Annons

Busch Thor om skattelättnaden för rika: Ett svek mot medelklassen

De stora skattesänkningar för höginkomsttagare som den nya S-ledda mittenkoalitionen nu ska driva igenom får hård kritik även från borgerligt håll. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor beskriver politiken som ett farligt svek mot medelklassen. 

Ebba Busch Thor kritiserar skattesänkningar för de rikaste.
Ebba Busch Thor kritiserar skattesänkningar för de rikaste.Foto:Jessica Gow / TT

Överenskommelsen mellan S, C, L och MP har skapat ett helt nytt politiskt landskap, och under onsdagens debatt i riksdagen var det tydligt att flera partier intagit nya positioner. 

Statminister Stefan Löfven, som inför valet gick till storms mot högerns skattesänkningar, tvingas nu försvara slopandet av värnskatten - som innebär att alla som tjänar över 58 000 i månaden får sänkt skatt.

Till och med Moderaterna ställer sig tveksamma till att ensidigt slopa skatten.

”Det är en dålig skatt, så den borde tas bort, men det bör naturligtvis ske i ett större sammanhang där man också tänker igenom hur det går för människor med lägre inkomster”, säger Ulf Kristersson. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor är ännu tydligare i sin kritik.

”Det är en felaktig prioritering i ett läge där så många upplever att man inte kan lita på att välfärden leverera det man ska kunna förväntar sig: att polisen kommer och utreder brott och att man får en operation i tid. Vi anser att det ska prioriteras framför stora ofinansierade skattesänkningar för de allra rikaste”, säger hon.

Enligt Ebba Busch Thor utgör 73-punktsprogrammet en ”farlig mix”, som tvärt emot syftet göder ytterkantspartierna. 

Liksom i Frankrike tror hon att missnöjet blir stort när det går upp för vanligt folk att de står för notan i form av höjda miljöskatter.

”Det är bara en grupp kvar som rimligen kan plocka upp notan. Och det är den svenska medelklassen. Barnfamiljerna, vanliga arbetare och tjänstemän. Alla utan tiotaggarlösningar och 3:12-uttag och personaloptioner och extra bidrag. Var finns dem i regeringens politik?” säger Ebba Busch Thor. 

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson angriper regeringen från vänster. 

”Vi kommer att vara en offensiv opposition mot skattesänkningar för de rikaste som sker på bekostnad av döende cancerpatienter”, säger han.

Även den uppluckrade arbetsrätten menar han "går allt för långt", och Jimmie Åkesson gör ingen hemlighet av att han nu siktar på att vinna över LO-medlemmar.

”Jag tror framför allt att många LO-medlemmar har mycket svårt att acceptera att Stefan Löfven nu förändrar migrationspolitiken som ett resultat av samarbetet med de liberala och vänsterextrema partierna”, säger han. 

Jan Björklund försvarar dock uppgörelsen, och viftar bort kritiken om värnskatten. 

”Den bästa fördelningspolitiken är en politik som skapar jobb, inte höga skatter, bidrag och omfördelning. Och en slopad värnskatt ger både jobb och högre tillväxt. Det här är en politik som borgerliga partier rimligen bör vara för.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera