Annons

Bygghemma-storägaren fortsätter minska

Mikael Olander har inför midsommar sålt aktier för drygt 340 miljoner kronor i hemmabyggkedjan BHG Group, före detta Bygghemma.

Samtidigt kan Di berätta att storägaren och den före detta CDON-vd:n fortfarande inte kan lägga sin finska skatteprocess helt bakom sig – trots delseger i vintras.

Mikael Olander.
Mikael Olander.Foto:Carl-Robert Jonzon

Det visar insynsuppgifter på söndagen, efter att Mikael Olander i torsdags eftermiddags flaggade för att ha sålt drygt 3 miljoner aktier à 80 kronor i BHG Group och därmed inkasserat drygt 242 miljoner kronor. Ägandet minskade från 5 till 2,2 procent av kapitalet, skrev Direkt baserat på flaggningsmeddelandet.

Carnegie mäklade dock på onsdagen nästan 4 procent av kapitalet i BHG, och nu visar det sig alltså att Mikael Olander sålt 1,25 miljoner aktier utöver de 3,03 miljoner som nämndes i flaggningsmeddelandet – sammanlagt därmed cirka 4 procent av bolaget, för totalt drygt 340 miljoner kronor.

Efter avyttringarna äger Mikael Olander cirka 1 procent av BHG Group. Vilka som köpte hans aktier till midsommarsillen har ännu inte tillkännagetts. Största ägare i bolaget är riskkapitalbolagen EQT och FSN med 20 respektive 10 procent av kapitalet enligt Holdings per den sista mars respektive april.

BHG-aktien är upp med 39 procent hittills i år efter en hemmafixarboom under coronakrisen, och har sånär fördubblats sedan Bygghemmas börsnotering våren 2018.

Mikael Olander stod i vintras åtalad för grovt skattebrott i finsk domstol, baserat på händelser under 2008-2011, då han var vd i e-handelsbolaget CDON, vilket Di skrev om i januari.

Hans försvarare Patrik Lindfors uppger på söndagen till Di att hans klient frikändes helt i tingsrätten i slutet av februari, men en smärre del av domen – som avser Mikael Olanders sista dryga halvår som CDON-vd – överklagades av åklagaren till hovrätten.

Tvist råder även om hur mycket av ombudskostnaderna på cirka 400.000 euro plus moms staten ska ersätta – enligt domstolen ska Finland betala advokaten enbart knappt hälften av detta, något Mikael Olander har överklagat till Åbo hovrätt.

Det Mikael Olander åtalats för rör försäljning av varor från Åland till Fastlandsfinland och hur dessa skulle momsredovisas. Han agerade enligt advokaten enbart i bolagets intresse, och den egna ersättningen påverkades marginellt eller inte alls.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?