Hoppa till innehållet

Annons

Byggföretagen: Risk för cementkris omöjliggör prognos

Den ekonomiska återhämtningen från pandemin fortsätter och bygginvesteringarna är på väg upp, med bostäder som draglok. Det är dock omöjligt att göra någon siffersatt prognos för byggandet 2022 på grund av risken för en cementkris.

Det skriver Byggföretagens i nya konjunkturprognos, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Foto:Mostphotos

”Vi har aldrig tidigare upplevt en sådan här osäkerhet. Det är första gången någonsin Byggföretagen inte har kunnat göra en prognos,” säger Byggföretagens näringspolitiska chef Tanja Rasmusson till Nyhetsbyrån Direkt.

Byggföretagen menar att det allmänna ekonomiska läget egentligen borde vara gynnsamt för byggindustrin, men att det i dagsläget inte går att säga om byggandet kommer att öka eller minska under 2022, beroende på risken för brist på cement.

Bakgrunden är att Mark och miljööverdomstolen i somras avvisade Cementas ansökan om fortsatt och utökat tillstånd för brytning av kalk i Slite på Gotland, där runt 75 procent av all cement som används i Sverige produceras. Tillståndet löper ut den 31 oktober, men regeringen har föreslagit en tillfällig lag som ska möjliggöra fortsatt brytning i cirka åtta månader till.

Enligt Byggföretagen finns en sådan stor mängd möjliga utfall, beroende på vad som sker såväl juridiskt som politiskt, att det är helt omöjligt att säga vad som kommer att ske med den svenska cementtillverkningen.

 I värsta fall blir det inget av den tillfälliga lagen och alla leveranser av cement från Slite upphör då under november. 

”Då blir det ett byggstopp och runt 175.000 kommer att varslas om uppsägning i anläggningssektorn samtidigt som samhällsviktiga investeringar inte kommer att kunna göras, för det till det behövs cement”, säger Tanja Rasmusson. 

I bästa fall får Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk under en treårsperiod framåt, och då kan de med tillskott av kalk från Nordkalk på Gotland sannolikt fortsätta att producera cement i ganska stor omfattning.

”Men då måste Nordkalk få tillstånd att utöka sin brytning och sedan måste kalk transporteras från ena sidan av Gotland till den andra”, säger Tanja Rasmusson.

Hon säger att alternativen annars är få, cement behövs i princip till allt som byggs och import är inget alternativ.

”Dels eftersom det är svårt att ersätta en cement med en annan, dels eftersom det kanske inte finns överkapacitet i andra länder, man bryter den kalk man behöver själv. Möjligheten till import är ändå inte heller så stor, vi har inte kapacitet i våra hamnar. Men import skulle dessutom utsläppen av koldioxid öka. Det enda långsiktigt hållbara alternativet är egen svensk brytning av kalk och tillverkning av cement”, säger Tanja Rasmusson.

Vad gäller det Byggföretagen kan uttala sig om, byggandet i år, spår de att bygginvesteringarna i Sverige ökar med totalt 3 procent. Detta är en liten nedrevideringar från den senaste prognosen i mars, då bygginvesteringarna väntades öka 4 procent i år. Under 2020 var bygginvesteringarna oförändrade.

Byggandet drivs av bostadsinvesteringarna, som väntas öka med hela 10 procent i år, främst drivet av ett ökat byggande av nya bostäder. I år väntas det påbörjas 65.500 bostäder, en upprevidering från 57.000 i marsprognosen.

”Uppgången i antal påbörjade bostäder håller alltjämt i sig och omfattar samtliga hustyper och upplåtelseformer. Den positiva bilden förstärks ytterligare av att bygglovsutvecklingen indikerar ett fortsatt stort intresse nya hus och lägenheter”, skriver Byggföretagen i prognosen.

Lokalbyggandet väntas minska 3 procent i år, till följd av minskat byggande av såväl kommersiella som offentliga fastigheter. Särskilt tungt har det varit för detaljhandelsfastigheter. När restriktioner nu lättats väntas dock en återhämtning för det privata lokalbyggandet inledas under hösten. 

Byggföretagen har också reviderat ned sin prognos för anläggningsinvesteringarna, som nu också väntas sjunka 3 procent i år, efter ett svagt första halvår. De spår dock en vändning upp igen under det andra halvåret. 

Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera