I Byggföretagens färska konjunkturrapport beskrivs hur byggmarknaden är drabbad av virusfrossa. Investeringar faller med 8 procent i år, motsvarande drygt 42 miljarder kronor. Nästa år minskar investeringarna något, men Byggföretagen räknar med att tillväxten tar fart vilket gör tappet begränsat 2021.
Värst drabbas bostadsbyggandet, som står för hälften av branschens årliga investeringar.
I rapporten beräknas produktionen av lägenheter falla med närmare 30 procent till 28.200. Samtidigt bromsar småhusbyggandet in med 25 procent.
Produktionen av nya bostäder väntas i år landa på 35.700, vilket kan jämföras med toppåret 2017 då närmare 64.000 bostäder färdigställdes. Catharina Elmsäter-Svärd ser kundernas möjlighet till finansiering som en viktig faktor.
”Det tillfälligt slopade amorteringskravet bör tas bort permanent. Det hjälper till att hålla uppe efterfrågan på bostäder”, säger hon.
Det är inte bara bostadsbyggandet som bromsar in snabbt.
”Det finns stor oro och osäkerhet hos medlemsföretag och investerare inför vad som händer under hösten och nästa år. Vi ser redan nu hur kommuner skjuter upp renoveringar.”
”Först drabbas sektorer som installation och byggservice”, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Även ombyggnationer faller brant i år, då många stoppat renoveringar på grund av pandemin. Sammantaget innebär byggsektorns inbromsning att arbetslösheten ökar. Branschen sysselsätter närmare 360.000 personer och kommande två år väntas drygt 16.000 jobb försvinna.
”Det handlar dock inte om lika höga tal som under andra stora ekonomiska kriser”, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
”En åtgärd som skulle göra god nytta är en rejäl höjning av rotavdraget. Det motverkar svartjobb och gynnar framför allt våra mindre bolag som har privatpersoner som kunder.”
Enligt Byggföretagen är det småbolag och underentreprenörer som annars riskerar att försvinna, då de är först ut att bli av med uppdrag i större byggprojekt.
Att satsa på infrastruktur och anläggningsarbeten är klassisk konjunkturpolitik.
”Nu gäller det att stat och kommuner orkar hålla i de planer på bygginvesteringar som finns. Annars blir det betydligt värre.”