Annons

Byggnads lägger fram sina lönekrav

Fackförbundet Byggnads kräver löneökningar med 2,8 procent inför årets avtalsrörelse.

Det skriver Byggnads i ett pressmeddelande på torsdagen.

Som en del av Byggnads fortsatta jämlikhetsarbete vill de få upp lönerna för de som tjänar minst. I byggsektorn handlar det framförallt om byggstädarna. Dessa vill de ska få en löneökning om 672 kronor per månad, liksom andra lågavlönade grupper.

Byggnads konstaterar att det i dagsläget är främst kapaciteten inom byggsektorn som bromsar ett ökat byggande. Genom en fortsatt god löneutveckling lockas fler unga att söka sig till byggbranschen.

Behovet av ökat bostadsbyggande i kombination med snabbt stigande bygginvesteringar på bland annat infrastruktur innebär att lönsamheten för näringslivet, byggbranschen och byggföretagen generellt sett är god.

"Våra medlemmar är med och bidrar till företagens vinst genom sitt arbete och ska därför ha en berättigad andel av denna i form av löneökningar", skriver Byggnads.

Lönekravet på 2,8 procent är i linje med de krav som Facken inom industrin krävt.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?