1515
Annons

Byggbranschen varnar för försvagad bostadskonjunktur

Bostadsbyggandet är uppe på rekordnivåer och byggbolagen säljer allt innan de satt spaden i marken. Men det finns tecken på att detta är på väg att ändras, rapporterar Sveriges Radio.

 

Bild:TT

Ett exempel är att köpare av nybyggda bostadsrätter erbjuds ett eller två avgiftsfria år om man köper innan sommaren.

Riksbyggens vice vd Mårten Lilja säger till Sveriges Radio att han tror att efterfrågan kommer att vara fortsatt hög men att konkurrensen om köparna kommer att hårdna. Han säger också att fler lägenheter ligger i produktion jämfört med tidigare och att de kommer ut på marknaden de kommande åren.

”Det kan nog bli vanligare”, svarar Mårten Lilja på Sveriges Radios fråga om rabatter kan bli vanligare.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, varnar för att det finns för många dyra och nyproducerade hyresrätter med hyror uppemot 15.000 kronor i månaden.

”I Stockholm är jag ganska övertygad om att vi just nu har ett överutbud av hyresrätter och jag är tveksam till att det kommer finnas efterfrågan till hela volymen om två-tre år”, säger han till Sveriges Radio.

”Det finns en risk att vi bara med en något försvagad bostadskonjunktur återigen kommer att ha ett läge där vi har tomma lägenheter samtidigt som vi har stora bostadsbehov.”

Jämför bolåneräntor – snittränta från 1,25% (extern tjänst)

Di har tidigare intervjuat Lennart Weiss om läget på bostadsmarknaden. Även då varnade han för en överproduktion av kommersiella fastigheter och att det kan leda till en ny bostadskris.

”De fastighetskriser vi har haft i Sverige har börjat bland kommersiella fastigheter. Och tro mig, det är där det kommer att hända nästa gång”, sa han till Di då.

Experterna: Boprisrallyt är ohållbart

Trots tilltagande motvind i form av högre räntor, skakiga börser och hög byggtakt fortsätter bostadspriserna att stiga. Men i år kommer de att plana ut. Det säger Olof Manner och Anna Hammer i Makrorådet.

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank
Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar och Olof Manner, senior rådgivare på SwedbankFoto:Jack Mikrut

 

Året har börjat skakigt på de flesta tillgångsmarknader. Exempelvis är Stockholmsbörsens breda index ned 16 procent i år. Men priserna på bostadsmarknaden gick i motsatt riktning och steg i januari med 2,6 procent i månadstakt.

Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, lyfter fram att januari brukar vara en stark månad på bostadsmarknaden, men han är skeptiskt till om ökningstakten kan hålla i sig.

”Nu ökade villor med 11,6 procent i årstakt och bostadsrätter med 8,6. Det är som jag ser det ohållbart över tiden med den typen av ökningar”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Det finns dock en del så kallade fundamentala faktorer som driver på.

”Vi pratar om att Riksbanken ska höja men styrräntan är fortfarande 0 procent. Det stödjer bomarknaden. Vi har också demografin. Babyboom-generationen födda tidigt 1990-tal är nu i familjebildande ålder och behöver större boende.”

Anna Hammer, investeringschef på Länsförsäkringar, noterar att uppgången under pandemin har varit överraskande. 

”Jag får erkänna att jag inte hade väntat mig den här effekten när pandemin bröt ut, även om den nu i efterhand går att förklara med nya beteendemönster och väl fungerande krisåtgärder. De flesta räknade snarare med sjunkande bopriser.”

Hon påpekar också att ökningen inneburit en uppgång från nivåer som många bedömare redan betraktade som höga.

”Nu har nivåerna kommit upp ordentligt. Innan coronakrisen lutade nog de flesta åt att bomarknaden skulle lugna ned sig.”

Nu ligger en dämpning i korten.

”Ökad nybyggnation, hotet och debatten om högre räntor, en börs som har sjunkit och sjunkande reallöner. Det borde påverka marknaden. Jag tror att det är rimligt att den planar ut under året”, säger Olof Manner.

Möjligen kan det som nu händer på marknaden handla om samma typ av rusch som kan uppstå i en bar när den sista beställningen annonseras.

”I USA har priserna också stigit kraftigt. En hypotes där är att potentiella köpare skyndar sig in nu innan räntorna stiger så mycket att det blir för dyrt att ta lånen. Jag ska inte säga att den effekten finns i Sverige, men vem vet?”

Var står bopriserna vid årets slut?

Anna Hammer: ”Lite högre kanske, men inte mycket.”

Olof Manner: ”Ja, upp 5 procent kanske. Halva den uppgången kom i så fall i januari.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera