Annons

Bushs svidande kritik mot Trump

George W Bush ger Donald Trump tuff kritik i ett tal.
”Politiken idag verkar vara mer sårbar för konspirationsteorier och direkta fabrikationer.”

George W Bush och Donald Trump.
George W Bush och Donald Trump.Bild:TT

Den förra republikanska presidenten George W Bush lägger sig sällan i den rådande politiken. Men natten till fredag svensk tid gjorde han ett undantag när han i New York höll ett av sina första tal på länge. Och att han kritiserade Donald Trumps politik var tydligt, även om Bush aldrig nämnde honom vid namn, skriver CNN.

”Vår identitet som nation är, till skillnad från andra nationer, inte bestämd av geografi eller etnicitet, av jord eller blod…Det betyder att människor från varje ras, religion, etnicitet kan vara lika mycket amerikaner. Det betyder att fördomar och vit överlägsenhet är emot vad Amerika tror på”, sa han.

Vidare kritiserade han USA:s ställning till de internationella handelsavtalen.

”Vi har sett nationalismen förbytas mot nativitismen och glömt dynamiken som invandringen alltid har tillfört Amerika. Vi ser ett minskat förtroende för den fria och internationella handeln och glömmer att konflikter, instabilitet och fattigdom kommer att följa efter i kölvattnet av protektionism. ”

Bush sa vidare att politiken idag verkar vara ”mer sårbar för konspirationsteorier och direkta fabrikationer.”

Talet kommer bara dagar efter att republikanska presidentkandidaten John McCain, som förlorade mot Barack Obama i valet 2008, gjort liknande uttalanden då han beskrev den rådande politiken i termer som faror som orsakats av en ”falsk nationalism”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera