Annons

Byggsats ska förvandla p-platsen till en mötesplats

Hur öppnar man upp stadens gator för något annat än bilen?
Vinnova-finansierade innovationsprojektet Street Moves har en potentiell lösning: en byggsats som snabbt kan förvandla ett stycke asfalt till ett utegym, en lekplats eller varför inte en odling.
På torsdagen invigs en första pilotgata i Vasastan i Stockholm. 

EFTER Götgatan på Södermalm med utställda moduler för parkering av el-scootrar samt cyklar.
EFTER Götgatan på Södermalm med utställda moduler för parkering av el-scootrar samt cyklar.
FÖRE Götgatan på Södermalm som den ser ut i dag.
FÖRE Götgatan på Södermalm som den ser ut i dag.
EFTER Korsningen Götgatan – Högbergsgatan med moduler utställda.
FÖRE Korsningen som den ser ut i dag.
EFTER Kocksgatan med utställda moduler.
FÖRE Kocksgatan som den ser ut idag.
FÖRE Kocksgatan som den ser ut idag.

”Det finns ett behov av trivsamma ytor där man bor. Och eftersom gatorna är den största gemensamma ytan vi har så borde de få den funktionen”, säger Daniel Byström, projektledare för Street Moves på ArkDes Think Tank till Dagens Industri.

Byggsatsen består av en utbyggbar grundplatta i ljust limträ med specialanpassade delar som placeras ovanpå. Det kan vara en laddstation för en delad bil, en parkeringsplats för elsparkcyklar, ett utegym, lekplats eller en odling.  Behoven ska få avgöra.

Exempel på olika kombinationer.
Exempel på olika kombinationer.Foto:Lundbergs Design

”Det är som att placera ut en möbel på en gata som du kan beställa och ställa ut direkt. Sen kan varje stad själva vara med och utveckla vad de vill ha på de här plattorna. Det behöver inte vara samma sak på alla ställen”, säger Daniel Byström.

Grundtanken är att stadens rum inte ska kretsa kring bilen och bilens framkomlighet. Istället ska kommuner och städer med hjälp av byggsatsen kunna använda utrymmet för annat som ger mer plats för människor.

”Det här är ett ett projekt som handlar om att förändra hur vi använder gatorna. Det finns stora behov av det. Det har kommit många nya mobilitetslösningar - dels sparkcyklarna men också många andra nya fordon och nya sätt att leverera varor på”, berättar Byström.

Daniel Byström är projektledare för ”Street Moves”.
Daniel Byström är projektledare för ”Street Moves”.

Under våren gjordes det inom projektets ramar en uttömmande analys där man dels kom fram till de nya behov som uppkommit i städerna, nya sätt att färdas på och nya tjänster. Man tittade också på och inspirerades av hur man hanterat liknande frågor på andra platser i världen.

”Den här lösningen som vi tagit fram har hämtat mycket inspiration från så kallade parklets, som finns i till exempel San Francisco. Det innebär att man kan hyra en parkeringsplats och möblera den med vad man vill. Man behöver inte parkera bilen där. Man kan lika gärna ha en uteplats, anlägga en odling, ja i princip vad du vill. Antingen som privat aktör eller så är det ett gäng grannar som går ihop. Det är en inspirationskälla för det här projektet”, säger Daniel Byström.

Under coronapandemin och vårens reserestriktioner har behovet av ytor för rekreation i närheten av hemmet vuxit, men också hälsoaspekten har fått större utrymme på agendan. I somras rapporterades det ständigt om trängsel i städernas parker, och på andra gemensamma utrymme. 

Så är byggsatsen uppbyggd.
Så är byggsatsen uppbyggd.

”Man pratar ofta om brist på utrymme - för bilar. Men om man ser det utrymme man har på gatorna så är det enormt utrymme. Man sitter i princip en person i varje bil och det är ett oerhört ineffektivt sätt att använda våra gemensamma ytor på. Istället kan vi använda gatorna på ett sätt så vi involverar fler funktioner som människor mår bra av”, säger Byström.

Pandemin har också öppnat upp folks ögon för alternativa tankar, och det är ett mer gynnsamt klimat att experimentera och testa nya lösningar, menar Byström. 

”Vi ser hur saker kan förändras över en natt. Det är ju inget fenomen som inte bara finns i Sverige. Det är internationellt. Mobilitetsfrågan är en av vår tids största utmaningar”.

Förutom Stockholm är även Umeå, Helsingborg och Västervik med och utvärderar byggsatsen. Man vill testa hur man kan använda den på olika sätt i olika typer av städer och komma åt de utmaningar som finns där – och på sikt lösa dem. Street Moves hoppas att fler städer ska visa intresse. Men tror även på en internationell marknad på sikt.

”Det finns 40.000 kilometer gator bara i Sverige, så utvecklingspotentialen är stor. Vi har mer parkeringsyta per person än bostadsyta generellt sett. Hur många bilar behöver det vara egentligen? I den smarta staden sprider vi ut funktionerna mycket mer, så de blir fördelade över staden”, säger Byström.

I arbetet med att ta fram byggsatsen har ArkDes Think Tank samlat en mängd aktörer från både näringsliv och offentlig sektor. Projektet är finansierat av innovationsmyndigheten Vinnova och i arbetet finns bland annat bildelningsföretaget M – Volvo Car Mobility, el-scooterbolaget Voi, Stockholm Stad och Transportstyrelsen. Bakom designen av byggsatserna står Lundbergs Design.

”Varje aktör är extremt duktiga inom sitt område men vi kan också se det gemensamma intresset, och få en gemensam förståelse för vilka förutsättningar om finns, och vilka eventuella regelverk som kan tänkas utgöra ett hinder”, säger Byström.

Från och med den 17 september testas byggsatsen i Stockholm på stadens ”Framtidsgator”. Först ut är Hälsingegatan i Vasastan vid Gustav Vasa skola, och veckorna därpå vid Katarina Norra skola på Tjärhovsgatan på Södermalm, och vid Eiraskolan på  Parmmätargatan på Kungsholmen. Modulerna kommer att utvärderas under höst, vinter och vår.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?