1515
Annons

Busch Thor beredd att budgetchansa – mothugg av Björklund

KD-ledaren Ebba Busch Thor är beredd att pröva en budget skarpt. Men Liberalernas Jan Björklund lägger ribban högre. ”Om en regering tillträder i oktober ska den inte behöva avgå i december”, säger han. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

I första hand vill Ebba Busch Thor att Alliansen får till förhandlingar med Socialdemokraterna i den sakpolitiska änden i frågor som skatter och bostadsmarknaden. Och hon menar att chanserna att Socialdemokraterna går Alliansen till mötes har ökat efter partiledare Stefan Löfven har röstats bort som statsminister. 

”Samtalen med Socialdemokraterna har varit ganska poseringsartade under två veckor där Anders Ygeman har spelat ett högt spel som gruppledare”, säger hon och fortsätter. 

”Nu hoppas jag att man kan lägga ner den sortens skådespel.” 

Om talmannen frågar hur du ser att en budget ska komma igenom riksdagen, vilka garantier kan du ge? 

”Det kan ju vara så att till syvende och sist så måste man pröva detta skarpt”, säger Ebba Busch Thor. 

Du är beredd att sätta dig i en regering som kanske får se sin första budget falla? 

”Det får vi se under den här sonderingen, men jag är inte beredd att låta Stefan Löfven vara statsminister i fyra år till utan att pröva möjligheten för en alliansregering och pröva stödet för en bättre budget för Sverige land.”

Men Liberalernas Jan Björklund delar inte den uppfattningen. 

”Man måste åtminstone veta att man överlever en budgetomröstning. Om en regering tillträder i oktober ska den inte behöva avgår i december”, säger han. 

Krisdemokraternas partiledare, den nyvalda riksdagsledamoten Ebba Busch Thor utlovar synkroniserade alliansbesked i talmansrundan. Får hon frågan om en M/KD-regering är en möjlig väg fram är svaret tillsvidare ett nej. 

”Vi är inte där över huvud taget”, säger Ebba Busch Thor. 

Säkerhetskoncern ber SL avsluta avtal

First North-listade säkerhetskoncernen Nordic Level har bett Trafikförvaltningen i Stockholm att inte förlänga bolagets avtal kring bevakningstjänster för Stockholms Lokaltrafik, SL. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Avtalet med SL har gett intäkter på 48 miljoner kronor för Nordic Level, men har inneburit en förlust. 

Avtalet inleddes i april 2019 och sträcker sig över fyra år med en option på ytterligare två år. SL har enligt Nordic Level beslutat att inte utnyttja optionen efter bolagets begäran. Det innebär att avtalet löpet ut 31 mars 2023. 

”Vi bedömer inte att vår kommunicerade omsättningstakt om 450 miljoner kronor per år kommer påverkas med anledning av avtalets upphörande”, skriver bolaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera