Annons

Byggfirma går i graven – efter 428 år

Efter 428 år går Storbritanniens äldsta byggfirma i graven. Bolaget R Durtnell and Sons har letts av 13 generationer i samma familj, men nu tvingas man stänga verksamheten. Det skriver BBC.

R Durtnell and Sons specialiserade sig till en början på korsvirkeshus. Det är dock inte de som har byggt huset i Stratford-upon-Avon där Shakespeare föddes.
R Durtnell and Sons specialiserade sig till en början på korsvirkeshus. Det är dock inte de som har byggt huset i Stratford-upon-Avon där Shakespeare föddes.Foto:Colourbox

Samtidigt som William Shakespeare skriver på Romeo och Julia, och Gustav Vasas son Johan III regerar i Sverige, så startar familjen Durtner år 1591 en byggentreprenad i det engelska grevskapet Kent. Sedan dess har bolaget bedrivit verksamhet.

Men nu tar det stopp. Efter 428 år tvingas Storbritanniens äldsta byggfirma att lägga ned. 

Under räkenskapsåret 2017 redovisade bolaget en förlust före skatt på 680.000 pund, motsvarande 8 miljoner kronor. Efter att i fjol ha gått ut och varnat för ett högre konkurrenstryck och färre anbud väljer vd:n Alex Durtnell att kasta in handduken.

I och med kollapsen väntas drygt 100 anställda bli av med sitt jobb.

Familjen Durtnell specialiserade sig tidigt på korsvirkeshus, men på 1800-talet utvidgade bolaget verksamheten och började bygga i sten och tegel. På senare tid har man specialiserat sig på kyrkor, privatskolor, konstgallerier och lyxhus.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera