Annons

Byggarna breddar sig för att möta dystra tider

SALA.
Att verkligen älska ett yrke. För Marcus Hörnskog och Uffe Wikström är det grundreceptet som nu har tagit deras Hörnskog Wikström Bygg ända till Gasellvinst i Västmanland.

Marcus Hörnskog och Uffe Wikström.
Marcus Hörnskog och Uffe Wikström.Foto:Amanda Lindgren

Tidig förmiddag ute på den västmanländska landsbygden. När Marcus Hörnskog och Uffe Wikström parkerar bilen intill platsen där ett nytt hus håller på att ta form har det precis blivit dags för kranchauffören att lyfta på takstolarna. De båda delägarna får något nästan lyriskt i blicken.

”Det här är en av höjdpunkterna under bygget”, säger Uffe Wikström och följer den första takstolens dinglande bana genom den höstkyliga luften.

Kärleken till yrket är också det som enklast förklarar framgångarna som har tagit Hörnskog Wikström Bygg till Gasellsegern i Västmanlands län.

”Jag känner mig definitivt mer som en snickare än som en företagsledare. Jag tror att det är en viktig del i det här, att både Uffe och jag verkligen kan och brinner för jobbet”, säger Marcus Hörnskog.

”Att få vara med på ett projekt från första mötet med kunden, genom hela processen och fram till avslut är också jätteroligt. Att få känna den här stoltheten och glädjen när man ser hur nöjd kunden blir.”

Marcus Hörnskog började jobba på ett snickeri i Sala runt millennieskiftet. Då jobbade Uffe Wikström på samma snickeri. Båda två hade som hobbyverksamhet att göra lite småjobb här och där åt vänner och bekanta. Med tiden blev förfrågningarna allt fler och de bestämde sig för att slå ihop sina små verksamheter och starta eget företag ihop.

”Vi körde ett år innan vi anställde den första personen. Då hade vi så mycket att vi fick säga nej hela tiden. Sedan har det bara rullat på, vi har anställt fler och fler hela tiden”, säger Uffe Wikström.

”Vi fick tidigt smak för att vara på lite större byggen. Det var mer pengar i det också. Att bygga lösvirkeshus är det roligaste men vi gör alla typer av byggjobb. Det blir mycket utbyggnationer och badrum. Och vill någon ha en dörr utbytt så gör vi det också. Vi vill inte tappa de mindre jobben. De är bra på sitt sätt. Vi kan tjäna lika mycket pengar på ett badrum som ett helt hus eftersom det är så pressade priser när det gäller hus.”

I dag har bolaget 26 anställda.

”Vi har haft en femårsplan, men de målen hade vi redan nått efter två år. Det handlade om ett visst antal anställda, att vi skulle finnas på en ort till och lite annat”, säger Marcus Hörnskog.

En anställd finns i dag i Uppsala och gör uppdrag där. Nu ska en ny femårsplan tas fram, och då finns spridning på fler orter högt på listan liksom att organisationen ska fortsätta att hänga med.

”Visst, vi har jättemycket erfarenhet inom bygg, men att driva ett växande företag med mer och mer personal är ju ändå något vi fortfarande lär oss om”, säger Uffe Wikström.

Med tanke på världsläget och ovissheten för många privatpersoner gällande privatekonomin så är ett viktigt mål för HW Bygg att få in fler företagskunder och aktörer inom den offentliga sektorn bland kunderna.

”Vi behöver bredda oss genom att ha fler långsiktiga avtal”, säger Uffe Wikström.

”Vi märker att många privatkunder bromsar just nu. Materialkostnaderna i byggbranschen har ju åkt berg- och dalbana det senaste året, och många väljer att avvakta med att bygga den där altanen eller göra den där utbyggnaden.”

Foto:Amanda Lindgren

Att säkra upp med mer trygghet i form av avtal är därför något som står i fokus just nu. För att ytterligare expansion sedan ska vara möjlig är det enligt ägarna viktigt att få behålla personalen och att hitta rätt personer att komplettera styrkan med.

”Våra anställda är handplockade av oss. Vi är medvetna om att vi är helt beroende av vår personal så de tjänar jättebra och de får allt de behöver när det gäller verktyg, kläder och servicebilar. Där snålar vi inte. Vi har ju själva jobbat som anställda och vet hur vi vill att en arbetsgivare ska vara, och det försöker vi att gå efter”, säger Uffe Wikström.

Ägarna säger att de är tacksamma för att de har så självgående personal som löser det mesta ute vid de pågående projekten. Själva har de mycket på kontoret, och det är de två som åker ut och träffar alla kunder vid de första mötena.

”Vi svarar på alla förfrågningar, det är jätteviktigt. Hör man av sig till oss ska man få svar. Om något blir försenat ska vi meddela det. Kunden ska veta vad som händer”, säger Marcus Hörnskog.

Uffe Wikström konstaterar att det är mycket att ha koll på:

”Det är pågående projekt, kommande projekt, planering, personal, ekonomi... Det snurrar ju saker i huvudet hela tiden. Så ibland är det väldigt skönt att åka ut till ett bygge och veta att nu ska jag stå här och snickra en hel dag. Vi försöker att komma ut och jobba ett par dagar i veckan”, säger Uffe Wikström.

De båda delägarna säger att kombinationen av kontorsjobb, möten ute hos kunder och snickarjobb har blivit ett vinnande koncept för just dem.

”Men visst... skulle jag drömma helt fritt så hade det varit skönt att kunna släppa kontoret och vara ute och snickra ännu mer”, säger Marcus Hörnskog.

Utanför jobbet är det olika slags aktiviteter som får stå för återhämtningen. Uffe Wikström åker skateboard så ofta han kan, och Marcus Hörnskog är mitt i de intensiva barnåren med skjutsande till ishockey, dans, cross – och skateboard med Uffe som tränare.

”Ja, det är fullt upp”, säger Marcus Hörnskog leende.

Att Marcus Hörnskog och Uffe Wikström trivs ihop råder det inget tvivel om. De känner varandra utan och innan efter mer än två decennier som kollegor, partners och vänner.

”Det blir en del telefonsamtal och sms på kvällar och helger. Man kommer på något som man vill bolla, eller om det är nåt strul med någonting. Vi fungerar väldigt bra ihop”, säger Marcus Hörnskog.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera