ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Busch Thors succé fortsätter – jätteökning för KD i ny mätning

  • KD:s partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow/TT

Stödet för Kristdemokraterna fortsätter att öka. I en ny mätning från Expressen/Demoskop samlar partiet 10,6 procent av väljarsympatierna och är Sveriges fjärde största. Samtidigt noteras Liberalerna för 3 procent, alltså under riksdagsspärren.

Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor gjorde ett starkt val och har gått ännu starkare i opinionen efter den politiskt stökiga vinter som ledde till Stefan Löfvens (S) andra regering.

I en färsk mätning från Expressen/Demoskop ökar stödet för KD med 3,6 procentenheter och landar på 10,6 procent. Ökningen är statistiskt säkerställd och om det var val i dag skulle bara Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna locka fler väljare än KD.

”Det är en väldigt stor uppgång, men den kan delvis förklaras av att partiet befinner sig i en uppgångsfas. Man pratar mycket om partiet och det behandlas väl i medierna – framgång föder framgång”, säger satsvetaren Tommy Möller.

KD:s tidigare ökning har förklarats med att moderata väljare som tidigare lockades av Sverigedemokraterna nu i stället går till KD. SD har länge varit starkt bland män, men har svårare att locka kvinnliga väljare. I den nya mätningen ligger SD oförändrat på 19,4 procent.

”Det är intressant att KD växer inte bara på Moderaternas och Sverigedemokraternas bekostnad utan verkar plocka lite över hela fältet. Centerpartiet kan tappa allmänborgerliga väljare till KD, som är det mest dynamiska oppositionspartiet just nu”, säger Möller.

Han konstaterar också att den nya mätningen bekräftar resultaten hos andra opinionsinstitut, vilket är något som även KD:s partiledare Ebba Busch Thor tar fasta på:

”Man ska inte stirra sig blind på enstaka mätningar, men resultaten här ligger i linje med vad som setts hos andra institut. Det finns ett behov av en rakryggad opposition, och vi i Kristdemokraterna har visat att vi tänker fortsätta axla det ansvaret”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

KD:s siffror tangerar de som uppmättes i september 2002, då Alf Svensson var partiledare. Jämfört med valet i höstas har stödet ökat med 4,3 procentenheter.

I den nya mätningen får Miljöpartiet 4,1 procent (plus 0,9 procentenheter), Liberalerna får 3,0 procent (minus 0,3) och Centerpartiet får 7,5 (-1,0).

”Det är trångt i mitten och Centerpartiet plus Liberalerna får bara drygt 10 procent. Det måste vara rekordlågt för dem tillsammans”, säger Tommy Möller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer