1515

Busch Thor försvarar SD-svängen: ”Trygga i våra värderingar”

Genom att öppna för förhandlingar och samtal även med Sverigedemokraterna har Kristdemokraterna kommit ur den svenska politikens rondell, enligt partiledaren Ebba Busch Thor.

Foto:Pontus Lundahl/TT

”Vi kristdemokrater är så grundmurat trygga i våra värderingar att vi inte behöver vara rädda för andras, även om vi ogillar dem”, säger hon när hon talar till över 1.200 partivänner på KD:s kommun- och landstingsdagar i Örebro.

”Vi känner kristdemokratins gränser och kommer aldrig någonsin att överträda dem”, säger hon.

Hon försvarar beskedet från förra veckan att KD nu tänker förhandla med SD, inte bara samtala, om det behövs för at få igenom partiets politik i enskilda sakfrågor. Men något organiserat samarbete blir det inte, säger hon.

”Organiserat samarbete har vi sedan januari endast med Moderaterna, säger hon och tillägger att hon också gärna, om det är möjligt, har det med Centerpartiet och Liberalerna.”

Hon dömer ut januariavtalet, även kallat 73-punktsprogrammet, som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har med samarbetspartierna C och L och styr efter. Var finns värdegemenskapen i det, undrar hon. Och vilka är det egentligen som har ”förlorat sin själ” och har bytt åsikt med varandra?

”Titta bara på de motsägelsefulla beskeden om den kommande skattereformen. Ingen vet om skattetrycket kommer att gå upp, ned eller i sidled. Det beror på vilket parti man frågar”, säger hon.

Hon ifrågasätter om ”snittsvenskarna” eller verklighetens folk som hon också kallar dem med ett lånat uttryck från företrädaren Göran Hägglund, kommer att märka att värnskatten försvinner.

”De kommer bara att märka att bensinskatten höjs och bolånen blir dyrare.”

Kristdemokraterna lägger fram flera förslag för att bättre kunna motverka våld i nära relationer och för att fler sexualbrott ska kunna utredas. Ett av dem är att ge pensionerade utredare en lönebonus motsvarande en halv månadslön om de återgår i tjänst. Behovet antas vara 400 utredare och KD vill skjuta till 400 miljoner per år i tre år för att det ska bli möjligt.

”Polisen ska kunna ge upp till 50 procent i lönepåslag”, säger KD-ledaren på en pressträff.

Hon säger att det borde vara ett väldigt attraktivt bud till pensionerade poliser som vill jobba några år till.

KD vill också att sekretessen mellan socialtjänsten och psykiatrin gentemot polisen ska kunna rivas upp vid misstanke om våld i nära relationer.

”Vi föreslår att man ska kunna bryta sekretessen”, säger Busch Thor.

 


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?