ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Busch Thor om raset i opinionen: ”Väldigt väntat”

  • ”Vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Erik Abel/TT

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som backar allra mest i SCB:s stora väljarmätning. Trots det är partiledare Ebba Busch Thor nöjd med resultatet.

”Vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten”, säger hon till Dagens industri.

Kristdemokraterna rasar i SCB:s färska mätning. Partiet går från 13 procent i maj i år, till 6,6 procent nu i december.

13 procent var en mycket hög siffra för partiet, vilken nu alltså tar ut sin rätt. 

Trots det håller sig partiet på nivå med riksdagsvalet 2018, jämfört med september förra året stiger KD något med 0,3 procentenheter.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ser med jämnmod på resultatet.

”Utvecklingen för just den här mätningen var väldigt väntad och vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten och ligger historiskt väldigt högt. Det är ett starkt betyg till hela rörelsen att vi klarar att klå förra årets valresultat”, säger hon.

Den största delen av KD-väljarna flyr till Sverigedemokraterna, följt av Moderaterna. Det innebär att väljarna håller sig inom det som SD-ledaren Jimmie Åkesson under en längre tid kallat det konservativa blocket.

Tillsammans har SD, KD och M 47,5 procent i SCB:s mätning.

KD-ledaren har siktet inställt på S-väljare genom att fortsätta profilera partiet starkt inom välfärdsfrågan, samtidigt som hon ser potential i en del av Sverigedemokraternas stadigt växande väljargrupp.

”Det här är väljare som finns dels hos besvikna S-väljare som sett att det inte går att lita på Socialdemokraterna när det gäller välfärdsfrågorna, de finns bland en del besvikna borgerliga väljare och de finns hos en del Sverigedemokratiska väljare som inte känt sig bekväma hos SD. För dem är vi ett alternativ”, säger Ebba Busch Thor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer