1515

Byggbranschen varnar för försvagad bostadskonjunktur

Bostadsbyggandet är uppe på rekordnivåer och byggbolagen säljer allt innan de satt spaden i marken. Men det finns tecken på att detta är på väg att ändras, rapporterar Sveriges Radio.

 

Bild:TT

Ett exempel är att köpare av nybyggda bostadsrätter erbjuds ett eller två avgiftsfria år om man köper innan sommaren.

Riksbyggens vice vd Mårten Lilja säger till Sveriges Radio att han tror att efterfrågan kommer att vara fortsatt hög men att konkurrensen om köparna kommer att hårdna. Han säger också att fler lägenheter ligger i produktion jämfört med tidigare och att de kommer ut på marknaden de kommande åren.

”Det kan nog bli vanligare”, svarar Mårten Lilja på Sveriges Radios fråga om rabatter kan bli vanligare.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, varnar för att det finns för många dyra och nyproducerade hyresrätter med hyror uppemot 15.000 kronor i månaden.

”I Stockholm är jag ganska övertygad om att vi just nu har ett överutbud av hyresrätter och jag är tveksam till att det kommer finnas efterfrågan till hela volymen om två-tre år”, säger han till Sveriges Radio.

”Det finns en risk att vi bara med en något försvagad bostadskonjunktur återigen kommer att ha ett läge där vi har tomma lägenheter samtidigt som vi har stora bostadsbehov.”

Jämför bolåneräntor – snittränta från 1,25% (extern tjänst)

Di har tidigare intervjuat Lennart Weiss om läget på bostadsmarknaden. Även då varnade han för en överproduktion av kommersiella fastigheter och att det kan leda till en ny bostadskris.

”De fastighetskriser vi har haft i Sverige har börjat bland kommersiella fastigheter. Och tro mig, det är där det kommer att hända nästa gång”, sa han till Di då.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?