1515
Annons

Busch Thor: Gör allt vi kan

Alliansledarna fortsätter försöken att bilda en regering.

”Vi gör fortfarande allt vad vi kan för att hitta vägar för en gemensam Alliansregering”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Men hon tror inte att samarbete med Miljöpartiet är lösningen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tror inte samarbete med Miljöpartiet är lösningen på den komplicerade regeringsbildningen.
KD-ledaren Ebba Busch Thor tror inte samarbete med Miljöpartiet är lösningen på den komplicerade regeringsbildningen.Foto:Hanna FranzénTT

På onsdagseftermiddagen möttes Alliansens partiledare återigen hos Moderatledaren Ulf Kristersson. Det var första gången efter att Kristersson meddelat talmannen Andreas Norlén att han ger upp försöken att få stöd från Socialdemokraterna för en Alliansregering.

Varken Liberalernas partiledare Jan Björklund eller Centerledaren Annie Lööf ville säga något efter Alliansmötet. Björklund hänvisade till Kristersson, som ju fått uppdraget av talmannen att sondera för att försöka bilda en regering.

Jan Björklund och Annie Lööf anser att det är dags att nu tala med Miljöpartiet. Även Ebba Busch Thor kan tänka sig överenskommelser i olika frågor med Miljöpartiet, men konstaterar att partiets 16 riksdagsmandat inte räcker så långt.

”Tyvärr är det så att Miljöpartiet inte löser ekvationen. Dessutom är Gustav Fridolin otroligt kategorisk i sina nej till att stötta en Alliansregering”, säger Ebba Busch Thor till journalister efter mötet.

Lööf, som i likhet med Björklund, inte vill sitta i en regering som behöver stöd från Sverigedemokraterna, anser att Alliansen och Kristersson måste vara mer envisa med S och inte ge upp efter "två möten".

Men Ebba Busch Thor är på Kristerssons linje.

”Det går inte att tvinga dem (S) till förhandlingsbordet, det går inte med en part som säger nej”, säger Busch Thor.

Hon upprepar det hon sagt tidigare, att det inte är aktuellt att förhandla med Sverigedemokraterna och hon slår också ifrån sig alternativet att bilda en regering med endast M och KD.

”Det är inte det som ligger på bordet, det är inte det som är aktuellt”, säger hon.

”För oss är det en Alliansregering som gäller, och där ska självklart alla fyra ingå.”


Ukraina: ”Massiv beskjutning” från Belarus

För första gången har ryskt stridsflyg beskjutit Ukraina från belarusiskt luftrum, uppger Ukrainas militära underrättelsetjänst.

Foto:Evgeniy Maloletka

Tjernihivs län i norra Ukraina utsattes tidigt på lördagsmorgonen för ”massiv beskjutning” från grannlandet Belarus, uppger Ukrainas armé.

”Tjugo raketer avfyrades från Belarus territorium och från luften mot byn Desna”, skriver armén i ett uttalande, och tillägger att det för närvarande inte finns några uppgifter om civila offer.

Enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst är det första gången som ryskt stridsflyg beskjuter Ukrainas från Belarus.

”Dagens beskjutning är direkt relaterad till Kremls försök att engagera Belarus som en part i kriget mot Ukraina, uppger underrättelsetjänsten enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform. 

Belarus är nära lierat med Ryssland och rysk militär har under invasionen av Ukraina haft fritt tillträde till belarusiskt territorium, däremot deltar Belarus inte i kriget på Rysslands sida.

”Dussintals robotar har avfyrats av Ryssland mot vårt territorium den här morgonen. De fortsätter att använda sig av belarusiskt territorium”, skriver den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs stabschef Andriy Yermak enligt Ukrinform. 

Under lördagsmorgonen riktades enligt ukrainska uppgifter beskjutning även mot Lvivs samt Zjytomyrs län.

I distriktet Jaroviv i Lvivs län skadades enligt Ukrinform fyra personer när ett ”militärt objekt” träffades.

Robotbeskjutningen kom enligt militärkällor från Svarta havet. Det ukrainska luftvärnet ska ha skjutit ned två kryssningsrobotar, medan ytterligare fyra nådde målet och detonerade.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?