1515
Annons

Butiksägarinna åtalas för fusk med stödpengar

En kvinnlig företagare i Stockholm ställs nu inför rätta för flera fall av omställningsstödsbrott. Trots ökade intäkter i hennes bolag under pandemin begärde hon stödpengar från Skatteverket.

”Ett missförstånd”, lyder kvinnans förklaring till att nästan 4 miljoner kronor undanhölls i ansökningarna. 

Foto:Fredrik Sandberg

Den åtalade kvinnan, som är i 60-årsåldern, driver två populära matbutiker med servering i centrala Stockholm. När Corona-viruset slog till våren 2020 växlade hennes företag över till att sälja delar av sortimentet på internet.

Satsningen blev lyckad. Enbart under november och december 2020 omsatte bolaget 2,7 miljoner kronor, vilket var drygt 1 Mkr mer än året innan.

Ändå nappade kvinnan på regeringens erbjudande om stödpengar för de företagare som tappat intäkter till följd av pandemin. Men i sin ansökan till Skatteverket påstod hon att bolagets omsättning under perioden i själva verket hade stannat på knappt 800.000 kronor.

”NN har på så sätt framkallat fara för att omställningsstöd om 75.814 kr felaktigt skulle tillgodoföras näringsverksamheten”, skriver åklagare Olof Vrethammar vid Ekobrottsmyndigheten i sitt åtal.

På samma sätt ska kvinnan ha gjort under flera andra redovisningsperioder. Det totala gapet mellan verklig omsättning och redovisad uppgår till 3,7 Mkr, enligt åtalet. Innan felet upptäcktes hade kvinnans bolag fått ut totalt cirka 175.000 kronor – pengar som nu är återbetalda.

Di har inte lyckats nå den åtalade kvinnan, som nekar till brott. I förhör hävdar hon att Skatteverkets information var otydlig och att hon därför fick uppfattningen att det gick att få stödpengar för förluster i delar av verksamheten, närmare bestämt en av företagets butiker.

Åklagare Olof Vrethammar menar däremot att det inte kan råda någon tvekan om att förlusterna måste ha drabbat bolaget som helhet.

”Jag har svårt att få ihop invändningen med vad som står i både lagen och i ansökningshandlingarna. Men det är detta domstolen nu får pröva.”

Rättegång väntas hållas i Solna tingsrätt i höst. Fälls kvinnan riskerar hon fängelse och hennes bolag en företagsbot om 100.000 kronor. 


Innehåll från QuenticAnnons

Holistiskt arbete med EHSQ & ESG ökar både wellness och affärsvärdet

Arbetet med EHSQ & ESG sker förvånansvärt ofta både manuellt och i silos. Om processerna istället kopplas samman och insikterna medvetandegörs så uppstår praktiska och affärsmässiga fördelar.

– Upplyst ledarskap möjliggör uppföljning av viktiga nyckeltal och att i tid agera på avvikelser som driver en kontinuerlig förändring. Quentic jobbar dedikerat och målmedvetet med Insight-2-Action, säger Eli Wald, Sales Manager på Quentic.

EHSQ - Environmental, Health & Safety, and Quality och ESG - Environmental, Social and Governance - blir allt viktigare för marknaden, påskyndat av ökade legala krav, nya regelverk från myndigheter och en rad av globala aktörer. Även EU:s taxonomi för investerare är en drivande faktor, liksom nya krav på rapportering och relaterade åtgärder. Konsolidering för årsredovisningen är essentiell.

– Bolag som långsiktigt arbetar med ett hållbart synsätt och bygger en genomgående systematisk säkerhetskultur och genuint intresserar sig för sina anställda, sina kunder och omvärldens wellness, ser ett ökat substansvärde liksom möjligheten att bibehålla relevansen över tid, säger Eli Wald.

Quentic medverkar till nya insikter

Quentics molnlösning ger en fullständig och samlad överblick över alla relaterade arbetsområden, utvärderar verksamhetens aktiviteter ur olika perspektiv, upptäcker samband och nya möjligheter och driver en positiv förändring.

Quentic kopplar samman funktioner för ämnesområden som Arbetsmiljö & Säkerhet, Kemikalier, Lagar & Regler med flera. Integration med HR, ERP och 3:e part tillhör kärnkonceptet för en holistisk lösning.

– Med en integrerad lösning mäter man och knyter samman alla viktiga processer och komponenter och tilldelar ett tydligt ägarskap, vilket är grunden för all Change Management-filosofi, säger Eli Wald och avslutar:

– Kommuniceras insikterna transparent till företagets ekosystem så föder man en positiv förändringsspiral genom hela värdekedjan. KPI-driven business möjliggör pro-aktivitet. Marknaden växer och bolag kan fortsätta vara lönsamma, kompatibla och relevanta. 

Om Quentic

• Branschledande global SaaS aktör för alla branscher

• Ledningssystem för bl.a. ISO 9001/14001/45001/50001 

• GDPR och ISO 27001 certifierad

Läs mer på: www.quentic.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quentic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?