Byggmax tar kostnad på 50 miljoner

Byggmax meddelar att det ska omstrukturera Skånska Byggvaror vilket kommer att tynga resultatet för det fjärde kvartalet med en engångskostnad på cirka 50 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bild:Byggmax

Av engångskostnaden är cirka hälften kassaflödespåverkande och återbetalningstiden är 2-2,5 år, mätt som årliga kostnadsbesparingar i förhållande till engångskostnaden.

Åtgärderna kommer få viss positiv effekt på de operationella kostnaderna under 2018, och full effekt 2019, heter det.

Skånska Byggvaror har stark och lönsam verksamhet i kategorier relaterade till trädgårdsbyggnader, som uterum och växthus, enligt Byggmax BMAX +0,38% Dagens utveckling .

"De senaste årens satsningar på att bredda verksamheten har dock medfört ökad komplexitet, ökade kostnader, och ett minskat fokus på att utveckla kärnverksamheten", heter det.

Skånska Byggvaror ska nu fokusera på "garden living", det vil säga uterum, växthus, och relaterade tillbehör för trädgårdsbyggnader.

Flera initiativ har redan tagits, så som investeringar för att stärka e-handelskompetensen och den egna produktportföljen samt minskad försäljning av mindre lönsamma produkter utanför kärnverksamheten. Kategorier utanför kärnverksamheten inkluderar dörrar, fönster, garagedörrar, arkivskåp, badrumsmöbler, bastu, förvaring, och garderober. Vidare har bolaget påbörjat omstrukturering av kostnadsbasen för att sänka operationella kostnader.

"De åtgärder vi nu genomför är ett viktigt steg mot att skapa en modern ledare inom 'garden living'", säger Byggmax vd Mattias Ankarberg.

Därmed blir 2018 ett omställningsår för Skånska Byggvaror.

"Vi förväntar oss lägre försäljning som följd av mindre marknadsföring av produkter utanför kärnverksamheten, investeringar för att genomföra den strategiska planen, och att avsluta 2018 med en starkare kärnverksamhet och lägre operationella kostnader", säger Mattias Ankarberg.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?