1515

Byggaktörer vill ha krafttag mot skattefusk

Flera tunga aktörer inom byggbranschen kräver krafttag mot skattefusk och svartarbete.

Foto:Jessica Gow/TT

Chefer på SBAB, Veidekke Sverige, Peab PEAB B +1,47% Dagens utveckling , Riksbyggen och bemanningsföretaget Expandera mera skriver på SvD:s debattsida att "bristande kravställning på byggbranschen i kombination med otillräcklig uppföljning och kontroll bidrar till en osund konkurrens mellan byggbolagen".

"Aktörer längre ner i underleverantörsleden kan få stora uppdrag genom att dumpa priserna med hjälp av lågbetald svart arbetskraft och skatteflykt."

Trots att mycket redan gjorts genom bland annat lagstiftning vill skribenterna se fler åtgärder, exempelvis ökad kontroll av offentliga byggen, bättre arbetsvillkor och skärpt myndighetskontroll av byggarbetsplatser.

"Vi vill, med detta inlägg, uppmana hela byggbranschen, alla banker samt offentliga beställare till ett gemensamt upprop mot skattefusket. Vi bjuder nu in till en branschöverskridande arbetsgrupp i syfte att enas om att krav och uppföljning ska ske mellan banker, byggbolag och beställare."


Innehåll från PaliscopeAnnons

Cybersäkerhet genom en unik kombination av människa och maskin

Cybersäkerhet är idag avgörande för att våra digitaliserade samhällen ska fungera. Att hantera cybersäkerhet idag handlar också om att göra det svåra lättförståeligt genom att leverera kunskap och insikter. Paliscope är ett svenskt företag som genom en unik kombination av kompetenser skapar förståelse och insikt i den digitala tidens enorma datamängder.

Genom Paliscope tjänster får Nordens största bolag hjälp att ”play defense” i deras arbete att skydda sina företag mot ransomware och andra cyber attacker. 

– Samtidigt hjälper vår SaaS-plattform myndigheter över hela världen att ”play offense” i deras arbete förstå, analysera och utreda till exempel hacker-grupper, trafficking och terrorism, säger Rolf Rosenvinge, Founder & CEO Paliscope AB.

Unik kombination av maskin och människa

Genom en unik kombination av människa och maskin kan analys av stora datamängder skapa nya insikter. Unikt för Paliscope är att denna kombination görs med den enskilde utredaren, analytikern i centrum. 

 – Vi har, utöver själva plattformen, även implementationsledare och analytiker som kan hjälpa till med process- och metodutveckling så att kunden får bästa möjliga nytta av vår plattform, säger Rolf Rosenvinge.

Optimal cybersäkerhet för myndighet och näringsliv

Paliscope är en sammanslagning av två bolag, ett SaaS-bolag som jobbat med att ta fram en Intelligence fusion-plattform och ett som jobbat med cybersäkerhet. Verksamhetens mål är att hjälpa kunden att fusionera data för att få fram nya insikter. Det sker dels genom en unik plattform för Intelligence fusion främst för myndigheter, dels genom att hjälpa Nordens största företag med rådgivning och tjänster inom cybersäkerhetsområdet.

– Vi vill utrusta både stora organisationer och myndigheter med bättre verktyg och insikter att förstå cyberrisker. Vi tror på att förbättra myndigheternas och näringslivets arbete genom en bottoms up-approach, snarare än att bygga stora institutionella databaser. Det bygger en verklighet som ger kraft och verklig nytta till analytiker och utredare i stället för att vi bara skulle leverera ett verktyg. Genom den plattform vi har skapat genererar vi helt nya insikter och dessutom en ökad produktivitet för den enskilda analytikern. Det som tidigare gjorts manuellt, om det ens varit möjligt, görs nu med vår hjälp genom en knapptryckning. Vår plattform frigör tid både för den verkliga analysen men också tid för snabbare och bättre beslut, säger Rolf Rosenvinge.

Så maximeras nyttan av säkerhetslösningen

För t.ex. polismyndigheter och underrättelsetjänster samt andra myndigheter är en av dagens utmaningar att man sitter på enorma datamängder i olika format från egna eller partners inhämtning. 

– Det vi kan göra genom maskininlärning och AI är att hjälpa vår kund att hitta ett sätt att koppla ihop olika datapunkter som blir avgörande i deras cybersäkerhetsarbete. När man till exempel knäcker EncroChatt så kommer man över gigabyte efter gigabyte av data som idag ofta hanteras manuellt av en utredare. I en stor datamängd finns en massa kunskap som både privat- och offentlig sektor inte alltid kan tillgodogöra sig med manuella processer. Med vår plattform läses data i stället in, indexeras upp och genom en knapptryckning får man förståelse för analyserad data. Det vi erbjuder är något som både är en förmågeskapande dimension och ett verktyg för att, som vi säger, empower the analyst, säger Rolf Rosenvinge avslutningsvis. 

Om Paliscope

Vi är ett svenskt bolag som verkar på cyberarenan. Vi är ett ca 30 personer med kontor i Stockholm och Göteborg. Vi hjälper både stora företag och myndigheter att hantera cyber risk, stora datamängder, organiserad brottslighet och andra säkerhetshot. Vi har en stor mängd kompetenser hos oss med bl a seniora cybersäkerhetsspecialister, management konsulter, analytiker, utvecklare, UX-designers och statsvetare.

För mer info besök oss på www.paliscope.com 

Kontakta oss direkt på www.paliscope.com/contact/ 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paliscope och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?