1515
Annons

Byggaren Elin Engström tar höjd med stora lyft

ORRVIKEN. Elin Engström hade ingen erfarenhet av byggbranschen när hennes pappa frågade om hon ville ta över hans företag. Nu är hon inne på sitt tredje år som byggare och ångrar sig inte en sekund.

Elin Engström.
Elin Engström.Foto:Malin Palmqvist
Foto:Malin Palmqvist
Foto:Malin Palmqvist

Regnmolnen hopar sig över det hus som växer fram på en höjd i jämtländska Orrviken. En klar dag kan man se ut över Storsjön och fjällvärlden. Plattan är gjuten, ytterväggarna resta och i eftermiddag ska innerväggar och takstolar lyftas på plats. 

Det är tre år sedan Elin Engström fick frågan av sin pappa Anders Engström om hon ville ta över hans byggfirma. Då hade hon jobbat på ett it- och scanningsföretag i tio år och längtade efter att byta bana. Starta eget låg närmast till hands, men inom vad?

”Pappa ringde en dag innan midsommar och frågade, skulle du vilja ta över firman? Jag var tvungen att fråga flera gånger, menar du byggfirman?”, säger Elin Engström. 

Varken hon eller hennes pappa är mycket för att dra saker i långbänk och fast hon hade midsommarhelgen på sig att fundera svarade hon ja redan innan helgen. Den första oktober samma år blev A. Engströms Bygg i stället E. Engströms Bygg och Entreprenad AB. Rent praktiskt behöll hennes pappa sitt bolag eftersom han även hade fastigheter i bolaget som han skulle fortsätta arbeta med. Elin Engström startade ett nytt bolag och tog över hans anställda och det som hörde till byggsidan av bolaget.

Ingen av hennes två systrar, som båda jobbar inom vården, var intresserade av att ta över. Själv har Elin Engström alltid tyckt om att bygga, men på hobbynivå. 

”Praktiskt jobb har alltid tilltalat mig och nu blev det så. Jag ångrar det inte en sekund. Det här ska jag göra tills jag blir gråhårig och gammal”, säger hon. 

År 2018 satte regeringen ett mål om att minst 25 procent av de som nyanställs i bygg- och anläggningsbranschen år 2030 ska vara kvinnor. Enligt statistik från SCB, sammanställd av Byggföretagen, var endast 11 procent av de anställda i bygg- och anläggningsbranschen kvinnor år 2019. 

En lastbilschaufför som nyligen levererade ett hus till Elin Engströms företag berättade att det var första gången han stötte på en kvinnlig byggare.

”Om man har kört hus i 16 år har man ju ändå levererat några hundra hus, så det är ganska dåliga siffror”, säger hon. 

Som kvinna har man lite mer att bevisa, säger hon. 

”Jag förstår varför kvinnor drar sig för byggbranschen, men jag kan hälsa att det inte är så farligt som man tror. Sen måste man ha skinn på näsan, annars kan folk gärna sätta sig på en”, säger hon.

En bidragande orsak till att hon valde att gå in i byggbranschen var nog erfarenheterna från fem säsonger som vägarbetare i tjugoårsåldern, något som gjorde att nässkinnet växte sig lite tjockare. 

”Det är också en hård jargong och mansdominerat. Sen är jag ganska envis, något jag har fått från både mamma och pappa.”

Men hon har också valt att inte samarbeta med folk som har svårt att acceptera att hon är kvinna och driver ett byggföretag.

På gymnasiet gick Elin Engström ekonomiprogrammet, en fördel som företagare, men när hon tog över bolaget var också hennes pappa var till stor hjälp den första tiden. Nu står hon på egna ben och tar hjälp av sina kolleger när hon behöver råd. 

”Det var lite läskigt med offerter i början, ska du lämna pris på något kan du räkna bort dig. Det har ändå gått bra, men det var det som var tuffast”, säger hon.

Skenande materialpriser har inneburit att hon numera måste friskriva sig från prisökningar.

”Jag har tyvärr hamnat i jobb där vi går back för helt plötsligt sköt priserna i höjden. Det här är en helt ny situation.”

Plattan till huset vi ses vid har exempelvis ökat i pris med 25 000 kronor från beställningen för några månader sedan. Fler kunder väljer att avvakta med beställningar nu än tidigare.

Sedan hon tog över företaget har hon också påbörjat ett arbete inom hållbarhet i samarbete med Almi. 

”Deponin i denna bransch, det är galet vad vi slänger saker. Mycket är emballage, det kan vi inte göra så mycket åt, men vi tänker på vad vi slänger och sparar och återanvänder så mycket det går.”

Synsättet går också hand i hand med ökande materialkostnader. Företaget har också satsat på miljövänlig isolering, tagit fram en hållbarhetspolicy som bifogas varje offert och klimatkompenserar.

I dag har företaget tre anställda och två F-skattande snickare. I framtiden kan hon tänka sig att utöka till sex anställda. Men det oroliga världsläget gör att hon just nu sitter still i båten, även om idéerna för framtiden är många.

Hennes första helår som företagare gick ekonomiskt bra med en omsättning på 10,4 Mkr och ett resultat efter finansnetto på 414 000 kronor. 2021 gick omsättningen ner till 7,2 Mkr och resultatet låg på minus 116 000 kronor. Elin Engström kallar 2021 för ett lärdomsår. En insikt var att priserna behövde justeras upp. Hon säger att hon under första halvåret 2022 hämtat igen fjolårets negativa resultat. 

”Vi stänger 2021 och så gör vi 2.0 år 2022. Jag stod också väldigt mycket på egna ben och jag har gjort vissa misstag och jag har lärt mig från dem. Man hade lite hjärtklappning på slutet men nu är jag på banan igen.”

Torsten Jansson: ”Många bolag är lågt värderade”

Detaljhandelsbolaget New Wave är dagens vinnare på Stockholmsbörsen efter en urstark rapport. Vd:n Torsten Jansson ser heller ingen anledning till oro för efterfrågan framöver och berättar också för Di att han ser flera köplägen på börsen i dag.

”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade”, säger han och pekar ut sina favoriter. 

Foto:SUVAD MRKONJIC

Inflationsoro, ränteuppgång och rekorddeppiga hushåll verkar inte påverka New Waves försäljning av sport- och profilkläder. Omsättningen för hela bolaget ökade med hela 36 procent det andra kvartalet och resultatet med 45 procent. Det betyder att New Wave för sjätte kvartalet i rad når all time high för både intäkter och resultat. 

Enligt Torsten Jansson är en viktig förklaring till siffrorna att bolaget vinner marknadsandelar i snabb takt.  Det i sin tur är, enligt New Waves vd, ett resultat av en rad viktiga lanseringar under åren 2017–2019. Inte minst från bolagets sportvarumärke Craft. 

”En satsning på klubbkläder bär nu frukt ordentligt. Även lanseringen av Crafts löparskor slår nu igenom på marknad efter marknad. De här sortimenten byggdes upp före pandemin, sedan blev det ett hack i kurvan men nu kan vi skörda.”

New Waves viktigaste marknader är Nordamerika och Europa. Att de ekonomiska indikatorerna där pekar på extremt svag framtidstro bland hushållen är inget som bekymrar New Waves vd särskilt mycket. 

”Jag känner ingen större nervositet utan tycker att det ofta blir överreaktioner och överdrifter, i alla riktningar. Det är klart att vi kan drabbas om det blir en allvarlig lågkonjunktur men jag är samtidigt ganska säker på att vi samtidigt kan fortsätta att vinna marknadsandelar.”

Läs mer: Lagerkungen levererar – igen

Torsten Janssons framtidstro understryks av att bolaget fortsatt att bygga lager under året. Enligt rapporten ökade kapitalbindningen i varulager från 2,9 miljarder vid årsskiftet till 3,6 miljarder kronor vid halvårsskiftet. 

”Det är svårt med dagens kvartalsrapport att inte vara positiv och vi måste driva bolaget baserat på det vi vet. Ligger man för lågt i lager riskerar man dessutom att skapa sin egen lågkonjunktur.”

Hur menar du då?
”Vi har sex månaders leveranstid från Asien. Om vi tror på en försäljningsnedgång men det inte slår in så kommer vi till slut inte att ha något att sälja. Då blir en dyster framtidssyn självuppfyllande, jag tror många bolag gör det misstaget. Så jag för min del har hellre för högt lager och justerar det undan för undan än har för lågt lager.”

Enligt Torsten Jansson har New Wave tittat på upp emot 200 bolag för eventuella förvärv de senaste åren. Men på grund av höga värderingar har bolaget backat ur alla affärer. Nu, när värderingarna kommit ned, ser han större möjligheter till att växa genom förvärv. 

Den börsintresserade Torsten Jansson följer också med intresse hur värderingarna på börsen rasat, något som han tycker är motiverat. 

”Jag tycker att det var svårt att förstå den höga värderingen i många börsbolag före nedgången. Så korrigeringen är generellt sund. Sedan finns det bolag som inte förtjänat kursrasen. Det blir som alltid panik och överdrifter där alla dras med.”

Det låter som du tycker att det är köpläge på börsen?
”Jag tycker att det finns många bolag som är lågt värderade. Till exempel bankerna. Även Volvo känns rimligt värderat.”

Köper du själv?
”Det gör jag faktiskt. Jag sålde något enstaka innehav när värderingarna var i topp. Men generellt försöker jag vara långsiktig i mina investeringar och nu ökar jag andelen på börsen igen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera