Annons

Busch: ”Lovade inga pengar före jul”

Inför valet lovade moderatledaren Ulf Kristersson att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul. Energiminister Ebba Busch (KD) står inte bakom det löftet. 

Hon har aldrig lovat pengar före jul, hävdar hon i Ekots lördagsintervju. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Löftet om ett elstöd till hushåll och företag var en av de största frågorna under valrörelsen. Det har också blivit regeringens största huvudvärk efter maktskiftet i höstas. Inför valet lovade statsminister Ulf Kristersson (M) att ”alla ska veta att före ful så kommer man få lindring för de höga elpriser som regeringen har skapat. Vi lämnar ingen sticket”. 

Ulf Kristersson beskrev det som ett gemensamt vallöfte från de fyra partiledarna i det nuvarande regeringsunderlaget.

I Ekots lördagsintervju pressades närings- och energiminister Ebba Busch om elprisstödet. 

”Jag kan redogöra för vad jag har menat. Jag har aldrig försökt ge sken av att pengar skulle kunna finnas på kontot innan första november”, sa hon.

Energiministern hänvisade till att regeringen bytt modell och att vallöftet var kopplat till den första modellen som regeringen förordade, ett högkostnadsskydd. Men inte ens med den modellen har hon lovat pengar före jul. 

Ebba Busch säger i intervjun att hennes löfte handlade om att folk skulle veta vad som gäller före jul, inte att pengarna ska betalas ut då. 

”Jag har sagt att vi inte kan lova att det finns pengar på kontot till första november eller före jul, men vi kan lova att man i god tid ska veta vad som gäller och att vi ska ha ett elstöd på plats”. 

Frågan om Ulf Kristersson hade mandat att utfärda ett gemensamt vallöfte om att hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul besvarades inte i sak trots att programledaren Johar Bendjelloul upprepade den flera gånger. 

”Vi har som sagt presenterat i en gemensam debattartikel, som jag har skrivit under, exakt hur vi tänkte kring första november”, var det svar som gavs. 

Elstödet till hushåll i elområde 3 och 4 kommer att börja betalas ut i slutet av februari. När det gäller det utlovade elstödet till företagen ska finnas på plats hade Ebba Busch inga nya besked. 

”Det kan jag ännu inte återkomma till och det har att göra med att vi behöver förhålla oss till en statsstödsprövning från EU-nivå. Och Energimarknadsinspektionen måste också godkänna modellen”, säger Ebba Busch. 

 

Innehåll från HPEAnnons

Maximera nyttan av data med bibehållen integritet och säkerhet

Allteftersom företag och organisationer antar mer datadrivna arbetssätt uppstår nya utmaningar vad gäller att förädla och skydda de enorma mängder data som genereras. Samtidigt hårdnar kraven på regelefterlevnad, vilket skapar en komplex situation.

– Att implementera en strategi för att snabbt och effektivt kunna hantera data med hänsyn tagen till regulatoriska krav och compliance ökar möjligheten att bli marknadsledande, säger Christian Pernod, HPE.

I takt med digitaliseringens framfart ökar mängden data. Företag möts varje dag av en allt större våg av inkommande information som måste bearbetas, prioriteras och analyseras. Men den stora frågan är ändå vilken information som är relevant att spara? 

Christian, Head of Advisory and Professional Services hos HPE, konstaterar att det rör sig om ett tveeggat svärd; data är det mest värdefulla bolagen äger men också det som gör dem mest sårbara. Överallt står vi exponerade med digitala plattformar där nya hot uppstår var och varannan dag. Därför måste det finnas en strävan att ha full kontroll över sin data, oavsett var den befinner sig.  

– Oavsett om det rör sig om hot med aktörer som vill tjäna pengar, utpressa sig till ytterligare känslig information eller påverka demokratin, är det ofta stora rörelser med omfattande resurser som utför angreppen på företag och dess värdefulla information. Utan rätt infrastruktur, processer eller digitala komponenter står all data inför en betydande ökad risk. 

Val av partnerskap 

Att anpassa organisationen efter digitaliseringens nya krav har blivit allt viktigare för att kunna fortsätta effektivisera sig och fullt ut kunna nyttja kraften från data. Här behöver man hitta sätt att konsolidera sin data för att få kontroll. Ett komplext arbete som kommer att kräva nya sätt att hantera denna data varsamt, från ”edge”- platsen där data genereras, vid datacentret hela vägen till molnet. 

– Ur ett compliance-perspektiv är det att föredra att ha en stor datakälla för att få visibilitet, samtidigt är det där vi ser utmaningen kopplat till integration, att förena processer och infrastruktur. Därför går inte att bygga en stor silo runt sin datakälla sett till compliance; istället är det ett måste etablera processer och rutiner som är anpassade efter en rad olika datakällor med en zero trust och data mesh arkitektur i grunden. Detta för att hantera riskerna, inte minst kopplat till den mänskliga faktorn men framför allt för att kunna dra nytta av automation.

Christians rekommendation är att sikta på en högre grad av automatisering i hanteringen av data i samband med att man kopplar samman olika datapunkter eller analyserar information. Något som säkerställer bättre kontroll av processen och ger ett sömlöst flöde, men förutsätter en viss kompetens och mognadsgrad inom organisationen. 

– Vi ser att det finns ett stort behov av att vidareutveckla sin infrastruktur utifrån befintlig IT-miljö och anpassa den efter verksamhetens unika behov. Att välja partner och leverantörer som förstår utmaningarna och kommer med proaktiva lösningar blir allt viktigare. Här tar HPE sitt fulla ansvar och med plattformen HPE Greenlake kan vi stötta våra kunder att eliminera risker och samtidigt hantera data på rätt sätt anpassat efter dagens och morgondagens regulatoriska krav. 

Vill främja innovationskraft 

Enligt Christian befinner vi oss i en spännande tid där data är en given katalysator att driva innovation. Men det gäller att agera nu. Svensk industri har en enorm innovationskraft samtidigt som konkurrensen ökar, inte minst på den globala arenan. Christian efterlyser därför att fler tar initiativ för att främja svenska bolags utveckling med hjälp av data. 

– HPE strävar efter att vara en möjliggörare för ökad innovation. Dels genom ett etablerat och nära samarbete med AI Sweden där vi bidrar med både kompetens och teknik som gör det möjligt för företag som vill testa sin innovation att också göra det. Men också genom att erbjuda en automatiserad plattform som syftar till att hålla företags infrastruktur uppdaterad för ökad resiliens mot interna och externa hot. Dessutom har vi skapat ramverk som inom ramen för AI kan säkerställa compliance i sättet att maximera nyttan av data i analys men med bibehållen integritet.

Säkrare datahantering, förbättrad regelefterlevnad 

Ett annat sätt HPE underlättar för sina kunder är att stötta företag i att ta ökat ägandeskap av sin data och verksamhet. Det leder i förlängningen till ökad motståndskraft och kontroll, vilket i sin tur lägger grunden för en snabbare digital utveckling. Christian betonar att detta dock inte betyder att man är fullt skyddad – det krävs flera lager och mekanismer för att minska riskerna. Men det är något som HPE lägger in i infrastrukturen för att kunna erbjuda en heltäckande säkerhetslösning.  

 – Eftersom HPE:s servrar dessutom har säkerheten inbyggd hela vägen in till ”chipet” kan vi bidra till att våra kunder blir tryggare och mer effektiva digitala verksamheter. I slutänden betyder det att vi också stöttar företag i arbetet mot att uppnå full regelefterlevnad på ett sätt som ger störst mervärde, avslutar Christian.  

Läs mer om compliance hos HPE  

 

Mer från HPE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HPE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera