Annons

Byggindustrierna: Lägre bostadsbyggande än väntat

Bostadsbyggandet 2017 och 2018 ser ut att bli lägre än vad Sveriges Byggindustrier tidigare räknat med.

Det säger Sveriges Byggindustriers chefekonom Fredrik Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Bild:TT

"Vi ser en tydlig inbromsning under det fjärde kvartalet jämfört med vad vi räknade med tidigare, vilket hänger samman med prisutvecklingen på bostadsmarknaden", säger han.

I sin senaste prognos, från oktober, räknade Byggindustrierna med att det skulle påbörjas 73.500 nya bostäder under 2017, vilket sedan minskar till 65.300 i år.

"Så ser det inte ut att bli. Det blir snarare runt 65.000-70.000 påbörjade bostäder 2017", säger Fredrik Isaksson.

Han tillägger att eftersläpning i rapporteringen gör att den först rapporterade statistiken måste räknas upp med hur stor eftersläpningen brukar vara, men att dessa justeringar alltid är osäkra, särskilt vid vändningar.

Byggindustrierna räknar med samma profil för bostadsbyggandet som i sin senaste prognos, det vill säga att det kommer att ske en minskning 2018 jämfört med 2017. Nu är dock utgångspunkten för 2017 lägre än väntat och dessutom kan nedgången i år tänkas bli större.

"Det kanske blir runt 60.000 påbörjade bostäder i år", säger Fredrik Isaksson.

Han påpekar att prognosen för bostadsbyggandet 2018 är osäker, det hänger mycket samman med prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

"De grundläggande förutsättningarna för hushållen är fortsatt goda, arbetsmarknaden går starkt och räntorna kommer att förbli låga. Det som spelar roll är psykologin. Osäkerheten kring prisutvecklingen gör att många drar sig för att teckna nyproduktion eftersom man då binder upp sig i ett par år och då vet man inte vet hur mycket ens egen bostad är värd då", säger han.

Han tillägger att intresset för nyproduktion också dämpas av det skärpta amorteringskravet som införs den 1 mars och som kommer ovanpå tidigare införda kreditrestriktioner för hushållen. 

Sveriges Byggindustrier räknar med att bostadspriserna snart kommer att stabiliseras och då väntas intresset för att teckna nyproduktion öka. 

"Ser hushållen att priserna stabiliseras kommer de att våga ta beslut att teckna igen. Det underliggande trycket som drivit uppgången de senaste åren finns fortfarande kvar", säger Fredrik Isaksson.

Han tillägger att även utvecklingen för byggloven, en ledande indikator för bostadsbyggandet, talar för att det kommer att påbörjas runt 60.000 nya bostäder.

"Byggloven har planat ut och sjunkit lite för flerbostadshus", säger han.

Byggindustrierna kommer med en ny prognos i mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?