ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Busch Thor försvarar SD-svängen: ”Trygga i våra värderingar”

  • Foto: Pontus Lundahl/TT

Genom att öppna för förhandlingar och samtal även med Sverigedemokraterna har Kristdemokraterna kommit ur den svenska politikens rondell, enligt partiledaren Ebba Busch Thor.

”Vi kristdemokrater är så grundmurat trygga i våra värderingar att vi inte behöver vara rädda för andras, även om vi ogillar dem”, säger hon när hon talar till över 1.200 partivänner på KD:s kommun- och landstingsdagar i Örebro.

”Vi känner kristdemokratins gränser och kommer aldrig någonsin att överträda dem”, säger hon.

Hon försvarar beskedet från förra veckan att KD nu tänker förhandla med SD, inte bara samtala, om det behövs för at få igenom partiets politik i enskilda sakfrågor. Men något organiserat samarbete blir det inte, säger hon.

”Organiserat samarbete har vi sedan januari endast med Moderaterna, säger hon och tillägger att hon också gärna, om det är möjligt, har det med Centerpartiet och Liberalerna.”

Hon dömer ut januariavtalet, även kallat 73-punktsprogrammet, som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har med samarbetspartierna C och L och styr efter. Var finns värdegemenskapen i det, undrar hon. Och vilka är det egentligen som har ”förlorat sin själ” och har bytt åsikt med varandra?

”Titta bara på de motsägelsefulla beskeden om den kommande skattereformen. Ingen vet om skattetrycket kommer att gå upp, ned eller i sidled. Det beror på vilket parti man frågar”, säger hon.

Hon ifrågasätter om ”snittsvenskarna” eller verklighetens folk som hon också kallar dem med ett lånat uttryck från företrädaren Göran Hägglund, kommer att märka att värnskatten försvinner.

”De kommer bara att märka att bensinskatten höjs och bolånen blir dyrare.”

Kristdemokraterna lägger fram flera förslag för att bättre kunna motverka våld i nära relationer och för att fler sexualbrott ska kunna utredas. Ett av dem är att ge pensionerade utredare en lönebonus motsvarande en halv månadslön om de återgår i tjänst. Behovet antas vara 400 utredare och KD vill skjuta till 400 miljoner per år i tre år för att det ska bli möjligt.

”Polisen ska kunna ge upp till 50 procent i lönepåslag”, säger KD-ledaren på en pressträff.

Hon säger att det borde vara ett väldigt attraktivt bud till pensionerade poliser som vill jobba några år till.

KD vill också att sekretessen mellan socialtjänsten och psykiatrin gentemot polisen ska kunna rivas upp vid misstanke om våld i nära relationer.

”Vi föreslår att man ska kunna bryta sekretessen”, säger Busch Thor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer