Hoppa till innehållet

Annons

Business Arena drog rekordpublik i Umeå

UMEÅ. Fastighetsprofiler, näringslivstoppar och politiker samlades på Business Arena i Umeå. På agendan stod tillväxt och investeringar på den norrländska fastighetsmarknaden.

Visitas styrelseordförande Maud Olofsson på scen
Visitas styrelseordförande Maud Olofsson på scenBild:ELIAS LJUNGBERG

I år var intresset rekordstort med 930 besökare och DiTV fanns på plats och sände live hela dagen. Visitas styrelseordförande Maud Olofsson, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström, Catella CAT B -0,52% Dagens utveckling s analyschef Arvid Lindqvist och Amasten Fastigheters vd Erik Höjvall fanns bland de gästerna i sändningen.

Tongångarna var mycket positiva under dagen. Bara mellan 2016 och 2017 ökade till exempel Umeås befolkning med 4.300 personer och det startades 1.470 nya företag. I årstakt har man därför som ambition att bygga 2.000 nya bostäder framöver. 

”Vi ser att allt fler människor väljer att flytta till Umeå och Norrland från större städer. Tidigare har vi haft en motsatt negativ trend, men nu vänder det”, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun.

I Luleå, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik och Östersund bor totalt en halv miljon människor. Nu har de sex kommunerna gått samman i ett marknadsföringsprojekt för att kunna locka mer välbehövligt kapital från fastighetsinvesterare och riskkapitalister.

”Våra städer konkurrerar inte med varandra, utan med resten av Sverige. Vi vurmar för att hitta fler partnerskap med privata företag, där kommunen kan hyra in sig om vi behöver tillgång till allmänna ytor”, säger Hans Lindberg (S).

Internetjätten Facebooks etablering av en serverhall i Luleå har också gett ringar på vattnet. I norra Sverige är energipriserna de lägsta i hela landet, vilket är en stor konkurrensfördel.

”Många mindre bruksorter som tidigare haft stora industrier håller på att väckas till liv igen, tack vare företag som till exempel sysslar med kryptovalutor. Dessa bolag vill ha stora tomma lokaler som de fyller med superdatorer. Det handlar inte om så jättemånga nya arbetstillfällen, men det är viktiga investeringar”, säger Magnus Wikman, försäljningschef på Node Pole, som arbetar med att locka utländska investeringar inom främst energisektorn till Sverige. 

Centerpartiets tidigare ledare Maud Olofsson menar att det växer fram ett småföretagande i norra Sverige som inte har funnits tidigare. Då särskilt inom besöksnäringen som under de senaste åren har stärkt sin turisttillströmning under både sommar- och vinterhalvåret, enligt statistik från Norrlandsfonden.

”I globaliseringens tidevarv kan alla stå som vinnare om man bara kliver fram. Det finns också en tillgång till en internationell marknad och som företagare kan du, med rätt produkt eller tjänst, ta dig var som helst”, säger hon.

Det finns tecken på att de norrländska länen håller på att köra om storstäderna när det gäller tillväxten i näringslivet. Enligt en barometer från Norrlandsfonden steg nämligen optimismen brett bland de norrländska företagarna under det fjärde kvartalet 2017, tvärtemot resten av landet.

I Norrland ser man dessutom bara en marginell försvagning för byggsektorns konjunktur. Det rådde desto mer negativa tongångar för just byggbranschen i Stockholm under fjolårets slutskede, visar en färsk rapport från Stockholms handelskammare.

”Tidigare har Norrland varit ineffektivt och accepterat att inte vara ett centrum för investeringar. Men det sker någonting häftigt när regionerna plötsligt börjar profilera sig på helt andra sätt”, säger Maud Olofsson.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så undviker du att gå in i väggen – psykologens råd

Att låta arbetet gå före hälsan är en alltför vanlig fallgrop. Här är psykologens tips på hur man kan minska stressen, och vilka varningssignaler från kroppen du behöver ta på allvar.

Så får du hjälp om du har Skandia hälsoförsäkring via jobbet

De flesta vet att det inte är optimalt för hälsan att omedelbart svara på alla mejl som trillar in, hoppa över lunchen eller att skjuta upp träningen. Trots det kan det vara lätt att pressa sig ytterligare lite till.

Men att stanna upp och bryta den här negativa cykeln kan vara mycket värt. För längre perioder av tydlig överbelastning utan återhämtning kan i slutändan leda till utmattningssyndrom, konstaterar Magdalena Wiik.

Hon är legitimerad psykolog hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center och betonar vikten av att hitta en balans mellan belastning och återhämtning.

Låt hjärnan vila

– Intensivt tankearbete är ansträngande på motsvarande sätt som att bära tungt. Man orkar fokusera en kort stund och efter det behöver man återhämta sig.

Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.
Magdalena Wiik är legitimerad psykolog på Sophiahemmet Rehab Center.

Vi behöver ta regelbundna ”tankepauser”, enligt Magdalena Wiik.

– Då planerar eller problemlöser vi inte, utan låter bara tankarna vandra utan att agera på dem, säger hon.

Även fysisk aktivitet och återhämtning är viktigt för att må bra. Men för att få tid till det krävs det också att man kan säga nej till saker. Det kan vara svårt, eftersom ett beteende många gånger styrs av kortsiktiga konsekvenser.

– Om det känns bra på kort sikt att beta av en överfull inkorg, hjälpa en kollega eller att leverera i tid, så gör vi det. Även om det innebär att gympasset avbokas eller att vi får springa till förskolan med andan i halsen, säger Magdalena Wiik och fortsätter:

– Man kanske tänker: ”Så skönt att bli klar!” eller ”Jag ska ta hand om mig sen”. Problemet är om detta beteende pågår under för lång tid.

Skandia hälsoförsäkring via jobbet? Så fungerar den 

Förebyggande hälsoarbete är en investering

Individperspektivet är en bit i pusslet. En annan handlar om vad arbetsgivaren kan göra. Alla arbetsplatser behöver ett förebyggande arbetsmiljöarbete, menar Magdalena Wiik.

– Det är viktigt att du som medarbetare antingen vet vilka uppgifter som ska prioriteras om tiden blir knapp, eller vem du ska fråga om prioritering eller stöd. Det är också viktigt att du kan ta flera pauser under dagen samt att det finns en variation i arbetsuppgifterna.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener framhåller att arbetsgivare har kraftfulla verktyg de kan använda för att minska sjuktalen – och på samma gång minska det mänskliga lidandet och öka det egna företagets lönsamhet.

– ​​ Vi har jobbat tillsammans med våra kunder med modeller med tyngdpunkt på det förebyggande. Kvittot är väldigt tydligt: vi har satsat långsiktigt med förebyggande insatser tillsammans med våra kunder och har lyckats mer än halvera antalet sjukskrivningar de senaste 15 åren, säger hon.

Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.
Skandias hälsoekonom Jenny Wiener.

I modellen finns en inbyggd morot genom att kundföretag som arbetar förebyggande och blir friskare också betalar lägre premier. För det lönar sig att tidigt agera på tecken på ohälsa och förhindra att de leder till sjukskrivning, betonar Jenny Wiener.

– Det enskilt viktigaste inslaget i Skandias förebyggande hälsoförsäkring är våra dedikerade hälso- och rehabvägledare som koordinerar, anpassar och följer upp insatser före, under och efter sjukskrivning. Det är en modell med låga trösklar för tidigt stöd, säger hon.

Den som har vård- eller hälsoförsäkring hos Skandia genom sitt jobb kan kontakta Hälsoslussen för att få tillgång till förebyggande hjälp. Oavsett om problemen beror på jobbet eller är privata, går det att höra av sig dit för att få råd och stöd av Skandias samarbetspartner, Sophiahemmet Rehab Center.

– Man kan inte söka för tidigt. Det krävs energi för att skapa förändring. Vi ser ibland det motsatta: att man väntar alldeles för länge vilket endast gör rehabiliteringen mer utdragen, säger Magdalena Wiik.

Vill du ha ett friskare företag? Få företagsrådgivning  

 

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera