1515
Annons

Bygglovsavgifter hindrar företagande på lika villkor

Att bygga i ”fel” kommun kostar både tid och pengar. Mellan den dyraste och den billigaste kommunen är skillnaden för bygglovsavgifter, inklusive avgiften för detaljplan, över 165 000 kronor.

Det visar en ny rapport från Näringslivets regelnämnd, NNR.

Bild:TT

I rapporten har NNR frågat kommunerna om kostnaden för att ansöka om bygglov för en tillbyggnad av en industrifastighet nära ett bostadsområde. I Norrköpings kommun får byggherren räkna med att hosta upp 33 939 kronor för att ansöka om bygglovet. Sedan tillkommer en kostnad för detaljplanen på 136 444 kronor. 

Det kan jämföras med Vilhelmina kommun, som inte tar ut någon planavgift över huvud taget och där kostnaden för att ansöka om bygglov stannar vid 5 126 kronor.

”Problemet är att det blir helt olika förutsättningar för den som vill söka bygglov. Det lägger hinder i vägen för företagsetablering och -expansion. Och det är varken rättssäkert eller konkurrensneutralt”, säger Andrea Femrell, vd på NNR.

Rapporten pekar på ett samband mellan avgifterna och befolkningsstorlek. I glesbygdskommuner är det ofta billigare att ansöka om bygglov.

Men även för kommuner inom samma län och med liknande befolkningsmängd kan skillnaderna vara stora. Exempelvis sparar den som bygger i Lomma i stället för i grannkommunen Kävlinge drygt 75 000 kronor. 

”Skillnaderna är omotiverat stora. Vi har svårt att se att avgifterna står i paritet med motprestationen i de kommuner där man tar ut höga avgifter”, säger Andrea Femrell.

Också handläggningstiderna skiljer sig åt. Det kan ta allt mellan en till tolv veckor för en bygglovsansökan att rassla igenom kommunmaskineriet.

Sedan 2012, då NNR gjorde en liknande undersökning, har dock nästan hälften av kommunerna kortat sina handläggningstider. Dessutom har fler kommuner än tidigare en maxgräns för hur lång tid bygglovsprocessen får ta.

Men Andrea Femrell är inte imponerad. Den vanligaste tidsgränsen på 70 dagar är alldeles för hög, anser han, eftersom de allra flesta bygglovsärenden blir klara betydligt snabbare.


Ökad förlust för Stayble

Stayble Therapeutics, som utvecklar ett läkemedel mot kronisk ryggsmärta som beror på degenerativ disksjukdom, hade för det första kvartalet 2022 ett rörelseresultat om -7,5 miljoner kronor (-2,1). 

Bolaget redovisar ingen omsättning. 

Vid kvartalets utgång hade bolaget likvida medel om 33,5 miljoner kronor (45,1). 

”Patientrekrytering har varit vår viktigaste prioritering under första delen av 2022 och det är glädjande att kunna meddela att vårt hårda arbete gett goda resultat. Vi uppnådde ett viktigt delmål när mer än 75% av alla patienter i vår kliniska fas IIb-studie inkluderats. Helt i linje med vår kommunicerade tidsplan – att rekrytera samtliga patienter under 2022”, skriver vd Andreas Gerward i rapporten. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?