1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Bygger på ny energi från grunden

YNGSJÖ. Från byn Yngsjö har familjen Malmberg i mer än 150 år medverkat till att Sverige nått ett världsrykte för rent och hälsosamt vatten.

”Vi är femte generationen som driver bolaget och det är klart att det spelar in i hur vi tänker långsiktigt i allt vi gör. Det gäller inte minst i kristider som nu”, säger Sara Malmberg.

Sedan femton år driver syskonparet Sara Malmberg och Erik Malmberg familjebolaget. Vissa av komponenterna till vattenreningsverken tillverkas i verkstaden i östra Skåne.
Sedan femton år driver syskonparet Sara Malmberg och Erik Malmberg familjebolaget. Vissa av komponenterna till vattenreningsverken tillverkas i verkstaden i östra Skåne.Foto:Emma Larsson

Jöns Malmberg var en idérik smed som ville hitta en lösning på att hans bys brunnsvatten var förorenat.

Han kom på ett sätt att filtrera brunnarna och utvecklade av bara farten en metod för att enklare borra sig ned till friskt grundvatten.

Uppfinningarna blev grunden för det bolag som 154 år senare fortfarande helt ägs av hans ättlingar.

Från brunnsborrning gick Malmberg vidare med att bygga vattenreningsverk på 1950-talet när Sverige skulle moderniseras. På 1970-talet breddade man sig även mot biogas och geoenergi, alltså värme från marken, och i dag kallar sig Malmberg för ett miljöteknikbolag.

”Men allt vi gör hör ihop, där den gemensamma nämnaren är vår kunskap om vatten. Det handlar om att rena vatten och det handlar om att utvinna ren energi från vatten”, säger Erik Malmberg som sedan 2005 år leder bolaget tillsammans med sin syster Sara Malmberg.

Sedan femton år driver syskonparet Sara Malmberg och Erik Malmberg familjebolaget. Vissa av komponenterna till vattenreningsverken tillverkas i verkstaden i östra Skåne.
Sedan femton år driver syskonparet Sara Malmberg och Erik Malmberg familjebolaget. Vissa av komponenterna till vattenreningsverken tillverkas i verkstaden i östra Skåne.Foto:Emma Larsson

Hon är koncernchef och har fokus på organisationen och struktur. Han ansvarar för försäljning och marknadsföring i koncernen där deras far Per Malmberg fortfarande är huvudägare och styrelseordförande.

”Uppdelningen mellan oss tre fungerar naturligt. Sedan två veckor sitter jag och Erik till och med i samma rum och även det har gått bra, peppar peppar”, skrattar Sara Malmberg.

En viktig del i Malmberg är fortfarande deras vattenreningsprojekt. Bolaget bygger och renoverar anläggningar åt framför allt svenska kommuner. Här fungerar Malmberg som projektledare där de tar ansvar för helheten och sedan lägger ut olika delar på underleverantörer, som till exempel byggnadsbolag. Det handlar om stora projekt som kan sträcka sig över flera år, kanske ännu längre eftersom Malmberg också gärna tar ansvar för övervakning och underhåll av reningsverken.

Malmberggruppen har 180 anställda och cirka hälften av dem håller till på verkstadsgolvet i Yngsjö i östra Skåne.
Malmberggruppen har 180 anställda och cirka hälften av dem håller till på verkstadsgolvet i Yngsjö i östra Skåne.Foto:Emma Larsson

”Det har hänt väldigt mycket på den här marknaden, bara de senaste åren. Många vattenreningsverk byggdes för 50–60 år sedan och behöver renoveras eller ersättas. Dessutom växer ju Sveriges befolkning vilket också kräver mer vattenrening”, säger Erik Malmberg och berättar att bolaget har styrt om för att anpassa sig till den ökande efterfrågan i Sverige. En internationell satsning, där Malmberg bland annat som första svenska bolag fick vattenreningsuppdrag i Kina, ligger numera på sparlåga.

”Det finns väldigt mycket att göra på vår hemmamarknad, så vi har full fokus på Sverige och Norge. Reningsverk är i mångt och mycket en lokal affär har det visat sig.”

Exporten, som står för ungefär en tredjedel av koncernens försäljning, utgörs i stället av framför allt biogasprojekt. Här har bolaget tagit fram en standardiserad produkt för att producera biometangas som delvis kan ersätta naturgasen.

Malmbergs tredje affärsområde är geoenergi, med andra ord metoder för att utvinna energi ur grundvattnet eller berggrunden. Kunder är fastighetsägare som lokalt vill producera sin egen värme och kyla till sina byggnader.

”Här ser vi stora möjligheter framöver”, säger Sara Malmberg när vi träffas i ett av de äldre husen på Malmbergs industriområde. Det är ett typiskt gammalt skånskt bostadshus, samma hus som hennes farfar växte upp i, och som nu gjorts om till konferensdel. Familjebolaget finns nämligen kvar på samma plats där det alltid legat, i den lilla byn Yngsjö på Skånes ostkust. Här finns kontor, teknikutveckling och även en verkstad där vissa vitala delar till bolagets alla produkter tillverkas. Av Malmbergs 180 anställda jobbar hälften här.

”Många frågar om det går att locka duktig personal hit. Svaret är helt klart ja. Livskvaliteten är fantastisk och vi får hela familjer att flytta hit”, säger Erik Malmberg.

Bolagets omsättning landade ifjol på 586 miljoner kronor. Det betyder att bolaget har vuxit med 30 procent på två år. Men samtidigt ligger omsättningen på samma nivå som år 2014.

”Det kan svänga ganska kraftigt mellan åren beroende på vissa stora projekt. Men generellt så prioriterar vi lönsamhet före tillväxt. Det har med vår historia och vårt arv att göra. Vi försöker vara långsiktiga i allt vi gör och håller vårt oberoende högt”, förklarar Erik Malmberg som medger att det kan vara frestande att växla upp tillväxtambitionerna. Bristen på rent vatten har blivit en globalt glödhet fråga, inte minst i Asien och Afrika.

”Sverige är erkänt duktiga på vattenrening och på att hantera avfall. Kraven här hemma är tuffa och vår kompetens skulle därmed vara efterfrågad i många länder. Samtidigt vet vi vilka stora risker som en internationell expansion för med sig och det vill vi inte ta. Inte ensamma i alla fall.”

Betyder det att ni letar efter en partner?

”Vi är i alla fall öppna för att diskutera samarbeten på olika sätt.”

Ett annat sätt att expandera är förstås att ta in externt kapital, eller till och med sälja bolaget till någon större spelare.

”Det är alltid en möjlighet men det är inte aktuellt”, säger Sara Malmberg.

”Det vi får energi av är att själva kunna styra över bolagets utveckling. Malmberg har varit ett familjebolag i över 150 år och det vill vi fortsätta att vara. Sedan vilar det förstås ett stort ansvar på mig och Erik att förvalta det här arvet.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?