1515
Annons

Butiksdöd i danska stadskärnor

Var femte butik har stängt i Danmarks stadskärnor de senaste 14 åren. Det motsvarar ett tapp på 5.800 butiker, enligt en sammanställning av Jyllands-Posten utifrån siffror från detaljhandelskonsultavdelningen Cowi.

Foto:Claus Bjoern Larsen

Nyhetssidan Detailwatch har också tidigare beskrivit hur 80 procent av danska kommuner har utmaningar med sina stadskärnor.

Det är en utveckling som inrikes- och bostadsdepartementet försöker vända.

Enligt Ellen Højgaard Jensen, chef för det danska stadsbyggnadslaboratoriet, vill medborgarna använda stadskärnorna – men inte för detaljhandeln i samma grad som tidigare. Det säger hon till Jyllands-Posten.

”Vi kommer inte att använda stadskärnorna för att handla så mycket mer. Men vi är fortfarande storkonsumenter av caffe latte och vi äter mer och mer ute. Vi går faktiskt också fortfarande till biblioteket. Vi vill ha det sociala mötet”, säger hon.

Lägre lönsamhet för Organocklick

Miljöteknikföretaget Organoclick redovisar en omsättning på 38,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (39,8). 

Rörelseresultatet blev -6,7 miljoner kronor (-4,1) och nettoresultatet kom in på -7,5 miljoner kronor (-4,9).

Kassaflöde från den löpande verksamheten -8,5 miljoner kronor (-7,6).

Bolaget skriver att andra kvartalet fick blandat utfall för koncernen. Vikande försäljning i bygghandeln påverkade försäljningen av bolagets konsumentprodukter negativt. 

”Under andra kvartalet förändrades produktmixen med lägre försäljning av våra konsumentrelaterade produkter vilket medförde en reducering av bruttomarginalen till 17,6 procent (20,9). Vår ökade automatisering i produktionen har emellertid reducerat våra fasta produktionskostnader som uppgick till 6,6 (6,9) miljoner kronor under kvartalet”, skriver vd Mårten Hellberg. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera