Annons

Byggare hittade stadig grund

En snabb tillväxtfas höll på att kosta Mattias Österling både företaget och livet. I dag ser han till att räkna rätt på projekten och hitta balans mellan företagets olika ben.

Mattias Österling, Österling Bygg.
Mattias Österling, Österling Bygg.Bild:Cathrine Gustavsson

Mattias Österling har aldrig varit anställd. Som 22-åring flyttade han och familjen hem till Hedemora efter några års studier. Några planer på att bli företagare hade han egentligen inte, men när det inte fanns något jobb att få i Hedemora blev det lösningen.

”Jag startade Österling Bygg utan att fundera så mycket. Jag hade ingen affärsplan och visst har jag gått på mina minor. Jag har fått lära mig efter hand”, säger Mattias Österling.

Företaget växte snabbt och projekten rullade in. Grådö Mejeri i Hedemora var den största enskilda kunden under många år. Som enda tjänsteman i företaget var det mycket jobb som Mattias Österling hade ansvar för. Samtidigt var han småbarnsförälder och familjen hade just köpt eget hus.

Arbetet för att hinna allt kunde pågå dygnet runt. Till sist reagerade kroppen och Mattias Österling tvingades inse att han behövde hjälp i företaget.

”Jag klappade ihop en kväll. Då hade jag inte fyllt 30 år. Tack vare att jag hade bra folk omkring mig, bland annat bra revisor och bank, kunde vi fortsätta. Men ett tag trodde jag att det skulle sluta i konkurs.”

Men Mattias Österling fick bland annat hjälp av Almi genom deras mentorprogram. Han coachades bland annat att sätta upp flerårsplaner för företaget. Allan Salåker, vd för Dalelven i Borlänge och styrelseledamot i flera dalabolag, blev hans mentor och sitter i dag i Österling Byggs styrelse.

I dag har Österling Bygg närmare 50 anställda och en mångmiljonomsättning som ökar. De bygger många offentliga lokaler, som skolor och förskolor, men även åt privata byggherrar. De senaste åren har de även börjat bygga bostadsrätter som de sedan säljer vidare. Först ut var fritidshus i Sälen.

Nu pekar allt på att det är bostadsbyggande i egen regi som den närmaste tiden kommer att bli den stora delen av företagets tre verksamheter. En fastighet man har köpt i Solna ska bebyggas med bostadsrätter, och även i Falun har en bostadsrättsfastighet nyligen blivit klar.

”Utmaningen blir att få alla tre ben i företaget att växa. Som jag ser det nu är det främst projekten i egen regi som ser ut att öka, från ett om året, till två tre varje år. Det hänger mycket på finansiering hur det blir. Det är ett problem alla har. Du satsar nu men får inte en krona förrän det är klart. Det är ju galet stora pengar i Stockholm, men också ett väldigt bra utfall om man lyckas. Vi jobbar med att ha superkoll på våra projekt och bygga en bättre produkt än konkurrenterna.”

Även om det finns en stor tillväxtpotential i Stockholm har Mattias Österling inte några planer på att flytta företaget dit.

”Det är en styrka för oss att ta med arbetskraft från Hedemoratrakten och gör det lättare att få stabilitet. I Stockholm är det mer huggsexa om folk. I nuläget har vi inte några problem med att få tag på arbetskraft. Det är snarare så att folk knackar på hos oss och söker jobb.”

Våren 2016 var tung och orderingången var dålig. Företaget kom inte i gång med projekt som det var tänkt och har i stället fått kämpa hårt. Enligt Mattias Österling ser det dock bättre ut inför 2017. Att de inte vunnit anbuden menar han hänger samman med fortsatt tuff konkurrens, där priserna pressas under en nivå han varken kan och vill konkurrera med.

”Vi vill inte ha de projekt som ska byggas till lägsta möjliga pris. Erfarenheten säger att dessa projekt sällan blir bra. Jag tror att läget i branschen innebär att det dyker upp skojare. När det byggs mycket växer en människohandel fram. Det skrämmer mig. För oss är det viktigt att behålla både hjärta och hjärna i det vi bygger.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera