ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bygghemmas storägare sålde aktier till chefer: ”Inte en bra affär”

  • Bygghemmas avgående vd Mikael Olander. Foto: Pressbild.

Ledningen för Bygghemma ska lägga sin tid på att utveckla bolaget snarare än att handla aktier på börsen.

Så förklarar huvudägaren FSN Capital att det - mot sin påstådda vilja - har sålt aktier till tre toppchefer.

E-handelsbolaget Bygghemma meddelade på torsdagen att huvudägaren, riskkapitalbolaget FSN Capital, har sålt totalt 676.671 aktier i bolaget till tre toppchefer: den avgående vd:n Mikael Olander, finanschefen och tillträdande vd:n Martin Edblad samt den avgående operativa chefen Peter Rosvall.

Enligt pressmeddelandet såldes aktierna till onsdagens stängningskurs, vilken var 33,99 kronor - drygt 28 procent under noteringskursen när FSN Capital i våras satte Bygghemma på börsen. Det ger ett totalt transaktionsvärde på cirka 23 Mkr.

I pressmeddelandet motiverar FSN Capital försäljningen:

"FSN Capital-fonderna vill egentligen inte alls sälja aktier på den här nivån, men har accepterat en mindre försäljning då det är viktigt för FSN Capital-fonderna och övriga aktieägare att ledningen bereds möjlighet att öka sin investeringsnivå i bolaget", uppger  Peter Möller, partner på FSN Capital Partners, i pressmeddelandet.

Samtliga tre ledningspersoner som nu har köpt aktier av FSN Capital - med motiveringen att det är viktig att "ledningen bereds möjlighet att öka sin investeringsnivå i bolaget" - sålde dessutom en betydande andel av sina innehav vid vårens börsnotering, där noteringskursen sattes till 47,50 - en kurs som aktien inte har varit i närheten av sedan i början av sommaren. 

Dessutom är Bygghemma sedan i våras börsnoterat, vilket innebär att det finns möjlighet att köpa aktier av säljare på den öppna marknaden.

Att FSN Capital ändå har sålt aktier, mot sin egen vilja, förklarar Peter Möller med att det hade tagit för lång tid för ledningen att köpa så många aktier på börsen.

"FSN Capital fonderna sålde till ett pris som ligger 28 procent under analytikernas riktkurs, därför ville FSN Capital fonderna egentligen inte sälja. Om ledningen hade köpt aktier över börsen, istället för att komma till oss med sin förfrågan, kunde det ha tagit runt fem månader. Alla aktieägare är betjänta av att ledningen lägger all sin tid på att utveckla bolaget, inte handla aktier på börsen", skriver Peter Möllter i ett mejl till Di.

Ni har sålt aktierna på en kurs som är drygt 28 procent under vårens noteringskurs. Hur ska man förstå det?
"Kursen motsvarar en rabatt på ca 28 procent till det pris som analytikerna som följer Bygghemma anser är rättvisande för bolagets värde. Det är givetvis inte en bra affär för FSN Capital fonderna på kort sikt, men ökat ägande hos ledningen är positivt för samtliga aktieägare. Försäljningen representerar vidare endast 1,3 procent av FSN Capital-fondernas ägande."

På Di:s fråga hur FSN Capital ser på sitt önskemål om en ökad investeringsnivå hos ledningen, samtidigt som ledningen sålde betydande delar av sina innehav vid vårens börsnotering, svarar Peter Möller att den avgående vd:n Mikael Olander sålde 20 procent av sitt ägande vid börsnoteringen för att hantera personliga lån.

"Han hade då inga planer på att utöka ägandet utöver det han behöll. Han valde nu att köpa ytterligare aktier för att tydligt signalera sin tro på bolaget och dess framtid. När han och resten av ledningen kom med frågan så valde FSN Capital-fonderna att hjälpa till", säger Peter Möller.

Bygghemma meddelade i tisdags att Mikael Olander lämnar vd-posten i april nästa år för att i stället tillträda ett antal nya roller, bland annat som operativ chef. Det sker mot bakgrund av att Mikael Olander i augusti åtalades för skattebrott avseende momshantering på Åland under 2012 när han var chef på Qliro.

Ny vd blir den nuvarande finanschefen Martin Edblad. Den nuvarande operativa chefen Peter Rosvall har samtidigt utsetts till chef för avdelningen Nya verksamheter.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies