Finansinspektionen hotar den bilden, anser han.

”Jag förstår inte varför byggtakten skulle minska. Över tid tror jag att byggtakten fortsätter att öka, men det tar lite tid innan vi når upp till 70.000 färdigställda bostäder per år.”
Däremot ser han en helt annan risk för att byggandet hålls tillbaka.

”Den stora frågan är i vilken takt man hinner utbilda nya byggnadsarbetare för att råda bot på kapacitetsbrister, och hur lätt utländska aktörer kan komma in. Det är där det största hotet mot ett ökat bostadsbyggande ligger i första hand.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer