ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Byggnadsarbetare varnar för förseningar och bristande arbetsmiljö på Oscar Properties jättebygge

  • Foto: Jesper Frisk

Oscar Properties prestigebygge Norra Tornen ska stå klart till jul. Men de anställda som tidningen Byggnadsarbetaren talat med vittnar om både förseningar och en bristfällig arbetsmiljö.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties jättebygge Norra Tornen, på gränsen mellan Vasastan och Hagastaden i Stockholm, har varit omskrivet – inte minst sedan en penthouselägenhet högst upp i ett av tornen sålts för hisnande 66 miljoner kronor. Men anställda som tidningen Byggnadsarbetaren talat med vittnar om undermåliga arbetsförhållanden.

"Det är det absolut värsta bygge jag har varit på någonsin", säger en av flera byggnadsarbetare som tidningen varit i kontakt med och som arbetar på det högre av de två tornen som nu byggs.

Bland annat saknas bygghiss mellan våning 25 och 37 sedan augusti och enligt vad Byggnadsarbetaren erfar kommer ingen heller att installeras innan bygget ska vara klart till jul.

"Vi släpar material och verktyg i trappor flera gånger på dag. det sliter oerhört. det är katastrof, fruktansvärt dåligt", säger en byggnadsarbetare till tidningen.

Det är inte bara avsaknaden av hiss på de övre våningsplanen som skapar problem. Enligt tidningens uppgiftslämnare är det också problem med hissen på de nedre våningarna. Dessutom saknas utrymningsvägar utöver trappan.

De logistiska problemen innebär ständiga förseningar. I nuläget har hyresgästerna upp till våning 6 flyttat in. Till jul ska alltså ytterligare 30 våningar fyllas, enligt Byggnadsarbetaren.

Redan vid jul 2017 ska Oscar Properties ha fått förslag om att senarelägga inflyttningen eftersom projektet riskerade att inte bli klart i tid. 

"Men nu är det för sent och det är vi som kommer i kläm", säger en byggnadsarbetare till tidningen.

Di har varit i kontakt Oscar Engelbert, grundare och vd på Oscar Properties. Han ber att få återkomma med mer detaljer om situationen vid Norra Tornen men säger att projektet kommer vara klart i tid.

"Vi ser ingen förskjutning i tidsplanen", säger Oscar Engelbert.

Senare under dagen återkommer Oscar Properties med ett skriftligt uttalande där de tillbakavisa kritiken.

"Säkerheten för vår personal och för våra kunder är vår första prioritet och vi jobbar hårt för att ha en bra arbetsmiljö. Därför är det tråkigt när inte alla känner att det fungerar. Men vi ser också att stora delar av artikeln inte är korrekt", skriver Krister Karjalainen, marknadsdirektör på Oscar Properties.

Bland annat hävdar bolaget att inget arbete utförts ovanför våning 28 under den period då hissen inte fungerat och att man kommit överens med facket om att arbetarna ska gå de tre våningarna som då inte hade någon fungerande hiss. Nu ska alla hissar fungera som tidigare enligt bolaget.

Oscar Properties tillbakavisar också uppgifterna om bristande utrymningsvägar.

"Vi har löpande diskussioner med vår brandkonsult som ser till att lagar och regler följs. Brandkonsulten är på plats under veckorna och gör ronder för att säkerställa att utrymningen fungerar som den ska", skriver Krister Karjalainen som upprepar att tidsplanen kommer att hållas.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies