1515
Annons

Byggandet tvärnitar – ”långt under vad som behövs”

Byggindustrin bromsar in snabbt och investeringarna faller.

Framför allt är det bostadsbyggandet som tar stryk enligt branschens nya prognos.

”Bostadsbyggandet faller nu snabbt och vi hamnar långt under vad som behöver byggas för att täcka efterfrågan på bostäder”, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I Byggföretagens färska konjunkturrapport beskrivs hur byggmarknaden är drabbad av virusfrossa. Investeringar faller med 8 procent i år, motsvarande drygt 42 miljarder kronor. Nästa år minskar investeringarna något, men Byggföretagen räknar med att tillväxten tar fart vilket gör tappet begränsat 2021.

Värst drabbas bostadsbyggandet, som står för hälften av branschens årliga investeringar.

I rapporten beräknas produktionen av lägenheter falla med närmare 30 procent till 28.200. Samtidigt bromsar småhusbyggandet in med 25 procent.

Produktionen av nya bostäder väntas i år landa på 35.700, vilket kan jämföras med toppåret 2017 då närmare 64.000 bostäder färdigställdes. Catharina Elmsäter-Svärd ser kundernas möjlighet till finansiering som en viktig faktor.

”Det tillfälligt slopade amorteringskravet bör tas bort permanent. Det hjälper till att hålla uppe efterfrågan på bostäder”, säger hon.

Det är inte bara bostadsbyggandet som bromsar in snabbt.

”Det finns stor oro och osäkerhet hos medlemsföretag och investerare inför vad som händer under hösten och nästa år. Vi ser redan nu hur kommuner skjuter upp renoveringar.”

”Först drabbas sektorer som installation och byggservice”, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Även ombyggnationer faller brant i år, då många stoppat renoveringar på grund av pandemin. Sammantaget innebär byggsektorns inbromsning att arbetslösheten ökar. Branschen sysselsätter närmare 360.000 personer och kommande två år väntas drygt 16.000 jobb försvinna.

”Det handlar dock inte om lika höga tal som under andra stora ekonomiska kriser”, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

”En åtgärd som skulle göra god nytta är en rejäl höjning av rotavdraget. Det motverkar svartjobb och gynnar framför allt våra mindre bolag som har privatpersoner som kunder.”

Enligt Byggföretagen är det småbolag och underentreprenörer som annars riskerar att försvinna, då de är först ut att bli av med uppdrag i större byggprojekt.

Att satsa på infrastruktur och anläggningsarbeten är klassisk konjunkturpolitik.

”Nu gäller det att stat och kommuner orkar hålla i de planer på bygginvesteringar som finns. Annars blir det betydligt värre.”


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?