1515

Byggindustrin varnar: Minskat bobyggande sänker svensk ekonomi

Sjunkande bostadsinvesteringarna bör få en märkbar effekt på BNP under det andra halvåret i år och än tydligare under 2019. Än så länge hålls investeringarna uppe av de många av många bostäder som påbörjats tidigare och som nu färdigställs. 

Det säger Sveriges Byggindustriers chefsekonom Fredrik Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har sett en tydlig inbromsning av bostadsbyggandet och från och med det andra halvåret i år bör vi se sjunkande bostadsinvesteringar, vilket kommer att synas i BNP. Den stora effekten kommer dock först under 2019, då man kan räkna med att fallande bostadsinvesteringar drar ned BNP-tillväxten rätt tydligt", säger han.

Under det första kvartalet i år steg bostadsinvesteringarna med 2,7 procent säsongsrensat från föregående kvartal, vilket många såg som oväntat starkt med tanke på inbromsningen av bostadsbyggandet. 

"Vi har sett att antalet påbörjade bostäder har börjat minska, men det tar 4-6 kvartal att bygga en bostad och allt som påbörjats tidigare och nu byggs klart bidrar till att hålla uppe investeringarna", säger Fredrik Isaksson.

Investeringarna är dock inte jämnt fördelade över byggtiden, utan är störst i början när man gör markarbeten, gjuter bottenplatta och reser stommar.

"BNP-mässigt är investeringarna tyngre de första kvartalen", säger Fredrik Isaksson. 

För att fördela ut investeringskostnader under byggtiden använder sig SCB av en modell där den totala kostnaden för ett bostadsprojekt med fördelas ut under de kvartal som det antas ta att bygga ett bostadshus.  

Byggindustrierna räknar i sin senaste prognos med att bostadsbyggandet minskar med 30 procent från 2017 till 2019.

"Då bör också investeringsvolymen på sikt bli 30 procent lägre. Kraftigt stigande bostadsinvesteringar har bidragit till att lyfta tillväxten och när det nu slår om till negativa siffror kommer det också att påverka BNP-utvecklingen negativt, framför allt under 2019", säger Fredrik Isaksson.  

Det som skulle kunna mildra situationen är enligt honom om det kommer politiska utspel efter riksdagsvalet som gör att förtroendet återkommer och får fler att våga teckna nyproduktion. Byggbolagens problem i dag är att det är svårt att sätta i gång nya bostadsrättsprojekt eftersom de inte kan sälja dem.

"Underliggande är det fortfarande i stora drag positivt i svensk ekonomi, med stark sysselsättning och stigande inkomster. Det som mer stänger ute människor från bostadsmarknaden är att de inte får låna, vilket gör att vi fått en sättning i priserna och en ökad osäkerhet. Kan man se en öppning för blocköverskridande samtal efter valet och några snabba åtgärder kan förtroendet återkomma och effekterna på BNP-tillväxten 2019 lindras", säger Fredrik Isaksson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?