Busch Thor om raset i opinionen: ”Väldigt väntat”

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som backar allra mest i SCB:s stora väljarmätning. Trots det är partiledare Ebba Busch Thor nöjd med resultatet.

”Vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten”, säger hon till Dagens industri.

”Vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.
”Vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.Foto:Erik Abel/TT

Kristdemokraterna rasar i SCB:s färska mätning. Partiet går från 13 procent i maj i år, till 6,6 procent nu i december.

13 procent var en mycket hög siffra för partiet, vilken nu alltså tar ut sin rätt. 

Trots det håller sig partiet på nivå med riksdagsvalet 2018, jämfört med september förra året stiger KD något med 0,3 procentenheter.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ser med jämnmod på resultatet.

”Utvecklingen för just den här mätningen var väldigt väntad och vi är glada över att vi stabiliserat oss i opinionen under hösten och ligger historiskt väldigt högt. Det är ett starkt betyg till hela rörelsen att vi klarar att klå förra årets valresultat”, säger hon.

Den största delen av KD-väljarna flyr till Sverigedemokraterna, följt av Moderaterna. Det innebär att väljarna håller sig inom det som SD-ledaren Jimmie Åkesson under en längre tid kallat det konservativa blocket.

Tillsammans har SD, KD och M 47,5 procent i SCB:s mätning.

KD-ledaren har siktet inställt på S-väljare genom att fortsätta profilera partiet starkt inom välfärdsfrågan, samtidigt som hon ser potential i en del av Sverigedemokraternas stadigt växande väljargrupp.

”Det här är väljare som finns dels hos besvikna S-väljare som sett att det inte går att lita på Socialdemokraterna när det gäller välfärdsfrågorna, de finns bland en del besvikna borgerliga väljare och de finns hos en del Sverigedemokratiska väljare som inte känt sig bekväma hos SD. För dem är vi ett alternativ”, säger Ebba Busch Thor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?