Annons

Bygghemma-storägaren fortsätter minska

Mikael Olander har inför midsommar sålt aktier för drygt 340 miljoner kronor i hemmabyggkedjan BHG Group, före detta Bygghemma.

Samtidigt kan Di berätta att storägaren och den före detta CDON-vd:n fortfarande inte kan lägga sin finska skatteprocess helt bakom sig – trots delseger i vintras.

Mikael Olander.
Mikael Olander.Foto:Carl-Robert Jonzon

Det visar insynsuppgifter på söndagen, efter att Mikael Olander i torsdags eftermiddags flaggade för att ha sålt drygt 3 miljoner aktier à 80 kronor i BHG Group och därmed inkasserat drygt 242 miljoner kronor. Ägandet minskade från 5 till 2,2 procent av kapitalet, skrev Direkt baserat på flaggningsmeddelandet.

Carnegie mäklade dock på onsdagen nästan 4 procent av kapitalet i BHG, och nu visar det sig alltså att Mikael Olander sålt 1,25 miljoner aktier utöver de 3,03 miljoner som nämndes i flaggningsmeddelandet – sammanlagt därmed cirka 4 procent av bolaget, för totalt drygt 340 miljoner kronor.

Efter avyttringarna äger Mikael Olander cirka 1 procent av BHG Group. Vilka som köpte hans aktier till midsommarsillen har ännu inte tillkännagetts. Största ägare i bolaget är riskkapitalbolagen EQT och FSN med 20 respektive 10 procent av kapitalet enligt Holdings per den sista mars respektive april.

BHG-aktien är upp med 39 procent hittills i år efter en hemmafixarboom under coronakrisen, och har sånär fördubblats sedan Bygghemmas börsnotering våren 2018.

Mikael Olander stod i vintras åtalad för grovt skattebrott i finsk domstol, baserat på händelser under 2008-2011, då han var vd i e-handelsbolaget CDON, vilket Di skrev om i januari.

Hans försvarare Patrik Lindfors uppger på söndagen till Di att hans klient frikändes helt i tingsrätten i slutet av februari, men en smärre del av domen – som avser Mikael Olanders sista dryga halvår som CDON-vd – överklagades av åklagaren till hovrätten.

Tvist råder även om hur mycket av ombudskostnaderna på cirka 400.000 euro plus moms staten ska ersätta – enligt domstolen ska Finland betala advokaten enbart knappt hälften av detta, något Mikael Olander har överklagat till Åbo hovrätt.

Det Mikael Olander åtalats för rör försäljning av varor från Åland till Fastlandsfinland och hur dessa skulle momsredovisas. Han agerade enligt advokaten enbart i bolagets intresse, och den egna ersättningen påverkades marginellt eller inte alls.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?