1515
Annons

Byggindustrin skruvar upp förväntningarna

Sveriges Byggindustrier höjer förväntningarna på bygginvesteringarna. Den svenska byggkonjunkturen är en av de starkaste i Norden.

I år når bostadsbyggandet upp till närmare 65.000 lägenheter enligt en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.

Nu väntas bygginvesteirngarna öka 10 procent 2016 och 5 procent nästa år, upp från 9 respektive 3 procent i den senaste prognosen från oktober.

Byggkonjunkturen beskrivs som stark men organisationen flaggar ändå för att det kommer en inbromsning 2017. Under nästa år väntas lägenhetsbyggandet minska med några tusen bostäder.

"Det är fortfarande nybyggandet av flerbostadshus som driver investeringarna. Skattehöjningar, stigande bolåneräntor, amorteringskrav och svag reallöneutveckling är dock inga gynnsamma faktorer för det marknadsstyrda bostadsbyggandet i längden", säger organisationens nationalekonom Johan Deremar i ett pressmeddelande.

I den senaste prognosen, i oktober, väntades bygginvesteringarna öka med 9 procent 2016 och öka med 3 procent 2017.

Utvecklingen ser likartad ut i hela Norden men Sverige ligger i topp tillsammans med Island, där bygginvesteringarna väntas öka 14 procent i år och 11 procent nästa år. Långsammare går det i Finland, Norge och Danmark där tillväxttakten i bygginvesteringarna väntas minska till 2 procent nästa år.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?