I år var intresset rekordstort med 930 besökare och DiTV fanns på plats och sände live hela dagen. Visitas styrelseordförande Maud Olofsson, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström, Catella CAT B -0,52% Dagens utveckling s analyschef Arvid Lindqvist och Amasten Fastigheters vd Erik Höjvall fanns bland de gästerna i sändningen.
Tongångarna var mycket positiva under dagen. Bara mellan 2016 och 2017 ökade till exempel Umeås befolkning med 4.300 personer och det startades 1.470 nya företag. I årstakt har man därför som ambition att bygga 2.000 nya bostäder framöver.
”Vi ser att allt fler människor väljer att flytta till Umeå och Norrland från större städer. Tidigare har vi haft en motsatt negativ trend, men nu vänder det”, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun.
I Luleå, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik och Östersund bor totalt en halv miljon människor. Nu har de sex kommunerna gått samman i ett marknadsföringsprojekt för att kunna locka mer välbehövligt kapital från fastighetsinvesterare och riskkapitalister.
”Våra städer konkurrerar inte med varandra, utan med resten av Sverige. Vi vurmar för att hitta fler partnerskap med privata företag, där kommunen kan hyra in sig om vi behöver tillgång till allmänna ytor”, säger Hans Lindberg (S).
Internetjätten Facebooks etablering av en serverhall i Luleå har också gett ringar på vattnet. I norra Sverige är energipriserna de lägsta i hela landet, vilket är en stor konkurrensfördel.
”Många mindre bruksorter som tidigare haft stora industrier håller på att väckas till liv igen, tack vare företag som till exempel sysslar med kryptovalutor. Dessa bolag vill ha stora tomma lokaler som de fyller med superdatorer. Det handlar inte om så jättemånga nya arbetstillfällen, men det är viktiga investeringar”, säger Magnus Wikman, försäljningschef på Node Pole, som arbetar med att locka utländska investeringar inom främst energisektorn till Sverige.
Centerpartiets tidigare ledare Maud Olofsson menar att det växer fram ett småföretagande i norra Sverige som inte har funnits tidigare. Då särskilt inom besöksnäringen som under de senaste åren har stärkt sin turisttillströmning under både sommar- och vinterhalvåret, enligt statistik från Norrlandsfonden.
”I globaliseringens tidevarv kan alla stå som vinnare om man bara kliver fram. Det finns också en tillgång till en internationell marknad och som företagare kan du, med rätt produkt eller tjänst, ta dig var som helst”, säger hon.
Det finns tecken på att de norrländska länen håller på att köra om storstäderna när det gäller tillväxten i näringslivet. Enligt en barometer från Norrlandsfonden steg nämligen optimismen brett bland de norrländska företagarna under det fjärde kvartalet 2017, tvärtemot resten av landet.
I Norrland ser man dessutom bara en marginell försvagning för byggsektorns konjunktur. Det rådde desto mer negativa tongångar för just byggbranschen i Stockholm under fjolårets slutskede, visar en färsk rapport från Stockholms handelskammare.
”Tidigare har Norrland varit ineffektivt och accepterat att inte vara ett centrum för investeringar. Men det sker någonting häftigt när regionerna plötsligt börjar profilera sig på helt andra sätt”, säger Maud Olofsson.